петак, 11. октобар 2013.

IRB-ov Zmaj od Šipova: Keš u Gnijezdu


piše: Slobodan Vasković

Snežana Vujnić, direktorica Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS), sjela je na čelo ove finansijske institucije ponajviše zahvaljujući Milanu Kovaču, visokom funkcioneru SNSD-a i odnedavno narodnom poslaniku te stranke u parlamentu ovog entiteta.

Kovač je, kao i Vujnićeva iz Šipova, i nije samo političar, već i tajkun, koji se, mahom, bavi drvetom-trupcima.

Vlasnik je nekoliko privrednih društava u Šipovu i to: „D.I. Šipovo a.d. Šipovo, „Drvo Emdex d.o.o Šipovo, „Emdex d.o.o Šipovo i „Čajavec Company a.d. Šipovo. Osnovna djelatnost svih navedenih firmi je drvoprerada.
(Vrlo je interesantan revizorski izvještaj o poslovanju DI Šipovo za 2012. godinu.
U njemu se, između ostalog navodi: „Najznačajniji kupac u zemlji po ostvarenom prometu je DRVO-EMDEX  d.o.o. Šipovo a stanje potraživanja na dan bilansiranja je 420.185 KM.
Povezano lice  je zavisno  preduzeće  «Drvo-Emdex»  d.o.o.  Šipovo  po  osnovu  učešća  u kapitalu. Društvo je osnivačovog pravnog lica. U toku 2012. godine poslovne transakcije sa povezanim  licem  kao  kupcem  su  iznosile  1.415.799  KM a  saldo  na  dan  bilansiranja  je 420.185 KM. Po  osnovu  dugoročnog  kredita  ustupljena  su  sredstva povezanog lica u iznosu od 500.000 KM.) 

Kovač je i član Nadzornog odbora JP „Šume Srpske“, oko čega je u proteklom vremenu bilo jako mnogo polemike, ali vlast smatra da nije u sukobu interesa. To i ne čudi, jer je Kovač jedan od najznačajnijih funkcionera SNSD-a u toj regiji, a i najbogatijih, što uopšte nije za zanemariti, tako da je bilo i očekivano da nadležni odluče da nije u sukobu interesa, premda su njegovi poslovi sa „Šumama Srpske“ itekako isprepleteni i finansijski i na svaki drugi način.
(Bitno je i na ovom mjestu navesti podatke iz Revizorskog izvještaja za DI Šipovo za 2012. godinu.
Tekuće obaveze prema dobavljačima u zemlji se uglavnom odnose na slijedeće dobavljače: 
ŠG Gorica Šipovo 335.737 KM, ŠG Ribnik 132.531 KM,  ŠG Lisina MrkonjićGrad 65.916 KM“, navodi se u Izvještaju, iz kojeg je jasno da je Kovač „Šumama“, u kojima je član NO bio dužan na kraju prošle godine 534.184 KM.)

krediti
Kovač je svoju stranačku poziciju odlično iskoristio za dobijanje kredita od IRB-a i iz te banke povukao je 4.220.570,00 KM. Prvi kredit, u iznosu od 1.224.674,25 KM, dobio je 6. avgusta 2009. godine i to preko firme „Drvo-emdex“, a isti dan i iste godine dobio je još 595.896,41 preko svoje druge firme – „D.I. Šipovo“. Za oba ova kredita, finansijski posrednik bila je „Unicredit“ banka.

Vujnićeva tada nije bila na čelu IRB-a, ali njen dolazak na poziciju direktora te institucije (krajem decembra 2011.) značio je za Kovača nova dva kredita - 13.02.2012. njegova firma „D.I. Šipovo“ dobija direktno dva miliona maraka, i to bez fionansijskog posrednika. Ista firma na isti način dobija još 400.000 KM 25.01.2013. godine.

sumnjive radnje
Prilikom dodjele kredita od dva miliona maraka (iz sredstava Evropske investicione banke) bilo je mnogo sumnjivih radnji. U Odluci kreditnog odbora, kojom je odobren kredit DI Šipovo a.d. u iznosu od 2.000.0000 KM iz sredstava EIB, kao uslov je istaknuto da moraju obezbjediti garanciju Garantnog fonda RS.
Međutim, niko se nije ni osvrnuo na taj zahtjev, a Vujnićeva je dozvolila da se Kovačevoj firmi isplate milionska sredstva bez garancije. Ono što je komično jeste činjenica da Kovač dostavlja traženu garanciju, ali tek godinu dana nakon što mu je isplaćen novac.

Dokaz za to su podaci sa sajtova ove dvije institucije - IRB RS navodi da je kredit isplaćen 13.02.2012.godine, a na web stranici Garantnog fonda navodi se da je garancija izdata 22.01.2013.godine.

Ima li boljih argumenata za tvrdnje da se krše sva pravila poslovanja IRB, a to se čak i ne krije, jer su navedeni podaci dostupni svima.

Može se samo zamišljati šta rade sa parama, kada ih isplaćuju povlaštenima, mimo očiju javnosti!

hipoteke mimo zakona
Izvori tvrde da Zmaj od Šipova, što Vujnićeva bez sumnje jeste, sebi (i vlastima) bliskim tajkunima isplaćuje zajmove i bez upisane hipoteke, uz riječ tih istih tajkuna da će je nakanadno upisati.

S tog aspekta, bitno je dalje tretirati pomenuti kredit od dva miliona KM dat „DI Šipovo“. Ono što je interesantno kod ovog kredita jeste podatak da je druga Kovačeva firma „Čajavec kompany a.d. Šipovo stavila svoje nekretnine kao osiguranje/hipoteku za zajam koji je IRB dao „DI Šipovo“.

To je potpuno nezakonito, jer „DI Šipovo“ posjeduje 81,57% akcija „Čajavec kompany a.d. Šipovo.

Jednostavnije rečeno, DI Šipovo je većinski vlasnik „Čakavec kompany“.

Ovaj način obezbjeđenja kredita potpuno je nezakonit, jer je za zalaganje imovine velike vrijednosti (prema odredbama Zakona o privrednim društvima) bilo neophodno donijeti Odluku skupštine akcionara društva Čajavec Kompany a.d.

Kako se donosila odluka kojom se stavlja hipoteka na imovinu Čajavec Kompany kao obezbjeđenje kredita DI Šipovo(većinskog vlasnika), prema članu 291. Zakona o privrednim društvima, „DI Šipovo“ nije imao pravo glasa, zbog sukoba interesa. Međutim, Skupština akcionara Čajavec Kompany je glasovima većinskog vlasnika (DI Šipovo) donijela Odluku o zalaganju vlastite imovine za obezbjeđenje kredita DI Šipovo a.d. (većinskog vlasnika). Tako je donesena nelegalna Odluka i narušeni su interesi manjinskih akcionara (među kojim je i Fond za restituciju kojim upravlja IRB RS).

Potvrđuje to i član 291 pomenutog zakona, u kojem se precizira:
Isključenje prava glasa
(1) Akcionar ne može glasati u skupštini akcionara kada se odlučuje o:
a) oslobađanju ili smanjenju njegovih obaveza i obaveza sa njim povezanih lica prema društvu,  b) pokretanju ili odustajanju od spora protiv njega ili sa njim povezanih lica,
 v)  odobravanju poslova u kojima postoji sukob interesa između njega i/ili sa njim povezanih lica i društva u skladu sa ovim zaknom, „

Obveznice opštine Šipovo
IRB RS je 11.06.2012. godine  uplatila svih 17.000 obveznica Opštine Šipovo koje su bile predmet javne ponude. Cijena po kojoj su obveznice realizovane na berzi je 100,00 KM. Ukupna vrijednost upisanih obveznica putem berze iznosi 1.700.000,00 KM. Interesantno je da je ovaj novac uplaćen samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, pa bi, svakako, trebalo provjeriti način na koji je utrošen.

Atlantik
Posebna priča su krediti za firmu “Atlantik komerc” d.o.o. Šipovo, dodijeljeni po principu - pomalo, ali često.
Firma “Atlantik komerc” Šipovo je od IRB RS podigla čak šest kredita u ukupnom iznosu od 670.879,84 KM. Preduzeće je registovano za drumski prevoz tereta, a interesantno je da je Dragan Vujnić, muž Snežane Vujnić, autoprevoznik.

Još je interesantnije da su svi krediti “Atlantiku” isplaćeni preko Unicredit banke, i to u vrijeme dok je rukovodilac poslovnice u Šipovu bio Zdravko Trivunčić. On je nedavno postavljen za direktora “Balkan investment banke”, i to nakon lobiranja Vujnićeve.