уторак, 22. јун 2021.

Jahorina Bijela i ljeti i zimi: Pranje novca od narkotika kroz izgradnju brojnih apartmana i hotela; Mrda jedna od glavnih karika; Darko Ćulum, direktor SIPA, zbog opstrukcija istraga, mogao bi završiti na “Crnoj listi”

Milorad Dodik i Ljubomir Mrda Bijeli


Piše: Slobodan Vasković


1.

Jahorina je izvrnsa destinacija za zimski i ljetni odmor, ali, posljednjih godina, postala je najvažnije odredište na kojem, izgradnjom brojnih apartmanskih naselja i hotela, zločinačke organizacije peru novac nelegalno zarađen, mahom, od trgovine narkoticima.


2.

Jahorina je, tokom cijele godine, odredište na kojem se, povremeno, tajno nalaze veliki regionalni Narko Bosovi koji dogovaraju poslove: od transporta (bijeli se i zimi i ljeti) do egzekucija.


3.

Jahorina je upravo zbog toga postala jedna od najzanimljivijih destinacija za brojne regionalne i svjetske službe koje se bore protiv trgovaca opijatima.


4.

Uprkos svemu, nastavlja se pranje novca nelegalno stečenog zločinačkim poslovima, a jedan od značajnijih kanala preko kojeg se to čini jeste Ljubomir Mrda, član Nadzornog odbora OC Jahorina.


Ljubomir Mrda Bijeli

5.

Iako penzionisan, Mrda je i dalje vrlo aktivan u svim kriminalnim radnjama, odreda višemilionske vrijednosti.


6.

Napisao sam o Mrdi mnogo toga, dokumentovao njegove falsifikate na osnovu kojih je dobio dozvolu za rad MHE “Miljacka”; Falsifikate su potvrdile i entitetske institucije, ali Mrda ne mrda iz Nadzornog odbora, niti nadležna entitetska tužilaštva i MUP RS vode istrage protiv njega. 


7.

U poslove sa Mrdom uključen je, najblaže rečeno, kontraverzni biznismen iz Češke Milutin Perić (porijeklom iz Vlasenice), a o njihovim brojnim ilegalnim poslovima vrijednim desetine miliona evra opširnije u nastavcima koji slijede.


8.

Mrda ima jaka leđa u visokim kriminalnim krugovima u Srbiji i BiH, čiji Kumovi imaju ključni uticaj na pravosudne i policijske institucije u zemlji. 


9.

Preko Mrde su novac prali pripadnici Krakena Slaviše Kokeze i Veljka Belivuka, posredstvom svog ogranka čije je sjedište u Zvorniku; Tim Kartelom upravljaju Zoran Prokleti Lihvar Stevanović, Siniša Psiho Mijatović i Dejan Hijena Ilić. 


Kumovi Kartela Medelin: Stevanović, Mijatović, Ilić

10.

Mrda nije jedini kanal preko kojeg peru novac na Jahortini, već to čine i lično, poput Ilića, kao i preko niza pripadnika Kartela koji su, odreda, uposleni u gradskoj upravi bh. Medelina, trenutno najvećeg Grada Droge u Regionu. 


11.

Posljednja velika akcija višemilionskog pranja novca je izgradnja apartmanskog objekta pod nazivom “Nova planina” na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Jahorini.


"Planina"

12.

Gradnja aprtmana je počela, a novi stambeno-poslovni poslovni objekat nalazi se na Jahorini u neposrednoj blizini Gondole (100 metara udaljenosti), skijaške staze “Novak Đokovic i šestosjeda Ogorjelica 1. 



13.

Prema javno dostupnim informacijama, objekat se sastoji od podzemne garaže i 6 etaža. Biće izgrađeno 38 apartmana površine od 30-50 m2.


Međutim, javno dostupne informacije nisu tačne, jer će biti izgrađeno oko 3.500 m2 upotrebljivog prostora.


Gradnja Mrdinih apartmana u toku

Cijena gradnje metra kvadratnog je oko 800 evra (potpuno opremljen apartman), što znači da će u objekat biti uloženo 2.800.000 evra, odnosno oko 5,5 miliona KM.


14.

Prodajna cijena kvadrata apartmana na tom dijelu Jahorine iz osi 3.500 hiljade evra, što znači da će na opranih 2.800.000 evra, zarađenih zločinačkim akcijama, biti zarađeno 12.250.000 miliona evra, dok je čista dobit oko 9,5 miliona evra.


Gradnja Mrdinih apartmana 

15.

Unosan posao, pranje para odlično urađeno i to preko osobe - Ljubomira Mrde, enitetskog funkcionera, člana NO “OC Jahorina”, koja je u vlasništvu Republike Srpske.


Interesantno je i ko gradi apartmane “Nova planina”: To je firma “ARKOP” d.o.o. Istočna Ilidža.


Vlasnici firme su već pomenuti Mrda i Slavo Krajišnik, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora “Eletrodistribucije” Pale u vrijeme stogodišnjeg mandata Mrde.


Interesantno je da firma ima nula zaposlenih, ali je u 2020. godini ostvarila ukupan promet od 232.046 KM. Pare su padale sa neba ili sa jahorniskih tajnih sastanaka, zaključite sami?!



16.

Zemlju na kojoj se gradi “Nova planina” i pere količina novca velika kao planina, kupili su od “OC Jahorina”, što je, samo po sebi, već nezakonito, jer se građevinsko zemljište prodaje članu nadzornog odbora koji upravlja tim zemljištem. Naravno da je “ARKOP” dobila zemlju ispod svake cijene.


17.

Prema informacijama iz bezbjednosnih krugova, Mrda je već dugo pod opservacijom i ne treba isključiti njegovo hapšenje.


Nedavno sam objavio da je učestvovao, preko firme “BESCG” u velikoj pljački “Elektroprivrede RS”, teškoj 6,2 miliona KM.


18. 

Od otetog novca, tokom 2020. godine, preko firme BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o., Sarajevo - BECG, (koja je formirana samo za izvlačenje novaca i pljačkanje Elektroprivrede RS) njeni suvlasnici Ljubomir Mrda i Bojan Kiso izvukli su za sebe 2.373.971 KM i novac iznijeli u Srbiju.


Bojan Kiso

19.

Podatak koji precizno pojašnjava o kakvoj firmi je riječ glasi da nikada u navodnom sjedištu firme  pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA), koja je vodila istragu o ovom pranju novca, nisu našli nikoga, niti im se bilo ko od “nadležnih” bilo kada javio na telefon.


20.

Naravno, istraga je prekinuta uticajem Milana Potkovanog Tegeltije, koji je donedavno žario i palio (sa akcentom na palio) kriminalizovanim pravosuđem BiH. Njegovim odlaskom, ponovo je pokrenuto pitanje istrage, a direktor SIPA Darko Slina Ćulum čini sve da je onemogući; kako u ovom, tako i u drugim brojnim slučajevima koji, samo zbog njegovih opstrukcija, leže zaključani u ladicama.


Darko Slina Ćulum

21.

Nije isključeno i da se Ćulum, koji “mišljenje” o istragama svakodnevno traži od Milorada Dodika, nađe na američkoj crnoj listi, jer je jedna od najznačajnijih prepreka borbi protiv kriminala u BiH, a i sam je teški zločinac, koji je ogroman novac i veliki broj nekretnina u Banjaluci stekao “pokrivajući”, primarno, prostituciju. (nastaviće se)