четвртак, 10. јун 2021.

Nakon milionske pljačke Elektroprivrede RS, Dodikov štićenik i kriminalac Mrda, perač prljavog novca Kokezinog i Belivukovog kriminalnog Krakena, i njegov saučesnik Bojan Kiso pokušavaju likvidirati firmu BESCG preko koje je oteto cca 6,2 miliona miliona KM

Ljubomir Mrda, perač prljavog novca Kokezinog i Belivukovog
kriminalnog Krakena, i njegov zaštitnik Milorad Dodik


Piše: Slobodan Vasković


1.

Još 13. marta 2021. godine najavio sam, u tekstu Režim uništava firme preko kojih je pljačkao; Ljubomir Mrda, jedan od Istrebljivača Naroda, po Dodikovom nalogu, likvidira firmu BECG, preko koje je iz ‘Elektroprivrede RS’ opljačkano 6.181.110 KM”, da se sve čini kako bi se likvidirala ta firma i prikrila pljačka.


2.

Od otetog novca, tokom 2020. godine, preko firme BUSINESS EXCELLENCE CONSULTING GROUP d.o.o., Sarajevo - BECG, (koja je formirana samo za izvlačenje novaca i pljačkanje Elektroprivrede RS) njeni suvlasnici Ljubomir Mrda i Bojan Kiso izvukli su za sebe 2.373.971 KM i novac iznijeli u Srbiju.


3.

Nakon ove operacije, u 2020.g napravili su gubitak koji, prema Izvještaju Financijsko-informatičke agencije FBiH, iznosi 149.479,00 KM




4.

Narečena dvojica pokušavaju likvidirati firmu ali im ne uspjeva jer nisu dostavili revizorski izvještaj za 2019.god.


5.

Već sam objavio da je pljačka izvedena od u periodu od svega sedam mjeseci: od 01.09.2017.-20.03.2018. godine.


Bojan Kiso

6.

U pljačkanju iznosa od 6.181.110,00 KM: 

-Iz MH „ERS“ MP a.d. Trebinje izvukli  su 1.006.200 KM (Ugovor potpisan 09.10.2017.),

-MH „ERS“ MP Trebinje ZP “Elektrodistribucija“ a.d. Pale izvukli su 1.041.300 KM (08.09.2017.),

-Iz MH „ERS“ MP ZDP “Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina izvukli su 947.700 KM (20.03.2018.),

-Iz MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Drini“ izvukli su 953.550 KM (15.01.2018.)

-Iz MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“  izvukli su 933.660 KM (10.01.2018.)

-Iz MH „ERS“ MP Trebinje ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banjaluka izvukli su 1.298.700 KM (20.03.2018. godine), Mrdi i Kisi pridružila  se bliža i dalja rodbina, a su oni bili „široke ruke“.


7.

Mrda je svom zetu Filipu Joviću isplatio iznose od 40.000 evra i 25.000 KM, iako je on stručnjak za ništa, bez dana radnog staža.


8.

“Radio” je za Elektroprivredu RS na  „optimizaciji i poboljšanju profitabilnosti EP RS i prilagođavanju poslovanja novoj organizaciji usklađenoj sa Trećim energetskim paketom“, što je vidljivo iz pojašnje ja Elektroprivrede o anganžovanju firme "BECG grup" iz Sarajeva za konsultantske usluge koja, što je vrlo bitno, ima samo jednog zaposlenog i bez prometa je u 2016. godini.

9.

Navedeni „stručnjak“ Filip Jović, zet kriminalca Ljubomira Mrde, nije ni znao šta treba da radi iako u pojašnjenju Elektroprivrede RS piše „Osnovni cilj kompanije je uspostaviti organizacionu strukturu,njene procese i kvalitet proizvoda do nivoa Poslovne izvrsnosti“.


10.

Ništa bolji od njega nije ni Bojan Kiso, suvlasnik firme, koji je iznio millionsku svotu u Srbiju.


Kiso

11.

Ovaj samoproglašeni „stručnjak“, koji ne zna šta su i koji su Financijski izvještaji u vlastitoj firmi, vrlo je slabog sjećanja: Toliko slabog da se ne “sjeća” odliva novca iz firme u vrijednosti 355.000 evra i 413.000 KM.


12.

On je svojoj kćerki, Kiso Katarini za anganžman u Firmi "BECG" isplatio iznos od 49.000 evra, za džeparca.

Katarina Kiso

13.

Nemilosrdno pljačkanje preko firme "BECG", obrazloženo je iz EP RS, jednom mediju, riječima da je „poznavanje lokalnog jezika bitan uslov za implementaciju ove metode i bez toga nije moguća njena primjena u praksi, jer se sprovodi neposredno u komunikaciji sa zaposlenima klijenata, a potrebno je i poznavanje oba pisma u BiH (ćirilica i latinica)“.


Kiso Katarina “značajno” je doprinijela „optimizaciji i poboljšanju profitabilnosti EP RS i prilagođavanju poslovanja novoj organizaciji usklađenoj sa Trećim energetskim paketom“, iako joj je za malo ozbiljniju komunikaciju na maternjem jeziku potreban prevodilac. Sa srpskog na srpski jezik.


14.

Bojan Kiso bio je darežljiv i prema svojoj partnerici Saneli Radovanović i uplatio joj 25.500 evra, a takođe je isplatio svojoj rodici Tijani Teodorović iznose od 48.000 evra i 25.000,00 KM. Pretpostavlja se da su pare date za prevodilačke usluge sa srpskog na srpski jezik. Plus za kovertovanje ćirilice u latinicu i posebno latinice u ćirilicu.

 

Tijana Teodorović

15.

Teodorovićeva je, sem “prevodilac”, i samozvani Projekt menadžer koja o tom zvanju, i poslu koji podrazumijeva, nema pojma, posebno ne o onome što je Elektroprivreda RS navela kao „Osnovni cilj kompanije je uspostaviti organizacionu strukturu, njene procese i kvalitet proizvoda do nivoa Poslovne izvrsnosti“.


Navedena je, kao prokurista u firmi "BECG" d.o.o. Sarajevo, svojoj sestri Sanji Hajduković iz Novog Sada isplatila iznos 23.500  evra.


Hajdukovićeva je za tu ogromnu sumu:

- organizovala i provodila edukaciju, pružala konsultantske usluge uposlenicima "BECG" d.o.o. Sarajevo,

-provodila marketinške usluge na prostoru Srbije i Crne Gore u cilju pronalaženja novih klijenata“, mada je niko od uposlenika nikad nije vidio.


Ni nju niti spoznao njena "konsultantska i marketinška" pružanja!!! 


16.

Prosto je nepodnošljiva lakoća pljačkanja Ljubomira Mrde, čiji zaštitnik je Milorad Dodik, koji je, uprkos brojnim malverzacijama oko MHE “Miljacka”, falsifikovanju dokumenata i dovođenju u zabludu takozvanih institucija RS, ostao član NO “OC Jahorina”. Ministriod Srebrenka Golić zadužena je za sakrivanje falsifikata, iako su javno objavljeni i iako su institucije RS potvrdile da je riječ o falsifikatima.

Zaštitnik Falsifikatora Ministroid Golić i Falsifikator Mrda 

Razlog tome je činjenica da je Mrda, Dodikov štićenik, jedan od glavnih perača novca za Zvornički Kriminalni Klan, na čijem su čelu Zoran Prokleti Lihvar Stevanović, Siniša Psiho Mijatović i Dejan Hijena Ilić. 

Kumovi Zvorničkog Klana

17.

Medelinski Klan je dio Krakena Siniše Kokeze i Veljka Belivuka, za koje su obavljali i obavljaju još uvijek brojne prljave poslove - od trgovanja narkoticima do pranja novca, u čemu je Mrda vrlo važna karika. Uskoro ću objaviti detalje o tome kako Mrda pere novac za Klanove, teško zloupotrebljavajući poziciju u Nadzornom odboru "OC Jahorina"!



U cijeloj priči neizostavan je samozvani „interni revizor“ i direktor "BESC" Vladimir Minić, koji je, istovremeno, i direktor kontroverzne firme “GALEB” iz Istočnog Sarajeva.


18.

Minić je inače potrčko Mrde i u firmi “Green Energy” u čijem vlasništvu je MHE “Miljacka”, o čemu sam detaljno pisao.



Preko firmi “Galeb” i “Stam Petrović” (iz Pala) Mrda i Minić pljačkaju MHE “Miljacka” izvlačeći novac na fiktivnim radovima i navodnim uslugama. (nastaviće se, jer slijede imena drugih pljačkaša)