петак, 4. октобар 2013.

Dosje “NITES”– Zajednički privatni poslovi Dodika i Lagumdžije vrijedni preko 130 miliona KM


piše: Slobodan Vasković



Zlatka Lagumdžiju i Milorada Dodika ne vezuje socijaldemokratija, koju sprovode po istom principu “crveno je da ne može crnje”; još manje ih vezuje ljubav prema rodnoj (entitetskoj) grudi, ali ih nerazdvojnim čini firma “NITES”, koju preko svojih vjernih igrača kontrolišu i koja je u BiH ostvarila poslove vrijedne preko 130 miliona KM.

Dodik i Lagumdžija stoje i iza posla štampanja novih ličnih dokumenata, koji je vrijedan ravno 100 miliona KM. Krenimo redom.

Vlasnici firme “NITES” su Zoran Korać, savjetnik Milorada Dodika, i Miodrag Škrbić, kum i poslovni partner Zlatka Lagumdžije.

Zoran Korać je već dugi niz godina na planu „poslova“ najznačajniji Dodikov igrač. Njegova ekonomska umijeća i veze potiču iz GENEX-a, čuvenog SFRJ-sjemeništa. Isto tako, Korać je svoje zapadne političke veze stavio na raspolaganje Dodiku i on ih koristi već deceniju i po.

Korać je dugo vremena bio jedan od miljenika režima Slobodana Miloševića, ali im se tokom 1996. godine u tolikoj mjeri zamjerio da je morao spasavati „živu glavu“ odlaskom u inostranstvo.

Prvo odlazi u SAD, gdje ima odlične kontakte u tamošnjem establišmentu, a u Republici Srpskoj se pojavljuje tokom 1998. godine, kada je Dodik postao premijer (prvi put) i od tada pa do danas stalno je uz njega. On je ministar za Dodikove privatne poslove. Korać, takođe, dovodi „investitore“ u RS, poput „Čeza“.

Miodrag Škrbić rođen je u Glamoču, školovao se u Sarajevu, a nakon početka rata u BiH odlazi u Češku. Tu otvara firmu i počinje poslove uz ogromnu pomoć Zlatka Lagumdžije. Njih dvojica i danas imaju zajedničku firmu u Pragu, pod imenom WBBI.

Vratimo se NITES-u. Firma je osnovana u Švedskoj pod nazivom NE&ES Holding AB sa osnivačkim kapitalom od 100.000 švedskih kruna. Osim u Švedskoj, NITES trenutno posluje u Češkoj (Prag), Beogradu i Banjaluci.

U Banjaluci je NITES osnovan 2007. godine, a na mjesto direktora postavljen je Dmitar Čičković, blizak rođak Miodraga Škrbića. Interesantno je da je supruga ministra finansija Zorana Tegeltije u bliskim rodbinskim vezama sa Čičkovićem. Duška Tegeltija je pomoćnik ministra trgovine i turizma.

S obzirom na činjenicu da je Korać Dodikov savjetnik, a Škrbić i Lagumdžija odlični Dodikovi prijatelji, NITES odmah dobija milionske poslove sa Elektroprivredom Republike Srpske. Poslove milionske vrijednosti dobijaju i od tadašnjeg rukovodstva Telekoma Srpske. Sve ove ugovore lično je završio Milorad Dodik.

Poslovi koje je dobio od Elektroprivrede RS, mahom se finansiraju iz kreditnih sredstava Svjetske banke, EBRD-a, EIB-a, a realizuju na teritoriji “Elektro Bijeljine” i “Elektrokrajine”.

NITES, uz sve ovo, dobija i poslove vrijedne 500.000 KM u ministarstvima finansija (Zoran Tegeltija), trgovine (Duška Tegeltija), poljoprivrede i saobraćaja.

Međutim, sve je to sića spram 3,9 miliona KM, koje je ova firma dobila za uvođenje softverskog sistema centralizovanog obračuna plata tokom ove godine.  

“Ekonomskom politikom RS za 2013. godinu predviđeno je uvođenje sistema centralizovanog obračuna plata za korisnike koji se finansiraju iz budžeta RS. Obračun plata do sada je vršen na nivou potrošačkih jedinica i nije omogućavao jedinstveno praćenje pravilnosti planiranja izdataka za lična primanja. Nadogradnjom postojećeg sistema će biti omogućen jedistveni centralizovani obračun plata, za sve zaposlene, čija se plata finansira iz budžeta Republike”, prokomentarisali su u avgustu ove informacije u Ministarstvu finansija. (capital.ba)

Na zvaničnom sajtu firme “NITES” navodi se da su njihovi klijenti m:tel, Elektroprivreda RS, „Elektrokrajina“ Banjaluka, „Elektro-Bijeljina“, Ministarstvo finansija, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo rada i socijalne zaštite RS, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), DS Elektro, FERRIT. 

"NITES" je ostvario zavidne veze i sa Investicio-razvojnom bankom RS, od koje je dobio kredit vrijedan 4.750.000 KM, i to na 13 godina, uz grejs period od godinu dana. Ugovor o kreditu potpisali su 27.07.2012. godine, a dodijeljen im je na ličnu intervenciju Milorada Dodika.

Interesantno je da je novac koji je NITES dobio od IRB-a utrošen za izgradnju poslovne zgrade firme “Muehlbauer” d.o.o. Banjaluka, kojoj su vlasti na nivou BiH povjerile posao štampanja novih ličnih dokumenata vrijedan 100 miliona maraka. Štampanje tih dokumenata počelo je 1. marta ove godine, tri mjeseca nakon predviđenog roka.

Firma “Muehlbauer” d.o.o. Banjaluka je u njemačko - srpskom vlasništvu: “Muehlbauer” AG Njemačka ima 60 posto udjela, a “NITES” (odnosno Korać i Škrbić&Dodik i Lagumdžija) posjeduje 40 posto vlasništva.

Priča o tome kako je “Muehlbauer” d.o.o.Banjaluka dobio posao štampanja ličnih dokumenata u BiH jedna je od najvećih afera koja je pogodila ovu zemlju.