среда, 15. март 2023.

Osman Mehmedagić Osmica, Edin Gačanin Tito i Dragan Stanković na Crnoj listi SAD-a

Osman Mehmedagić Osmica

piše: Slobodan Vasković

Osman Mehmedagič Osmica, Edin Gačanin Tito i Dragan Stanković našli su se na Crnoj listi SAD-a.

Lista je objavljena danas, a sva trojica navedenih na njoj su se našli zbog kriminalnih radnji.

Osmica, donedavni direktor OSA BiH, blizak je brojnim narkokartelima o čemu sam detaljno pisao u brojnim tekstovima.



Osmica je snažno podržavao narkogrupu Bojana Cvijetića, a postoje i njegove brojne veze sa narkodilerima Elvisom Keljmendijem, Denisom Stojnićem, te Admirom Arnautovićm Šmrkom, narkodilerom sa značkom OSA BiH.

Mehmedagić je bio informator i drugih brojnih narkoklanova i grupa za šta je uzimao ogroman novac. OSA BiH je pod njegovikm vođstvom bila servis zločinačkih organizacija. 

Osmica jee, kako je navedeno u obrazloženju OFAC, sarađivao sa kriminalnim grupama kako bi obogatio sebe i političku stranku kojoj pripada. Na ovaj način potvrđeno je sve što sam pisao o njemu. Uz to, on je na listu dospio i zbog ilegalnog prisluškivanja političkih oponenata SDA i vršenja pritisaka na njih.

Gačanin, desno

Edin Gačanin Tito vođa je jednog od najvećih svjetskih kartela "Tito i Dino". 

Nedavno je bio uhapšen u Dubaiju, ali je, nakon puštanja iz pritvora, pobjegao.

Stanković
Dragan Stanković je direktor RUGIP RS i veoma je blizak Miloradu Dodiku, kao i njegov otac Budimir Stanković nasilni tajkun. 

Stavljanje Osmice, Gačanina i Stankovića na Crnu listu nije nikakvo iznenađenje, jer su svojim djelovanjem počinili brojne nezakonite poslove protiv BiH.


Stanković se na listi našao zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom i zbog bliskosti sa Miloradom Dodikom.