петак, 24. март 2023.

Martovsko raspakivanje Dodikovog JUL-a: Goran Matić, JUL-ovac i Veljko Vukelić, pripadnici međunarodnih zločinačkih organizacija, nastavljaju po Dodikovom nalogu da napadaju Srbiju svim, i najgnusnijim, sredstvima uz snažnu podršku podzemlja kojem pripadaju

Goran Matić

Piše: Slobodan Vasković


1.

Goran Matić, pripadnik JUL-a Mire Marković, svojevremeno jedna od najomraženijih ličnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije, danas je vrlo blizak saradnik Milorada Dodika.


2.

Matić je, da podsjetim, januara 1999. postao savezni ministar bez portfelja u kabinetu Momira Bulatovića, a u oktobru iste godine dolazi na čelo novoformiranog Saveznog ministarstva za informisanje gdje je ostao do promjena 2000. godine.


3.

U to vrijeme, Matić je organizovao paraobavještajnu službu čiji dijelovi su opstali do danas i koji su naslonjeni na Dodika.



Oni djeluju kako u Srbiji, koju Dodik napada svim sredstvima, tako i van njenih granica, ali sa veoma čvrstim podzemnim vezama u regionu.



4.

Umjesto da završi u zatvoru zbog sveg zla koje je tada počinio, Matić danas ugodno živi u Češkoj gdje ima brojne firme, koje otvara i zatvara po potrebi, ali i sve veze sa srpskim podzemljem u toj zemlji koje je veoma snažno. I ne samo srpskim.


5.

Njegova direktna veza prema Dodiku je Veljko Vukelić, nadaleko čuveni “Kum”, koji je već decenijama “premijer iz sjene” i pljačka brojne resurse Republike Srpske.


Napisao sam o tome brojne tekstove, a Vukelić je sada, zajedno sa Matićem, jedno od najjačih oruđa kojim se Dodik obrušava na sam vrh Srbije. Ne prezaju ni od najgnusnijih postupaka.


Veljko Vukelić i Dodik

6.

Matić, zajedno sa Vukelićem, nesmetano mešetari po Republici Srpskoj, skupo prodajući fantomske projekte za velike pare.


Ranije sam već objavio da su njih dvojica suvlasnici firme “Ostex”.


7.

Riječ je o tašna-mašna firmi, koju su osnovali 16.08.2016. godine, Lubomir Prohaska, Rijad Izić, Goran Matić i Spomenka Izić, dok su u Nadzornom odboru češke firme bili Gordana Ferenc, Spomenka Izić i Veljko Vukelić. Za osnivanje te firme trebalo je uplatiti 2 miliona čeških kruna, ali je plaćeno svega 30 posto, što je, kada se pretvori u našu valutu, cca 43.000 KM.





Prema dokumentima nadležnih organa Republike Češke, Veljko Vukelić je predsjednik Nadzornog odbora firme “OSTEKS Invest a.s.”, iz Praga, koja je osnovala zvornički “OSTEKS Invest” d.o.o.


Već 31.10.2016., u krugu “Alumine”, u Karakaju, počinje sa radom firma “OSTEKS Invest” d.o.o., čiji je osnivač firma “OSTEKS Invest a.s.” iz Praga, Češka Republika.


8.

Osnivački ulog je 2.000 KM, a sve djeluje kao da je strani investitor došao u Zvornik, gdje će da ulaže. Bila je to, naravno, laž, jer je “firma” imala samo jedan zadatak - izvlačenje novca iz “Alumine”, budući da je u tom periodu Vukelić kontrolisao firmu preko tadašnjeg direktora Milorada Motike.



Četiri godine kasnije, 2020., Vukelić i Matić se formalno povlače iz te firme, ali nastavljaju saradnju kroz brojna druga fantomska preduzeća.



9.

U gotovo svim, uz Matića, pojavljuje se kao suosnivač Rijad Izić. “Trajnost” ovih firmi, ograničena na nekoliko godina svjedoči da je riječ o fantomskim preduzećima preko kojih se izvlači, odnosno pere novac.


10.

Rijad Izić se dovodio u blisku vezu sa Darkom Šarićem, a novinari češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ), otkrili su, još prije osam godina, da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta. 



11.

Međutim, to ni na koji način nije spriječilo Vukelića i Matića da nastave sa pljačkama, kriminalnim poslovima, a posljednjih mjeseci sve intenzivnijim pokušajima udara na Srbiju i njeno rukovodstvo preko podzemnih veza koje imaju i koje finansiraju. (nastaviće se)