петак, 19. новембар 2021.

Banjalučka "Rupa" i "Optički kablovi": Uhapšeni Cvijetić na "Skaju" je imao kodno ime "Crveni"; Uhapšeni Milovanović, blizak Kostreševiću i Igoru Dodiku, distribuisao je kokain "Crvenog"; Lepršavi Gradonačelnik je štićenik zločinaca Ećima i Parezanovića po čijem nalogu je dao dozvole Kaji za izgradnju u "Rupi"

Piše: Slobodan Vasković


1.

Neophodno je do kraja raspakovati Zločinačku NarkoHobotnicu na čijem su čelu Ljuban Ećim, šef paraobavještajne službe Milorada Dodika i Marko Parezanović, visoki funkcioner Agencije, koja je u potpunosti ovladala kompletnom Republikom Srpskom i dobrim dijelom BiH. Namjera im je bila da ovladaju i kompletnom Srbijom, ali je, hapšenjem Kavačkog ganga Veljka Belivuka i Dijane Hrkalović, bivše sekretarke MUP Srbije, to onemogućeno.

Marko Parezanović

2.

Parezanović je još na slobodi, iako je značajan dio Hobotnice, a u njen vrh dospio je zahvaljujući visokoj poziciji u Agenciji iz koje je crpio informacije i doturao ih klanovima. “Igrao” je na sve strane, najmanje za državu, najviše za sebe, ali je “preigrao”!

Ljuban Ećim

3.

Parezanović i Ećim su beogradski Kumovi, dok su u Zvorniku to Zoran Stevanović, Siniša Mijatović i Dejan Ilić Tigar. U Banjaluci su vođe Klana Igor Dodik i Siniša Kostrešević. 


Igor Dodik

4.

Detaljno sam raspakovao ova dva dijela Klana, dok je treći, podjednako važan, smješten u Gradišci. Zvornik je “ulaz”/“izlaz” narkotika, Banjaluka pruža institucionalnu zaštitu Klanu, a Gradiška je, takođe, “ulaz”/“izlaz” opijata, podjednako važna kao i ostala čvorišta Narko Klana.


Zvornički NarkoKumovi: Zoran Stevanović, Siniša Mijatović,
Dejan Ilić-Tigar

5.

U Gradišci je konkurenciju Klanu poubijao profesionalni ubica Milivoje Lovrenović “Čaruga” koji je, preko Skaj aplikacije bio u direktnoj vezi sa Sinišom Kostreševićem, Narko”Generalom” i direktorom policije. Kostrešević ništa nije radio niti radi bez znanja Igora Dodika.


Međutim, “Čaruga” (to mu je kodno ime sa "Skaj" aplikacije) je profesionalni ubica, interesuje ga samo novac i nije šef Klana u tom pograničnom gradu.


"Čaruga"

6.

Gradišku sam počeo otpakivati, dio je već uradilo Tužilaštvo BiH hapšenjem Bojana Cvijetića i Srđana Rađevića, koji jesu sastavni dio Klana iz Gradiške, ali nisu glavni šefovi. 


Bojan Cvijetić "Crveni"

Važno je znati da Cvijetić nije mogao nabavljati kokain bez konekcije sa Ećimovim ljudima koji drže podzemlje Gradiške i stopostotno kontrolišu granični prelaz u njoj. I bez odobrenja Igora Dodika i Siniše Kostreševića.


Siniša Kostrešević

7.

O stvarnom Šefu Klana u Gradišci pisaću uskoro, a bitno je znati da su Cvijetićeveva kodna imena Skaj aplikaciji bila "Crveni" i "Baš Čelik". jedno je bilo u igri kada je primao "robu", a drugo kada j izdavao.Cvijetić je, svojevremeno, bio savjetnik Dragana Mektića, dok je bio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH i kod njega je, kako se tvrdi, nađen povjerljivi dokument OSA BiH.

Milovanović i Vatreš

8.

Prema informacijama potvrđenim iz nekoliko izvora, Mladen Milovanović, koji je, takođe, uhapšen kada i Cvijetić, raznosio je njegov kokain (po kilogram do dva) u Banjaluku, Sarajevo, Hrvatsku...


Njega je isplaćivao Petar Dukić Master, koji je u bjekstvu. Kilogram kokaina Cvijetić je naplaćivao 35.000 evra. 


Petar Dukić Master

Milovanović je bio jedan od najbližih saradnika Siniše Kostreševića, ali ga je "Narko"General precrtao nakon što je svjedočio da je Kostrešević znao za sve njegove veze sa "Škaljarcem" Milošem Božovićem. 


9.

Vratimo se vrhu Međunarodne NakoHobotnice Ećima i njegovog zaštitnika Parezanovića.

Veljko Belivuk

Vezu Klana sa Gangom Veljka Belivuka održavao je Slaviša Kokeza. 


Slaviša Kokeza

Već ranije sam naveo da je Siniša Mijatović osoba od najvećeg povjerenja Kokeze.


10.

Prije nego raspakujem Gradišku i taj dio NarkoKlana, važno je naglasiti da Parezanović i Ećim ne kontrolišu u Banjaluci samo Igora Dodika, sina Milorada Dodika, i Sinišu Kostreševića, značajan dio MUP RS, blizak direktoru Policije, već i neke od opozicionih političara.  


Milorad i Igor Dodik

11.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Lepršavi Stanivuković štićenik je Ljubana Ećima i Marka Parezanovića, visokog funkcionera Agencije, koji čine sve da ga nametnu kao kandidata PDP-a za funkciju predsjednika RS.


Na taj način bi imali i dalje sigurnu i trajnu konekciju i uticaj na sam politički vrh RS, kao što je sada slučaj sa Miloradom Dodikom (sada član Predsjedništva BiH, ranije, u dva mandata, predsjednik RS) sa kojim zajedno vode veliki Međunarodni NarkoKlan.


Dodik i Stanivuković

Ukoliko bi Milorad Dodik uspio da opstane na političkoj sceni RS (u šta je vrlo teško vjerovati), izvjesno će se kandidovati za predsjednika RS, a Stanivuković nema nikakve šanse da ga pobijedi, jer mu je rejting skroz potonuo, posebno u Banjaluci.


Ukoliko Dodik ne opstane, u hipotetičkoj situaciji, Ećim i Parezanović računaju da bi Stanivuković mogao da pobijedi tako da bi i dalje imali svog “igrača” u vrhu Republike Srpske i nastavili nesmetano sa prljavim poslovima kao i dosad. Pod uslovom da do tada ne budu zatvoreni.

12.

Važno je naglasiti nekoliko bitnih činjenice:

-Iza ovog plana ne stoji niko iz vrha Srbije, sem Parezanovića koji je visoki funkcioner Agencije; 

-Stanivuković za Ećima i Parezanovića jeste već uradio nekoliko velikih nezakonitih poslova;

-Ti poslovi vezani su za izgradnju ogromnih stambeno poslovnih objekata u takozvanoj “Rupi” u centru Banjaluke koje gradi Mladen Milanović Kaja, kao i izdavanje potrebnih dokumenata kablovskom operateru “Trion tel” kojim je njihova kablovska mreža, izgrađena nelegalno, ozakonjena. Jednostavnije rečeno, Stanivuković im je dao rješenje kojim se legalizuje njihova, na divlje izgrađena, kablovska mreža.



13.

Vlasnik “Trion tela” je Zoran Lemić, zajedno sa bratom Vladom, koji su svoju kablovsku mrežu, ukupno nekih dvadesetak kilometara, prodali firmi iza koje stoji Šolak. Radi se o mreži u tri naselja: Starčevica, Centar i Obilićevo; Građevinske dozvole su izdate pod poslovnim brojevima: naselje Obilićevo 03-3601-67/21 od 15.06.2021. godine. I druge dvije izdate su istog datuma.


Prilikom izdavanja građevinskih dozvola, i pored obavještenja da se radi o već nelegalno izgrađenoj mreži koja je predmet inspekcijskog postupka i kojim je naloženo njeno uklanjanje, Odjeljenje za prostorno uređenje Grada izdaje dozvole "Trion tel"-u. Urađeno je to uprkos saznanju da se radi o trasama koje prolaze kroz parcele u privatnom vlasništvu.


Sve je urađeno mimo javnog poziva, koji se morao raspisati s obzirom na to da investitori mogu ući u gradnju samo ako su trase u okviru javnog poziva.


Srpski državni operater "Telekom Srbija" u direktnom je sukobu sa Draganom Šolakom, vlasnikom "United group", koja posjeduje niz uticajnih medija. Taj sudar traje već jako dugo i ne vidi mu se kraj, a ove dvije moćne grupacije ogorčeno se bore za svaki metar optičkog kabla i dominaciju na tržištu u Srbiji i BiH. Sa Šolakom se bore i drugi operateri, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. 


14.

Neću ulaziti u suštinu sukoba "Telekoma Srbije" i Šolakove grupe, jer o tome detaljno izvještavaju mediji naklonjeni vlasti u Srbiji, ali i Šolakovi mediji; Uz to, trebali bi se o tome ispisati tomovi, što mi nikako nije prioritet u ovom trenutku. 


Međutim, važno je naglasiti da se svaki metar kabla bilo kog od malih operatera koji preuzme Šolak u Beogradu smatra nacionalnom izdajom, dok Šolak svaki metar kabla koji kupi "Telekom Srbije" tretira kao udar na "medijske slobode", iako je, u suštini, ključna stvar u profitu koji ostvaruju moćne kuće "Telekom Srbija" i "Euromedija".



15.

Još je važno reći da su braća Lemić poznati fudbalski menadžeri i veliki prijatelji banjalučkog vladike Jefrema.


Lemići su i finansijeri kampanje Draška Stanivukovića u trci za gradonačelnika Banjaluke, na kojima je on i pobijedio.


Zauzvrat, Stanivuković je legalizovao nelegalno izgrađenu mrežu optičkih kablova njihove firme "Trion tel" koju su oni prodali Šolaku.


16.

Na ovom mjestu dolazimo do Parezanovića, koji je iz ugla srpske vlasti, teško zloupotrijebio sopstvenu funkciju, mreže koje kontroliše (ne samo narko, već i druge klijentelističko-političke) i tako inicirao da Lemići svoju firmu prodaju Šolaku, a ne "Telekomu Srpske"!


Da bi ostao prikriven, isturio je svog i Ećimovog dugogodišnjeg poslušnika Adama Šukala, koji je poslanik SNS-a u Skupštini Srbije.


On je, po Parezanovićevom i Ećimovom nalogu, bez znanja vrha Srbije, saopštio Stanivukoviću da “niko iz Beograda nema ništa protiv da se izda Rješenje o legalizaciji ilegalne optičke mreže firme Braće Lemić”.


Čak je učestvovao u “pregovorima” između Stanivukovića i Lemića, koji su, na kraju, rezultovali, prodajom mreže Šolakovoj grupi.


Adam Šukalo

17.

Takvo djelovanje Šukala je direktno usmjereno protiv javno prezentovanih interesa vrha Srbije koji žele da smanje uticaj Šolakovih medija. To je činjenica, a koliko je takav stav ispravan sasvim je drugo pitanje.


O Šukalu će biti još riječi, kada budem raspakivao do kraja NarkoKlan koji djeluje u Gradišci, a posebno o njegovom lažnom predstavljanju kao "izaslanika vrha Srbije" koje on itekako dobro naplaćuje, premda je samozvani izaslanik.


Ujedno, on je direktna veza nekolicine navodno opozicionih političara sa Ećimom i Parezanovićem, ali o tome uskoro.


Mladen Milanović Kaja

18.

Važno je naglasiti da je, osim Lemića, i Mladen Milanović Kaja u grupi tajkuna koja stoji iza Stanivukovića; Toj grupi pripadaju još Jelenko Lolić, Nikola Vukelić i Dragan Stanivuković, otac Lepršavog gradonačelnika.


Jelenko Lolić

19.

Stanivukovića podržava i mafijaška porodica Selak-Milaković koju predvodi Goran Osnovac Selak.

Stanivuković i Selak

Selak ima čak i svoje “paravojno” krilo na čijem čelu je njihov blizak rođak Saša Milaković koji je naručio likvidaciju Slaviše Krunića, a organizator ubistva je bio Ećim. Pripadnici asasinske grupe su Ećimovi vojnici Benedi Đukanović, Emilio Baldo, Rodoljub Gajić i Željko Kovačević, koji je ubijen odmah nakon likvidacije Krunića. Njega je ubio Benedi Đukanović.



(Paravojnim krilom Osnovčeve mafijaške grupacije komanduje upravo Saša Milaković, ali uskoro ću se detaljnije tim baviti.)


20.
Na ovom mjestu neophodno je da podsjetim na tekst "Tačka Presijecanja/Stanivuković se između građana i tajkuna čvrsto opredijelio za služenje Tajkunskoj Drugoligaškoj Ergeli koja, uz pomoć Mladena Milanovića Kaje, pokušava da zauzme mjesto Dodikovih Tajkunskih PremijerLigaša; Slučajevi - Klenova Zgrada, Kajina Rupa i Savićev Neboder (Dokumenti; Foto; VIDEO), već sam dobrim dijelom raskrinkao Stanivukovića.


U tom tesktu sam, između ostalog, naveo: Pomno sam pregledao brojne Stanivukovićeve izjave, (prije i tokom predizborne trke za gradonačelnika Banjaluke), povodom takozvane “Rupe” u centru Banjaluke, jednoj od tri najekskluzivnije lokacije za gradnju u gradu i nisam našao nijednu riječ kritike u vezi sa namjerama da se na tom mjestu gradi stambeno-poslovni objekat.


Sama ta činjenica mnogo govori, ali ako sam, kojim slučajem, propustio neku njegovu kritiku na račun gradnje u "Rupi", onda je to mnogo mnogo pogubnije po gradonačelnika, jer je on za Rupu izdao građevinsku dozvolu.



Za razumijevanje ProTajkunskog djelvanja Stanivukovića, veoma je bitan njegov intervju magazinu “Buka”, dat 18. maja ove godine, u kojem on navodi, na pitanja o “Rupi”, sljedeće: 

„Što se tiče rupe mi već pet mjeseci radimo na idejnom rješenju. Investitor je otvoren i svjestan je važnosti te lokacije. Mi imamo tim ljudi koji će do kraja ispratiti arhitektonski izgled tog dijela grada koji mora biti savremen i koji će biti nova razglednica, novi simbol Banjaluke. To će biti nova Gospodska i podrazumijevaće novi trg i novo šetalište i u tom pravcu ta tema je za nas važna. Dobili smo tri idejna rješenja, svako smo unapređivali i ni sa trećim nismo zadovoljni, a četvrto rješenje očekujemo krajem maja, početkom juna. Zbog toga se fotografije kako će taj dio grada izgledati ne pojavljuju, jer su još uvijek dogovori između nas i investitora i dok ne dođemo do tačke presjecanja da budemo zadovoljni nema konsenzusa. Javnost će biti zadovoljna i to ide u pozitivnom pravcu“, rekao je za BUKU Stanivuković, 18. maja 2021. godine, sada već iz pozicije gradonačelnika.



Stanivuković je, izvan svake razumne sumnje, slagao, jer nikada nije prikazao niti javnosti prezentovao nijedno od idejnih rješenja o kojima je govorio za “Buku”, posebno ne ono koje je prihvaćeno nakon “tačke presijecanja”. 


Druga velika laž koja pokazuje zaista ogroman stepen manipulativnosti mladog gradonačelnika, sklonog makijavelizmu bez granica, jeste da je o brojnim navodnim idejnim rješenjima o kojima, kako je naglasio, "još nije odlučeno", za "Buku" govorio 18. maja ove godine, a da je građevinsku dozvolu firmi tajkuna Mladena Milanovića Kaje izdao, kako su brojni medijii ustvrdili, za Dan Grada, 22. aprila 2021. godine, odnosno dvadesetšest dana prije intervjua u kojem je bezočno slagao javnost.


21.

Međutim, Stanivuković je nastavio da bezočno laže javnost.


Važno je znati da je Stanivuković izdao dvije građevinske dozvole Kaji za izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog objekta u “Rupi”, ali i dalje pokušava obmanuti javnost kako on i njegov “tim” i dalje “analiziraju pristigla idejna rješenja i projekte za prostor "Rupe!”.

Stanivukovićeve laži 17.11.o.g.

Stanivuković je to objavio 17.11.o.g., teško slagavši javnost, jer je Kaja već digao šest spratova jednog objekta u "Rupi", dok je drugi, takođe, izišao “iz zemlje”.


Da bi se gradio objekat, neophodno je da je za konkretnu lokaciju Regulacionim planom predviđena takva gradnja, potom slijede urbanističko-tehnički uslovi; Nakon toga je potrebna Lokacijska dozvola za koju je potrebno Idejno rješenje, a bez Glavnog projekta nije moguće dobiti Građevinska dozvolu.


22.

Ako je vjerovati Stanivukoviću, Kaja nema ništa od toga; Ako je vjerovati sopstvenim očima, Kaja je sve to već odavno riješio i dobio, kako sam već naveo, dvije građevinske dozvole za dva objekta.

23.

Međutim, vrlo bitno je znati kako je Kaja uopšte došao u posjed “Rupe”, čiji su vlasnici (zemljišta) bili tajkuni Nenad Luburić i Mirko Risović-Riso, koji su rupu u centru Grada i iskopali. Riso je prvi prodao svoj udio za, kako se tvrdi četiri miliona KM, ali Luburić nije htio da proda.


Nenad Luburić

Tada na scenu stupa Ljuban Ećim.


24.

Prošle godine došlo je do fizičkog sukoba između njegovog sina Miloša Ećima i sina Luburića. 


Miloš Ećim

Ljuban Ećim je, nakon sukoba, teško zaprijetio Luburiću i kada je uvidio da se tajkun plaši, za “pomirenje” mu je uzeo sto hiljada evra. I još mu se Luburić morao izviniti zbog sukoba sinova.


Uvidjevši da se Luburić veoma prepao, Ećim, nakon uzimanja sto hiljada evra, kreće u drugu fazu reketiranja Luburića.


Pritišće ga nemilosrdno da za vrlo malo novca proda svoj udio u “Rupi” Mladenu Milanoviću Kaji.


Istina, prvo je u igri za kupca “Rupe” bio Veso Malbašić, takođe tajkun, koji se decenijama bavi, najblaže rečeno, veoma sumnjivim poslovima, ali je na kraju sve dogovoreno sa Kajom.


25.

Nakon što je Kaja kupio zemljište, Ećimov i Parezanovićev štićenik Draško Stanivuković izdaje potrebne dozvole Kajinoj firmi i “Rupa” počinje vrlo brzo da se popunjava.  


Stanivuković je, bez sumnje, potpuno u funkciji Parezanovićevih i Ećimovih prljavih poslova, a njegova nominacija za predsjednika RS značila bi da dva teška zločinca, od kojih je jedan i višestruki ubica, nastavljaju da upravljaju iz sjene Republikom Srpskom. (nastaviće se)