уторак, 8. јун 2021.

Sektaška porodica Ilić Centar za razvoj sela Banjaluka pretvorila u Centar za razvoj finansija Ilića; Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Banjaluka, trebao bi hitno da pokrene donošenje Pravilnika Centra za ovu godinu, dok mu je punac-kriminalac na slobodi; Zbog Ilićevog tasta stradao je doušnik kriminalnih grupa Darko Novković, koji više nije visoki funkcioner MUP RS, ali nije ni zatvoren

  

Mladen Ilić (drugi s lijeva)


Piše: Slobodan Vasković


1.

Porodica Ilić iz Banjaluke iznjedrila je dva “političara”: Draška, koji je tajkun i jedan od najznačajnijih funkcionera Sekte u Banjaluci, i njegovog nećaka Mladena Ilića, mlađanog predsjednika Skupštine grada Banjaluka.


2.

Draško Ilić je suvlasnik tajkunske firme “Eko Euro Tim” koja je iz budžeta Grada i Republike Srpske izvukla desetine miliona KM za raznorazne poslove od kojih nijedan, ali baš nijedan, nije urađen kvalitetno.


Većina tih poslova, listom višemilionskih, poslužila je za bogaćenje Ilića, nezakonito, kao i kriminalno izvlačenje para za račun Sekte.


Draško Ilić

3.

Draško Ilić bio je odbornik u prošlom sazivu Skupštine grada, da bi svoje mjesto u aktuelnom prepustio nećaku Mladenu. Kontinuitet odbornika, ali i kriminalnih radnji.


4.

Mladen Ilić, samo što je postao odbornik i samo što je postao predsjednik Skupštine grada i samo što se oženio, upao je u veliku aferu, jer mu je blizak član njegove novoformirane porodice, uhapšen zbog učestvovanja u prevarama za zaposlenjima u “Elektroprenosu BiH”.


Mladen Ilić

5.

Pisao sam o tome detaljno u nekoliko navrata, a riječ je o propaloj policijskoj akciji “Napon” koja nije realizovana hapšenjem kriminalaca, već velikom aferom unutar MUP RS, jer je dokazano da su visoki funkcioneri te institucije doušnici kriminalnih organizacija.


6.

Visoki funkcioner MUP RS Novković je uništio policijsku akciju “Napon”, koju su uzalud sprovodili pripadnici policije 21.02.2021. godine; Uzalud, jer su osumnjičeni pohapšeni (potom i pušteni) Vinko Đuragić, izvršni direktor za kadrovske poslove preduzeća "Elektroprenosa BiH", Želimir (Željko) Rokvić i Dalibor Simić, bili obaviješteni da se sprema akcija njihovog privođenja. Na vrijeme su sklonili dokaze o kriminaliu koji su počinili.


"Napon" bez napona

Jedan od navedenih je punac Mladena Ilića. 


7.

Ilićev punac je, za sada, spasen, a Novković, doušnik kriminalnih organizacija, smijenjen je sa pozicije načelnika Jedinice  za organizovani kriminal i droge MUP RS. 


Premješten je u Upravu policije, iako bi morao odgovarati zbog saradnje sa kriminalcima, kojima je dojavio da im se sprema hapšenje u akciji "Napon". I to zbog Mladena Ilića i njegovog punca kriminalca!


Darko Novković, doušnik kriminalaca

8.

Istražioci Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva saslušali su Novkovića, oduzeli mu telefon i u njemu našli dokaze da je on kriminalac, a ne policajac, jer je “provalio” akciju. 


Sve se čini da se ovo nedjelo zataška, jer su, osim Novkovića, u njegovom epicentru i dva Ilića, u ulozi “spasilaca” nezakonitim sredstvima punca Mlađanog Mladena.


Grupa za spasavanje Ilićevog punca

9.

Nastaviću uskoro da se detaljnije bavim ovim slučajem, a u nastavku teksta, pošto Ilići vole selo, baviću se Centrom za razvoj sela Banjaluka, na čijem čelu je još uvijek Draško Ilić.


Taj Centar je poodavno trebalo preimenovati u Centar za razvoj finansija porodice Ilić.


10.

Centar  još nije donio Pravilnik o uslovima sufinansiranja poljoprivrede u 2021. godini, što se nije nikada desilo. 

Centar za razvoj Ilića


Obično su to radili malo poslije Pravilnika o podsticajima koje donosi Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, otkako je promijenjen gradonačelnik, nema Pravilnika. 


11.

Razlog može biti samo jedan: Draško Ilić, direktor Centra, nije kreirao Pravilnik po svojoj mjeri - da iz Centra izvlači novca koliko mu treba, jer bi se mogao naći na udaru novog gradonačelnika.


12.

Da podsjetim, pred posljednje lokalne izbore (održane 15.11.2020.), objavio sam da su Ilić&co tražili od farmera koji su Centru podnijeli zahtjev za podsticaj za mehanizaciju po pet hiljada maraka da budu na listi prioriteta


Draško Ilić

Tada je njih dvadeset dobilo novac (što znači da je Draško Ilić inkasirao sto hiljada KM), a dvadeset još uvijek nije.


Od ovih što su dobili pare “za razvoj” rijetki su oni koji imaju i jedno goveče, a kamoli dovoljno zemlje za obradu. 


13.

Čak je Centar, prošle godine, dobio od Ministarstva poljoprivrede podsticaj za kupljeni traktor - 9.957 KM.


Vlada RS

Uz to su dobili i podsticaje za pčelarsku proizvodnju, regres za dizel, podršku autohtonim  rasama; Ukupno su u prošloj godini dobili 91.154 KM od Ministarstva poljoprivrede. Uz milion, koliki im je budžet, Centar za razvoj Ilića može sasvim kvalitetno podmiriti njihove dnevne potrebe.



14.

Očekujem da predsjednik Skupštine grada pokrene pitanje donošenja Pravilnika o uslovima sufinansiranja poljoprivrede u 2021. godini; Treba da požuri sa tim dok je punac još koliko-toliko siguran i na slobodi, jer ako se situacija oko njega iskomplikuje od čega će stric Draško i ostali Ilići da žive?! (nastaviće se)