понедељак, 21. јун 2021.

Plan Mileta Radišića Klena da proda poslovne prostorije Upravi za indirektno oporezivanje BiH i zvanično propao: Klen uskoro postaje beskućnik

Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Mile Radišić je nadimak Klen dobio još u djetinjstvu, u vrijeme dok je džepario vršnjake iz sela Bjelaj. Već tada se moglo vidjeti da će on vješto „plivati“ u svim vodama, posebno onim mutnim podzemnim.


2. 

Po dolasku u Banjaluku, Klen je svoju profesionalnu karijeru započeo kao lični vozač Branislava Lolića, tadašnjeg funkcionera Srpske demokratske stranke. Klen tada nije ni mogao sanjati da će jednog dana postati najveći banjalučki neimar.


3. 

Na Klenovu žalost, njegova karijera građevinskog tajkuna je vrlo kratko trajala. Ispostavilo se da je ona okončana prije nego što je njegov sin Srećko, poznat i kao Mali Klen, pohabao prve gume na svom automobilu „Porsche Panamera“. 



Kako sada stvari stoje, Srećko će uskoro morati da koristi usluge javnog prevoza. Nije isključeno da Srećko zbog te promjene prevoznog sredstva svoje ime promijeni u Nesrećko.


4. 

Prije desetak dana u Banjaluci je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a. Nakon tog sastanka Milorad Dodik je Klenu rekao da je sa Draganom Čovićem dogovorio posao oko kupovine poslovnih prostorija u zgradi koju Klen gradi u „Picinom parku“. 


Te poslovne prostorije su trebale biti namijenjene Upravi za indirektno oporezivanje BiH, pri čemu je dogovoreno da prodajna cijena iznosi 100 miliona KM.

 

5.

Čim je sjeo u automobil i krenuo za Mostar, Čović je zaboravio na dogovor sa Dodikom. Čoviću je očigledno više stalo da spasi svoju „kožu“ od sankcija međunarodne zajednice, nego da spasava Dodikovog kuma od bankrota.


6. 

Epilog cijele priče je poznat. Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 15.06.2021. godine, usvojena je inicijativa kojom se obavezuje Savjet ministara BiH da donese odluku kojom se Upravi za indirektno oporezivanje BiH nalaže da poništi postupak javne nabavke za kupovinu poslovnih prostorija od Klena. Bolje upućeni tvrde da je ishodom pomenute sjednice bio najzadovoljniji Zoran Tegeltija.


7. 

Na pomenutoj sjednici poslanici HDZ-a su bili uzdržani. Time je Čović po ko zna koji put zabio nož u leđa Dodiku. Naravno, to nije naišlo na bilo kakvu reakciju Dodika, jer je on ucijenjen čovjek. O tome ću više pisati kada za to dođe vrijeme.


8. 

Vratimo se Klenu. On je u realizaciju svog megalomanskog građevinskog projekta u „Picinom parku“ do sada uložio oko 30 miliona KM. Već sam pisao o tome da je Klen zbog nedostatka novca morao da natjera sina Renata da proda svoj stan, kao i da prunudi svog prijatelja Ljubomira Ćubića da mu vrati pozajmicu od 4 miliona KM. U međuvremenu je Klen morao da proda i svoj suvlasnički dio u „Alternartivnoj televiziji“.


9. 

Ipak, sav taj novac nije dovoljan da Klen dovrši svoj građevinski poduhvat. On je računao da će Dodik preko Čovića uspjeti da progura prodaju Klenovih poslovnih prostorija Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Sada je evidentno da od te računice nema ništa, što praktično znači da je Klen zagazio u sferu bankrota.


11. 

Klenu je od imovine ostala još samo porodična kuća u banjalučkom naselju Lauš. Kao i svaki drugi skorojević, i on je pored porodične kuće izgradio bazen. Ovo je vjerovatno posljednje ljeto u kojem će Klen plivati u tom bazenu, jer je pitanje momenta kada će neka od banaka započeti postupak prinudne prodaje Klenove porodične kuće, u paketu sa bazenom.


12.

Iako ne može poslužiti kao neka utjeha, Klen treba da zna da on nije ni prvi ni posljednji „prijatelj“ koji je zbog kombinacija sa Dodikom završio kao beskućnik. (nastaviće se do zadnjeg klena)