петак, 13. мај 2022.

Izručenje NarkoDilera Dušana Lovrenovića - Vrhovni sud Hrvatske donijeće konačnu odluku o njegovom izručenju BiH, nakon što je Sud u Slavonskom Brodu presudio izručenje


Piše: Slobodan Vasković


Vrhovni sud Hrvatske donijeće konačnu odluku o izručenju Dušana Lovrenovića Bosni i Hercegovini.


Vrhovni sud Hrvatske trebalo bi da odluči o izručenju u narednih desetak dana.


Dušan Lovrenović, koji je na Skajaplikaciji imao kodno ime “Omladinac”, predao se policiji u Zagrebu, 08.03.o.g., da bi Sud u Slavonskom Brodu prošle sedmice donio odluku o njegovom izručenju BiH. I dnevni list “Avaz” objavio je sličnu informaciju.


Za Lovrenovićem je raspisana međunarodna potjernica, a on posjeduje i državljanstvo Hrvatske. Lovrenović je opasan NarkoDiler, pripadnik narkoubilačke grupe svog oca Milivoja Lovrenovića Čaruge, koji je, takođe, u bjekstvu.



Lovrenović je pobjegao dan prije akcije “Storidž 2”, sprovedene 08.11.2021. godine, nakon dojave pripadnika iste grupe Željka Radovanovića Kreče.


Krečo je, zajedno sa nekoliko pripadnika svoje narkogrupe, 13.04.o.g. uhapšen u Bijeljini. 



Kreči je za akciju dojavio Kavački Narko”General” Siniša Kostrešević, honorarni direktor Policije, koji je u izvanrednim odnosima i sa Čarugom i sa njegovim sinom.


Čaruga je likvidirao Strahinju Stojanovića 13.09.2020. godine, a zajedno sa Slavišom Šakićem Kinezom i Dariom Jekićem likvidirao je i Slavišu Ćuluma, 15.05.2020. godine, o čemu sam detaljno pisao.


I Jekić je u bjekstvu, jer mu je za akciju hapšenja dojavio načelnik PU Slobodan Radinković. Njemu je to javio Mladen Marić, narkokrtica, načelnik Uprave a organizovani kriminal MUP RS.


Lovrenović je prodavao ilegalno oružje monstruoznom gangu Veljka Belivuka, a trgovao je i narkoticima kako u BiH, tako i u zemljama EU. (nastaviće se)


Narko”General” Kostrešević, prije akcije “Storidž 2”, dojavio Čaruginom sinu da se skloni; Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet, mora objasniti zbog čega nisu zaplijenjena vozila Čaruge&Sina (12.12.2021.)


Piše: Slobodan Vasković


1.

Narko”General” Siniša Kostrešević, uprkos velikim akcijama MUP RS na hapšenju narkodilera, i dalje predstavlja ogromnu prepreku za kvalitetno i potpuno izvođenje akcija.


2.

Kostrešević još uvijek uspijeva da svojim ključnim igračima, a to su Milivoje Čaruga Lovrenović i njegov sin Dušan Lovrenović, dojavi za akcije MUP RS koje se pripremaju kako bi se na vrijeme sklonili.


3.

Tako je Narko”General” uspio da spasi Dušana Lovrenovića, Čaruginog sina, kojem je, nekoliko časova prije akcije “Storidž 2”, u kojoj je uhapšeno dvadeset osoba, dojavio da hoće da ga liše slobode i da ide pretres, te se kriminalac na vrijeme sklonio.



4.

Iz provjerenih izvora mi je potvrđeno da je dan uoči akcije, izvedene 08.12.2021. godine, Dušan Lovrenović bio u Gradišci.


Kostrešević mu je dojavio na vrijeme da se skloni i to preko Željka Radovanovića Kreče, sa kojim i dalje redovno komunicira.


5.

Krečo je pravosnažno presuđen, 2008. godine, na 15 godina zatvora kao dio grupe Ljubana Ećima, nakon što je kod njih pronađeno 43 kilograma heroina, četiri kilograma kokaina i oružje, ali dana nije odležao i slobodno se kreće po BiH. 


6.

Krečo je i danas dio velikog međunarodnog NarkoKartela Ljubana Ećima, Narko”Generala”, te Kumova iz Grada Droge Zvornika Siniše Mijatovića, Dejana Ilića -Tigra i Zorana Stevanovića; Zvornička trojka su najkrupnije ribe u Kartelu, mnogo veće čak i od Kostreševića, ali još uvijek su na slobodi. Pitanje je zašto, a o tome ću oširnije pisati sutra.


7.

Krečo i dalje, zahvaljujući Kostreševiću, dila narkotike, a ključna mu je veza sa Lovrenovićima.


8.

Kostreševiću je najbitnije da su Lovrenovići na slobodi, jer niko od uhapšenih iz Gradiške ne smije riječ da progovori, a razlog je strah od Čaruge, profesionalnog ubice.


9.

Tokom akcije “Storidž 2” desio se jedan veliki propust i neophodno je istražiti zbog čega: Svim uhapšenim oduzeta su vozila, ali nisu oduzeta nijednom od Lovrenovića, iako su bila u njihovim objektima.



To je zaista zapanjujuće, ako se zna da je Čaruga osumnjičen za niz likvidacija i ako se zna da su on i sin Dušan nabavljali oružje za mesarski NarkoGang Veljka Belivuka, koje su mu isporučivali preko Ljubana Ećima.



10.

Već sam objavio da su nabavljali gasne pištolje iz Slovačke koje su prepravljali u prave pištolje (mijenjem cijevi i drugim doradama), a da su automatske puške iz BiH.


Upravo ti pištolji iz Slovačke, kao i automatske puške iz BiH (iz ratnog vremena), pronađene su u prostorijama koje je koristio Belivukov Gang.



11.

Važno je znati da je većinu oružja nabavio Čaruga, ali da je jedan dio nabavio i njegov sin Dušan, koji je imao svoje poslove i veze nezavisno od oca. Ti poslovi su, osim oružja, i narkotici.  


12.

Ostaje pitanje zbog čega nisu zaplijenjena vozila Lovrenovića, a na njega treba da odgovori Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala koji, ispred MUP RS, vodi akcije hapšenja i pretresa lokacija osumnjičenih.


13.

Ono što je veoma veoma interesantno je da Marić često sjedi sa Kostreševićem i to nasamo. Tako su prije petnaestak dana bili na ručku u restoranu “Marko Polo” u Banjaluci, a viđaju se i u drugim ugostiteljskim objektima. 


14.

Kostrešević je zadnja osoba na Planeti sa kojom bi Marić trebalo da se viđa, jer upravo Marić odlično zna da sjedi sa Narko”Generalom”, koji je koristio “Skaj” aplikaciju, a i dalje je u komunikaciji sa Krečom. (nastaviće se)