субота, 18. март 2023.

Osmica je pripadnik Kartela “Tito I Dino” koji je vodio Edin Gačanin; Osmica formirao dvije kriminalne grupe, jednu u MIP BiH i drugu u OSA BiH, koje su unosile narkonovac i prale ga za NarkoGang

Osmica


Piše: Slobodan Vasković


1.

Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor OSA BiH i Edin Gačanin, šef jednog od najvećih svjetskih narkokartela “Tito i Dino” nisu uopšte slučajno zajedno završili na “Crnoj listi” SAD-a.


Da su stavljeni na “Crnu listu” objavljeno je 15.03.2023. godine.



2.

Osmica je bio jedan od najvažnijih saradnika, praktično pripadnika, narkokartela “Tito i Dino”.


3.

Bivši direktor OSA BiH sastajao se sa vođama ovog Ganga u zemljama EU, a jednom sastanku, osim njega, upravo sa, kako se tvrdi, Gačaninom prisustvovao je i Ibro Bešlija, Glavni inspektor FUP BiH.


4.

Direktna veza Osmice sa Kartelom bio je Stefan Papić, desna ruka Gačanina, zadužen za finansijske operacije pranja novca zarađenog od trgovine narkoticima.


5.

Papić je uhapšen u Dubaiu, početkom februara prošle godine, na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Belgija, tereteći ga za trgovinu narkoticima, pranje novca i druga nedjela.


Papić je sin Maje Kočetkov-Papić koja ga je i uvezala sa Osmicom.


6.

Osmica je bio zadužen da omogući pranje dijela narkonovca na teritoriji BiH, posebno Kantona Sarajevo.


Ibrišimović

7.

Jedan od onih koji su bili zaduženi za te poslove, ali i za nabavku kokaina za sarajevsku elitu je Zlatko Ibrišimović, advokat Admira Arnautovića Šmrka.


Ibrišimović je proveo određeno vrijeme u pritvoru upravo zbog ovih nezakonitih poslova, o čemu sam detaljno pisao.


Ibrišimović je na Skaju imao kodno ime “Consigliere”! Aplikaciju mu je nabavio Šmrk, a posebno je važno istaći da je on bio advokat Milana Matkovića protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica.

8.

Matković je jedan od velikih narkodilera, uhapšen kod Trebinja, zajedno sa ključnim pripadnicima svoje narkogrupe, a pripremali su nekoliko likvidacija u Novom Sadu.


9.

Upravo je Osmica Ibrišimovića nametnuo Šmrku kao advokata, dok Osmicu zastupa njegov otac  Fahrudin koji je bio branilac i Asima Sarajlića, visokog funkcionera SDA.


10.

Osmica je imao dvije organizovane grupe koje su, po njegovom nalogu, unosile prljavi novac od prodaje narkotika u BiH, gdje je on ubacivan u legalne tokove. Osim novca, unosili su i skupocjene satove, te druge vrijedne predmete koji su u inostranstvu kupljeni za narkopare kartela “Tito i Dino”.


Edin Gačanin

11.

Jedna Osmicina grupa djelovala je u okviru Ministarstva inostranih poslova; Sve ih je u MIP BiH zaposlio Osmica, a teško su zloupotrebljavali diplomatske pasoše, radeći za njega, odnosno kartel “Tito i Dino”. Oni su u BiH unosili ogromne količine narkonovca, skupocjene satove, te druge vrijedne predmete.


12.

Druga Osmicina narkoformacija, koja je odrađivala niz prljavih poslova za Edina Gačanina djelovala je u okviru OSA BiH; I njih je sve zaposlio Osmica i bili su jedino njemu direktno odgovorni; Njihov primarni zadatak bio je legalizacija novca od narkotika. (nastaviće se)