субота, 7. мај 2022.

Žarište


Piše: Slobodan Vasković


1.

Prva ekipa “vještaka” otišla je iz IRB-a neobavljena posla.


Nisu mogli naći žarište požara - tačku iz koje je krenulo.


Nisu ni "znali" šta traže.


Žarište je bilo tu, njima pred nosom, sva dokumentacija i ugovori, mahom kriminalni, koji su izgorili. Sav taj pepeo je, u agregatnom stanju papira, bio žarište!


Toliko žarište kriminala nije viđeno decenijama, kao u tim ugovorima, pozajmicama, grantovima, dijeljenju šakom i kapom sektašima, kriminalcima, tajkunima, dilerima…


Bilo bi čudno da nije planulo. 


“Optimistični” Dražen Vrhovac, direktor IRB-a, koji se, takođe, enormno i nezakonito obogatio, sklonjen je na stranu - ne daje više nikakve idiotske izjave: Tipa - sve je izgorilo, sutra ćemo počistiti i nastaviti raditi, sve ide po planu, blablablabla…; Tipa sve je (ugovori, ostali dokumenti) spaseno, blablabla...; Pa vrhunac kretenizma da ni on ne zna gdje je dokumentacija, blablabla… 


Možda je i tačno da ne zna gdje je sada “dokumentacija” - nema pojma u koju je stranu vjetar oduvao dim u koji se pretvorila.


IRB je žarište koje niko više ne može ugasiti. Ma koliko se to sada činilo drugačijim.


Sada je unutra druga ekipa vještaka - pristigli su iz susjedne države. Niko IRB-u prići ne može.


Čak ni Vrhovac koji je pripremio krpe da lično pomogne u asanaciji mjesta zločina!


Nije samo u IRB-u počinjen zločin; U cijeloj Republici Srpskoj koju je nezasiti, nenajedeni NarkoRežim odavno pretvorio u zgarište. Bezbrojnim žarištima.


2.

Već pomalo zaboravljeni teški kriminalac Branislav Zeljković, koji je po nalogu Nenada Stevandića omogućio pljačku desetina miliona KM iz Instituta za javno zdravstvo, uskoro će ponovo biti "zvijezda". Novac je nestao kao da ga je plamen progutao. Ostalo je zgarište, ali i dokumentacija.


Optužnica protiv njega uskoro će da sijevne i postane žarište javnosti.


I ne samo protiv njega. Neće to biti suđenje vijeka, ni decenije; Čak ni godine, koliko mi je poznato.


Ima mnogo jačih žarišta koja slijede, ali o njima iduće sedmice. Vrlo detaljno.


Istraga traje i dalje protiv Stevandića i njegove “Crveni kombi” stranke. 


Optužnicu za pranje novca protiv tih “policiji i pravosudnim organima odranije odlično poznatim osobama” teško će moći povući i tri Crvena Kombija. Pratiće ih vatrogasci. Da  ne bi postali kakvo žarište.


3.

Dovoljno je za danas. Ionako je sve čega se dotaknem užareno.



Dobro, još riječ dvije o Kostreševiću, Kavačkom Narko”generalu”.


"Generale", Iščekivanje je najgore; Užasnije je i od pritvora i od zatvora. Iščekuj… Doći će. Kada? Pa “draž” je u iščekivanju!