понедељак, 21. октобар 2013.

Kumstvo iz mesare



Tihomir Gligorić teško je (21.10. 2013.) optužio aktuelnu vlast, tvrdeći da njemu i njegovoj porodici prijete ubistvom. Još je rekao da režim ima “krvave tragove”, uvodeći u priču brutalno ubistvo Milana Vukelića. Sve te navode odbacio je Milorad Dodik. Tihomir Gligorić izrekao je optužbe uoči svjedočenja (u Tužilaštvu Banjaluka) o prevari koju je izvršio Budimir Stanković. Tekst objavljen na portalu “Žurnal” precizno pojašnjava kako je prevara izvršena.
  
(Žurnal. info, objavljeno - 27.08.2013. godine)
Budimir Stanković, vlasnik prijedorske firme “Trgoprodaja” i kum Milorada Dodika, prevario je Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) za 1,5 milion konvertibilnih maraka. O tome postoje svi relevantni dokazi, ali pravosuđe Republike Srpske ništa ne preduzima da bi ovaj bezočni prevarant bio kažnjen.

Ovu prevaru potvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u izvještajima o reviziji finansijskih izvješataja RUGIP-a za 2011. i 2012. godinu, kao i prije par dana objavljenom izvještaju o reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske.

RUGIP nije sprovela preporuku revizora iz prethodnih revizorskih izvještaja, koja se odnosila na kupovinu i uknjižbu poslovnog prostora od prodavca „Trgoprodaja“ Prijedor u iznosu od 6.042.000 KM (ugovor OPU broj 592/2010 od 14.12.2010. godine), niti je obezbijedila povrat datog avansa u iznosu od 1.500.000 KM uplaćenog 14. 12.2010. godine, navodi se u poslednjem revizorskom izvještaju.

KAKO SE KUPUJU POSLOVNI PROSTORI
Ukratko, šta se desilo?
RUGIP je krajem 2010. godine potpisao ugovor sa firmom “Trgoprodaja” iz Prijedora o kupovini poslovnih prostora za potrebe ove entitetske uprave. Ukupna cijena je bila 6.042.000 KM. Kako je Hypo banka imala hipoteku na te prostore, RUGIP se obavezao da će isplatiti 4,5 miliona banci (da bi se hipoteka skinula), dok je Budimir Stanković imao obavezu da u roku od 30 dana napravi trojni ugovor (Trgoprodaja-Hypo-RUGIP), koji bi omogućio Upravi da taj prostor uknjiži na sebe.

RUGIP se obavezala da će Stankoviću uplatiti avans od 1,5 miliona KM, što je i učinila; Stanković je uzeo 1,5 milion i nije učinio ništa da ispoštuje dogovor. Geodetska uprava je pokušala sama da pregovara sa Hypo bankom, da im dozvoli da uknjiže prostor, a oni bi joj platili 4,5 miliona, ali je to banka odbila zato što je, po svemu sudeći, Stankovićev dug prema njoj mnogo veći od pomenute cifre.

Bivši direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić pokušao je da povrati 1,5 milion avansa, uplaćenog Stankoviću, pa je Novoj banci dostavio mjenicu “Trgoprodaje”, kao sredstvo o obezbjeđenju datog avansa, ali se ispostavilo da je mjenica bez pokrića. 

Jednostavnije rečeno, Dodikov kum Stanković je falsifikovao mjenicu, otuđio od RUGIP-a 1,5 miliona KM i ne pada mu na pamet da vrati taj novac, kao što ni organima gonjenja nije ni na kraj pameti da se pozabave ovim slučajem. A notorno je da je kupovina poslovnog prostora za potrebe RUGIP-a od prijedorske “Trgoprodaje” od samog svog početka bio slučaj, i to ogromnih razmjera.

U Prijedoru postoje dvije trgovinske firme: “Janjoš”, čiji je vlasnik Vojislav Janjoš, i “Trgoprodaja”, čiji je većinski vlasnik Budimir Stanković. Iako je godinama blizak SDS, Janjoš je veliki prijatelj i poslovni partner Budimira Stankovića. Janjoš je u Prijedoru otvorio šoping centar, koji je ubrzo propao, pa je sa Stankovićem postigao poslovni aranžman, kojim taj objekat stavlja pod upravu “Trgoprodaje”.

Stanković je poznat kao kum Milorada Dodika, sa kojim ga veže prijateljstvo još iz vremena kada su zajedno išli na mesarski zanat u banjalučkoj Poljoprivrednoj školi. Dodik je čest gost Stankovićevog restorana “Kej”, gdje se i dan danas sklapaju razni poslovni aranžmani.
Elem, objekat prijedorskog šoping centra bio je pod hipotekom Hypo banke, koja je kreditirala Janjoša. Pošto “Trgoprodaja” nije izmirila obaveze po osnovu hipoteke, Poreska uprava je blokirala objekat sve dok se ne završi stečajni postupak u “Trgoprodaji”, koji je bio u toku.

Onda je smišljen plan: propali objekat prodati za velike pare. Kreatori ove ideje, sasvim sigurno, znali su da para za to ima u budžetu i da mogu iskoristiti svoje veze sa političkim vrhom da realizuju posao. Na ruku im ide i to što se u to vrijeme donosi novi Zakon o katastru, kojim se gruntovne knjige iz sudova moraju premjestiti u područne jedinice RUGIP-a.

PLAN PREVARE 
Prijedor je označen kao opština u koju se po hitnom postupku moraju premjestiti gruntovne knjige, a Područna jedinica RUGIP-a 22. juna 2010. godine traži od centrale u Banjaluci da im nabavi poslovni prostor. RUGIP formira radnu grupu koja ispituje tržište nekretnina u Prijedoru, a Vlada RS u 9. decembra 2010. godine daje saglasnost Geodetskoj upravi da u Prijedoru kupi poslovni prostor.  

RUGIP istog dana šalje zahtjev firmama “Janjoš” i “Trgoprodaja” da joj dostave svoje ponude, a tri dana kasnije kao najpovoljnija prihvata se ponuda Stankovićeve “Trgoprodaje”.

Sljedeći dan, 14. decembra, kod notara se verifikuje ugovor o prodaju objekta propalog šoping centra RUGIP-u i to za vrtoglavih 6.042.000 KM.

Šoping centar je, bez dvorišta, imao ukupnu površinu od 1856 kvadratnih metara, ali je korisnog prostora, koji se mogao upotrijebiti za kancelarije, bilo svega 616,08 metara kvadratnih. Sve ostalo su bile zajedničke prostorije i podrum. Kada se sve to uzme u obzir, ispada da je metar kancelarijskog prostora u ovom šoping centru koštao 9.795,72 marke. Ako se, pak, cijena cijelog objekta, onda ona po kvadratnom metru iznosi 2.443,79 KM, što je opet previše.

Ugovorom između RUGIP-a i “Trgoprodaje” precizirano je da Uprava Stankovićevoj firmi uplati avans od 1,5 miliona maraka, a da preostali iznos od 4.542.000 KM uplati Hypo banci na ime neizmirenog hipotekarnog kredita preduzeća “Janjoš”.

U ugovoru je još navedeno da se prostor uknjiži kao vlasništvo RUGIP-a, te da je, ako ne uspije preuzimanje hipotekarnog kredita od Hypo banke, Trgoprodaja dužna RUGIP-u da vrati avans od 1,5 miliona maraka. Pošto je propali šoping cenatr bio pod dvije hipoteke, jedna Hypo banke, a druga Poreske uprave RS, RUGIP nikako nije mogao uknjižiti taj objekat kao svoje vlasništvo. Međutim, istog dana kada je ugovor ovjeren kod notara, RUGIP je firmi Budimira Stankovića uplatio 1,5 miliona maraka, koje on do dana današnjeg nije vratio.

Godinama su sve nadležne institucije znale za ovu prevaru i svi su ćutali, od rukovodstva RUGIP-a, preko Vlade, MUP-a do Tužilaštva. Onda je direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić u maju ove godine aktivirao mjenicu “Trgoprodaje”. Onoga trenutka kada je to učinio, sam sebi je presudio. Dan kasnije, Vlada RS ga je smijenila sa mjesta direktora RUGIP-a.