среда, 23. јун 2021.

U četvrtak, 24.06.2021., VSTS bira glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci; Srđan Forca ne bira način da obezbijedi podršku za Zorana Bulatovića i spriječi imenovanje Igora Cimeše, najkvalitetnijeg kandidata

Tužilac Igor Cimeša, jedan od najozbiljnijih kandidata
za novog Glavnog tužioca OJT Banjaluka 

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Na zvaničnoj internet stranici VSTS-a objavljen je dnevni red za sjednicu te institucije koja će biti održana 24.06.2021. godine. Iako će VSTS na toj sjednici vršiti izbor većeg broja nosilaca pravosudnih funkcija, posebno se izdvaja imenovanje za jednu - glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

2. 

Prije desetak dana sam uputio VSTS-u zahtjev za dostavljanje liste kandidata za navedenu poziciju. Na moje iznenađenje, uslijedio je vrlo čudan odgovor: VSTS je odbio da mi dostavi listu kandidata, a pritom nije naveo konkretnu zakonsku ili podzakonsku odredbu koja zabranjuje objavljivanje liste kandidata.

3. 

VSTS je odgovorio da ima ukupno pet kandidata, ali da su odabrana samo tri koji će prezentovati program rada na sjednici VSTS-a. To praktično znači da su u startu dva kandidata eliminisana, iako ispunjavaju sve uslove za imenovanje na poziciju glavnog tužioca.


4. 

Bez obzira na tajnovitost VSTS-a, preko svojih izvora iz te institucije, doznao sam imena svih pet kandidata. Svi oni dolaze iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, a radi se o sljedećim licima: Slavica Matijaš, Branko Bjelajac, Siniša Vranješ, Zoran Bulatović i Igor Cimeša. Radi se o vrlo interesantnim kandidatima, zbog čega ću javnosti predočiti moju listu “favorita”, koji već odavno nisu trebali biti u pravosuđu, već na ulici ili zatvoru.


5. 

Na poziciji broj 1 mojih “favorita” nalazi se Slavica Matijaš. Ona je poznata kao Prva Starleta Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. Oskudna odjeća, botoksirano lice i usne napunjene silikonom - to je Slavica Matijaš u najkraćim crtama. Nevjerovatno zvuči i sam podatak da se pomenuta kandidovala za rukovodeću funkciju, posebno znajući da se protiv nje pred VSTS-om vodi disciplinski postupak.



Umjesto da uhapsi ubice Davida Dragičevića, pomenuta spodoba je članove grupa „Pravda za Davida“ nazvala kriminalcima. Nakon pritužbe te grupe, Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a je protiv nje pokrenula disciplinski postupak, zbog disciplinskog prekršaja „ponašanje u tužilaštvu i izvan tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“.


6. 

Na poziciji broj 2 mojih “favorita” nalazi se Branko Bjelajac. Bjelajac je među kolegama tužiocima poznat kao Prvi Psihopata Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. 


Od mnogobrojnih incidenata u kojima je on učestvovao posebno ću izdvojiti događaj iz aprila 2015. godine. Bjelajac je tada ispred jednog kafića u blizini tužilaštva u kojem radi pretukao advokata Zorana Opačića. Oštećeni Opačić je u to vrijeme imao 75 godina.


Bjelajac je poznat i kao notorni neradnik. Njegove kolege tužioci tvrde da većinu radnog vremena provodi raspoređujući automobile na parking prostoru ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. Bjelajcu očigledno niko nije objasnio da je on javni tužilac, a ne portir. Na sreću kriminalaca, Bjelajac već godinama meditira na poziciji okružnog tužioca, a sve to vrijeme ga štite njegovi kumovi - bračni par Stanišić. Slobodan Stanišić je banjalučki advokat, dok je njegova supruga Jadranka Stanišić član VSTS-a. 

Bjelajac je proteklih dana tražio od kolega tužilaca da se povuku iz „trke“ za glavnog tužioca, tvrdeći da mu je njegova kuma Jadranka rekla da će on biti imenovan.



O kakvom neradniku se radi dosta govori i slučaj samohrane majke Zlate Šaćerbegović, čiju je krivičnu prijavu zbog neplaćene alimentacije Bjelajac držao u fioci punih pet godina.


7. 

Na poziciji broj 3 mojih “favorita” nalazi se Siniša Vranješ. Radi se o ekstremno korumpiranom tužiocu o kojem sam pisao u više navrata. 


korumpirani tužilac Siniša Vranješ


Vranješa bi trebalo u lisicama izvesti iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, a odmah potom istražiti na koji način je stekao brojne nekretnine na području Banjaluke. Vranješ je spominjan i u krivičnom postupku koju se vodi protiv službenika RUGIP-a, u vezi sa predmetom „Marija Varnica“. U tom krivičnom postupku Vranješ je označen kao tužilac koji je tražio novac „na kafu“ kako bi razvodnio istragu protiv banjalučkog kriminalca Nikole Aleksića.


8. 

Pored pomenuta tri „favorita“, treba spomenuti i preostala dva kandidata. 


tužilac Zoran Bulatović, poslušnik


Zoran Bulatović bio je zamjenik Želimira Lepira, sve vrijeme dok je taj nečovjek obavljao funkciju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. 


nečasni Želimir Lepir

Bulatović je poznat kao čovjek sistema, zbog čega se ne mogu očekivati nikakve promjene ukoliko on bude imenovan za glavnog tužioca. 


Dragan Lukač

Suštinski, preko njega će Dragan Lukač samo nastaviti da kontroliše pomenutu instituciju. Važno je reći da je Bulatoviću ostalo nekoliko godina do penzije, kao i to da je on u vrlo bliskim odnosima sa Srđanom Forcom, članom VSTS-a. O Forci sam već napisao mnogo toga, a sada ću samo dodati da je on obećao Bulatoviću da će mu u VSTS-u obezbijediti većinu za njegovo imenovanje.


Srđan Forca, nečasni član VSTS

9. 

Da stvari nisu totalno crne pokazuje peti kandidat. Radi se o mladom tužiocu Igoru Cimeši. Svi moji izvori iz pravosuđa su mi potvrdili da se radi o poštenom čovjeku, bez i najmanje mrlje u karijeri. Takođe, ti izvori tvrde da ne postoji ni najmanja šansa da će na njega moći uticati bilo kriminalci bilo politika.

Igor Cimeša
Za sada je poznato da će se na sjednici u četvrtak glavna bitka voditi između Bulatovića i Cimeše. Ostaje da se vidi da li će VSTS svoje povjerenje dati Lepirovom najbližem saradniku, gotovo penzionisanom Bulatoviću ili mladom tužiocu Cimeši koji ima i znanja i volje da se obračuna sa kriminalom.