четвртак, 24. јун 2021.

KAMORA/VSTS je, nakon odlaska Milana Potkovanog Tegeltije, i dalje najkorumpiranija i najtoksičnija institucija BiH koja nastavlja da razara zemlju: Slavica Matijaš, nedostojna tužiteljka, koja građane naziva kriminalcima, a kriminalce maksimalno štiti, je Glavni Favorit VSTS za Glavnog tužioca OJT Banjaluka, po nalogu Dragana Lukača i Crvene Sekte

Piše: Slobodan Vasković


1.

Milan Potkovani Tegeltija napustio je Visoki sudski i tužilački savjet BiH, 16.12.2020. godine. 


Očekivalo se da ta nazovi institucija konačno počne kvalitetnije da radi pod vođstvom novog predsjednika Halila Lagumdžije i potpredsjednica Biljane Simeunović i Sanele Gorušanović Butigan.

2.

Međutim, ništa se, suštinski, nije promijenilo; Stvari se nisu pomakle iz Mrtve tačke, a malo manevarskog kretanja besramnih i beskrupuloznih članova VSTS-a u samoj Mrtvoj tački bila je optička varka da je VSTS izmakao ispod pune kontrole zločinačkih organizacija koje su dominirale njime u vrijeme vladavine Potkovanog. Nije izmakao, i dalje su čvrsto u šakama zlikovaca. 


3.

Budimo precizni: Milan Tegeltija, ma koliko Potkovan i Pokvaren bio, nije sam mogao od VSTS načiniti Kriminalnu Hobotnicu koja je bila i ostala Kontrolor kriminala i pravosuđe pretvorila u pomoćno sredstvo zločinačkih organizacija.


4.

Imao je pomagače, od kojih je većina ostala u tom tijelu i nastavil su, nakon njegove ostavke, kao da se ništa nije desilo - unapređuju kriminalce u pravosuđu, dijele im najznačajnije funkcije, a poštene tužioce i sudije dodatno marginalizuju. Nije im to veliki problem, jer su pošteni poodavno na margini; Noktima se drže da i sa nje ne spadnu.


Slavica Matijaš, tužiteljka koja podržava kriminalce i ubice,
a građane karakteriše kao kriminalce 
5.
Najnoviji primjer za to je namjera VSTS da za Glavnog okružnog tužioca OJT Banjaluka imenuje, 24.06.2021., Slavicu Matijaš koja je pripadnike grupe “Pravda za Davida” javno nazvala kriminalcima, 01.12.2020. godine. 


kriminalna tužiteljka Slavica Matijaš

Nisu oni samo pripadnici Grupe “Pravda za Davida”, već i građani BiH, koji su progonjeni duže od tri godine samo zato što traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića i pravednu kaznu za njegove ubice. Oduzeto im je pravo na mišljenje bez ikakvog zakonskog postupka. Tužioci ih bez istrage, suđenja i presude kvalifikuju kao kriminalce. Toksični političari ih zvjerski progone.   



Upravo učešće u ovim jezivim radnjama preporučilo je Matijaševu VSTS-u kao najozbiljnijeg Favorita za visoku funkciju; Kakvo dno od takozvane institucije i neljudi koji vrše funkcije u njoj.


Upravo što je kriminalna tužiteljka, koja građane naziva kriminalcima, a kriminalce štit od kazne, Matijaševa je prvorangirana na listi kandidata za Glavnog okružnog tužioca OJT Banjaluka, odnosno, iz vizure VSTS-a, za Glavnog zaštitnika kriminalaca, zločinačkih organizacija, NarkoKartela, trgovaca ljudima, Makroa, prostitucije, brojnih pedofila... na području koje pokriva Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

6.

Ako pažljivo poslušate video koji emitujem, čućete kako Matijaš naziva građane kriminalcima.

7.

Ako ne čujete ili vam to nije dovoljno uvjerljivo, tu je odluka Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS koja je, nakon pritužbe koja je podnešena protiv Matijaševe, odlučila da je osnovana i pokrenula, 26.03.2021. godine, disciplinski postupak protiv nje koji još uvijek nije završen.



Disciplinski postupak pokrenut je zbog disciplinskog prekršaja „ponašanje u tužilaštvu i izvan tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“.


8.

Kako je moguće da Kancelarija disciplinskog tužioca “ide drumom, a VSTS šumom”, odnosno da isti taj VSTS namjerava da imenuje Matijaševu za Glavnog tužioca iako je Kancelarija disciplinskog tužioca protiv njihovog Favorita otvorila predmet? 



Moguće je zato što su u VSTS pod kontrolom kriminalaca i onih koji štite ubice Davida Dragičevića. Ne postoji treće obrazloženje.


9.

Upravo zbog toga je Slavica Matijaš, Prva Starleta Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci (oskudna odjeća, botoksirano lice, usne napunjene silikonom - “tužiteljka” u najkraćim crtama), Glavni Favorit VSTS za Glavnog tužioca OJT Banjaluka. Umjesto da bude istjerana iz pravosuđa zauvijek, namjeravaju da je nagrade za ogavno, neljudsko ponašanje i kriminalno djelovanje.


Želimir Lepir


Nakon notornog Želimira Lepira, dolazi još gori lepir.


Da se konkurs namješta ukazao je već odgovor Halila Lagumdžije, predsjednika VSTS na moj zahtjev za dostavljanje liste kandidata za navedenu poziciju. Na moje iznenađenje, uslijedio je vrlo čudan odgovor: VSTS je odbio da mi dostavi listu kandidata, a pritom nije naveo konkretnu zakonsku ili podzakonsku odredbu koja zabranjuje objavljivanje liste kandidata.



VSTS je odgovorio da ima ukupno pet kandidata, ali je pokazao potpunu netransparentnost, što je, samo po sebi, dokaz da ne žele javnosti predočiti imena kandidata, već istu tu javnost staviti pred svršen čin. ne postoji nijedan jedini racionalan razlog da se imena kandidata javno ne objave; Štaviše, bilo bi vrlo poželjno da to čini upravo VSTS kako bi otklonio svaku sumnju u namještanje konkursa.


Ali to bi im onemogućilo namještanje konkursa, kao što to namjeravaju učiniti ovom prilikom - za Glavnog tužioca izabrati teško korumipranu i kriminalizovanu avet, Slavicu Matijaš. koja ni u jednoj normalnoj državi ne bi mogla biti tužilac, već samo predmet ozbiljne tužilačke istrage.  



Upravo zbog toga nisu ni odgovorili na postavljeno pitanje - namjeravaju, izvan svake razumne sumnje, kako su mi potvrdili brojni izvori iz VSTS, da imenuju kriminalca za Glavnog tužioca. To nije Visoki sudski i tužilački savjet, to je Kamora!


10.

Ustavni sud BiH, 23.06.2021. godine, zaključio je da su povrijeđena ljudska prava Davora Dragičevića, oca ubijenog dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

 

11.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio je Dragičevićev advokat Ifet Feraget prije više od dvije godine zbog, kako je naveo, neadekvatne istrage u u predmetu ubistva Davida Dragičevića.


Ifet Feraget

Davor Dragičević izjavio je da je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda BiH.

 

12.

"Nažalost, kao i u slučaju Memić prošlo je dosta vremena, ali ova odluka otvara sva vrata Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljki Gordani Tadić, u koju imam puno povjerenje, da konačno preuzme u razmatranje sve aspekte ovog slučaja i da ubrzo dođemo do konkretnih rezultata“, kazao je Davor Dragičević za portal Radiosarajevo, 22.01. o.g. 


 

On je dodao da odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje da su institucije Republike Srpske, kako je naveo, duboko involvirane u ubistvo njegovog sina Davida i progon njegove porodice i neformalne grupe „Pravda za Davida“. 

 

„Jedini cilj koji su uradile te institucije je bio zaštita ubica Davida, a ne da se taj stravični zločin u potpunosti rasvijetli", kazao je Dragičević i dodao da smatra da „pravdu za Davida i Dženana više ništa ne može da zaustavi“.


Davor Dragičević

13.

Nažalost, VSTS nije istog mišljenja. Ni kao Ustavni sud BiH, ali ni kao Davor Dragičević, jer nastavljaju da rade po diktatu Crvene Sekte, koja je poharala Republiku Srpsku i prikriva javno ubistva, poput likvidacije Davida Dragičevića koji je 18.03.2018. otet, potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. godine, bačeno u kanalizaciju Crkvena, na njenom ušću u rijeku Vrbas.


David Dragičević, ubijen između 18-24-03.2018.

14.

VSTS je, po diktatu “Crvene Sekte” i Dragana Lukača, jednog od njenih najmoćnijih funkcionera i ministra unutrašnjih poslova, ponizno pristao da imenuje tužilačku Nakazu Slavicu Matijaš za Glavnog tužioca OJT Banjaluka. Cilj je samo jedan - dalje zataškavanje likvidacije, surovi progon onih koji traže istinu i podrška galopirajućem kriminalu i korupciji koji haraju kao pošast.



15.

VSTS je pristao da i dalje služi zločinačkim organizacijama. Čini to neskriveno.

Sa takvim VSTS, BiH nastavlja da, bez ikakvih kočnica, tone u Podzemlje iz kojeg, kako stvari trenutno stoje, nikada neće izroniti. (nastaviće se)