четвртак, 17. јун 2021.

Advokat Stojan Vukajlović formirao mafijaški klan koji otima vrijedne nekretnine na području Banjaluke

Igor Radojičić i Stojan Vukajlović


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Krajem prošlog mjeseca mediji su objavili vijest da je MUP RS podnio nadležnom tužilaštvu izvještaj o izvršenju više krivičnih djela, protiv Duška Jovića (zvanog Suljo) i Aleksandra Lapčevića (zvanog Lapac).

 

Oni se terete da su počinili šest krivičnih djela prevara, dva krivična djela falsifikovanje isprava, jedno krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, jedno krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i jedno krivično djelo prevara u pokušaju, u sticaju sa navođenjem na ovjeravanje neistinitog sadržaja.


2. 

Moji izvori tvrde da se radi o licima sklonim izvršenju krivičnih djela. Lapčević je svoju kriminalnu karijeru počeo davne 2011. godine, kada je iz jedne banjalučke zlatare ukrao zlato.


3. 

Pomenuti dvojac je samo dio mafijaškog klana koji je formirao advokat Stojan Vukajlović. Iako se radi o advokatu vrlo skromnog pravničkog znanja, pokazalo se da se radi o ekstremnom kriminalcu, koji ne preza ni od najgorih zlodjela.


Stojan Vukajlović

4. 

U vrijeme dok je Moralna Nakaza Igor Radojičić bio gradonačelnik Banjaluke, Vukajlović je bio njegova desna ruka. Nakon što je Radojičić uklonjen sa političke scene pod pritiskom Milorada Dodika, Vukajlović je ostao član Crvene Sekte. Bolje upućeni tvrdi da su Vukajlović i Radojičić do danas zadržali prijateljski odnos.


Vukajlović i Dodik

5. 

Poznato je da se Crvena Sekta, formalnog naziva SNSD, nikada ne odriče svojih kriminalizovanih kadrova. Vukajlović je najbolji primjer za to, jer je MUP RS svjesno propustio da u pomenutom izvještaju o izvršenju krivičnih djela kao prvoosumnjičenog označi Vukajlovića.


6. 

Vrlo važan igrač u Vukajlovićevoj mafijaškoj šemi je Miloš Aćić, zaposlen u RUGIP-u na poziciji šef Područne jedinice Banjaluka. Upravo je Aćić zadužen za dojavljivanje Vukajloviću koje nekretnine trebaju „odraditi“ Jović i Lapčević.


Aleksandar Lapčević Lapac

7. 

Nakon što bi Aćić označio nepokretnost, Vukajlović bi naredio Joviću i Lapčeviću da falsifikuju lične isprave vlasnika te nepokretnosti, kao i notarske punomoći. U tim falsifikovanim punomoćima je bilo sadržano ovlaštenje za prodaju nepokretnosti.

 

Na taj način je otuđeno nekoliko stanova u Banjaluci, iako vlasnici tih stanova nikada nisu dali punomoć za prodaju istih. Oni čak nisu ni imali saznanja da su njihovi stanovi prodati.


8. 

Podrazumijeva se da su novac od prodaje stanova međusobno podijelili Vukajlović i ostali članovi njegovog mafijaškog klana. Najveći dio novca su za sebe zadržali Vukajlović i Aćić, dok su Jović i Lapčević od svakog prodatog stana dobijali iznos od po 1.000 KM.


Miloš Aćić

9. 

Prilikom uključivanja Jovića i Lapčevića u njegov mafijaški klan, Vukajlović je istima rekao da ne postoji ni najmanja šansa da budu uhapšeni, jer on ima „jaka leđa“ u pravosuđu. Već sam pisao o tome da su Vukajlovićevi glavni saradnici unutar pravosuđa sudija Nebojša Pejović i sudija Dalibor Kordić. 


sudija kriminalac Nebojša Pejović

Pejović je u međuvremenu uhapšen, dok je Kordić za sada na slobodi. Vukajlović je dio novca od prodatih stanova davao i Kordiću.


10. 

Da paradoks bude veći, Kordić je sudija koji sudi krivične postupke. Umjesto da se njemu sudi za brojna krivična djela učinjena u sprezi sa Vukajlovićem, on je taj koji sudi drugim počiniocima krivičnih djela. Zaista nevjerovatno. 


Kriminalci Vukajlović i Kordić

Treba naglasiti da je Kordić Vukajlovićev kum i da je njegov glavni zadatak da kod kolega tužilaca obezbijedi zaštitu za Vukajlovića od krivičnog gonjenja.


11. 

Kordić za Vukajlovića odrađuje i druge prljave poslove. Jedan od njih je „kopanje“ kriptovaluta. Njih dvojica posjeduju više mašina za kopanje kriptovaluta, koje se nalaze u Kordićevom objektu u naselju Saračica. Za te namjene Kordić je preradio sat za struju, tako da isti bilježi uobičajenu potrošnju, iako te mašine stvarno troše ogromnu količinu električne energije. 



Time Kordić narodski rečeno „krade struju“ i to godinama, a što predstavlja krivično djelo.


Kriminalci Vukajlović i Kordić

12. 

Narednih dana ću objaviti novi tekst o Vukajloviću i njegovom mafijaškom klanu, u kojem ću navesti imena vlasnika nepokretnosti koje su otete od strane Vukajlović & CO. (nastaviće se i neće stati dok kriminalci Vukajlović, Aćić, Kordić i ostali ne završe iza rešetaka)