понедељак, 7. јун 2021.

Podnio sam Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a disciplinsku prijavu protiv sudinice Ljiljane Slijepčević, zbog više disciplinskih prekršaja


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Evropska unija je uložila 5,2 miliona KM u rekonstrukciju Osnovnog suda u Banjaluci i Okružnog suda u Banjaluci. 


2.
Ugovor o izvođenju radova na pomenutim pravosudnim institucijama povjeren je, podrazumijeva se, firmi “Integral Inženjering” a.d. Laktaši. Procenat sa kojim se u taj posao “ugradio” Milan Potkovani Tegeltija ćemo saznati tek kada istraži organi počnu raditi svoj posao.



3. 
Potkovani je bio jedan od onih koji su održali govor prilikom svečanog obilježavanja okončanja radova na rekonstrukciji Osnovnog sudu u Banjaluci. Ako ništa drugo, pozitivna stvar je to što su vremena kada je Potkovani držao svečane govore stvar prošlosti. Njega u posljednje vrijeme zaobilaze svi osim kućnih ljubimaca.


4.
Milan Potkovani Tegeltija je definitivno istjeran iz pravosuđa Bosne i Hercegovine. Na žalost, mnoge druge “Tegeltije”, koje nose sudijske toge, nastavile su sa “potkivanjima” i nakon njegovog odlaska. Da je to tako najbolje potvrđuje primjer korumpiranog sudije Nebojše Pejovića, koji se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici KPZ-a Tunjice.


5.
Pejović nije jedini sudija Osnovnog suda u Banjaluci sklon kriminalnim radnjama. Moglo bi se čak reći da je od njega po tom pitanju puno gora sudinica Ljiljana Slijepčević. Upravo je ona jedan od glavnih eksponenata građevinske mafije unutar pravosuđa. Otimanje atraktivnih parcela na području Grada Banjaluka oduvijek je bio glavni “specijalitet” te mafijašice u sudijskoj togi.

6.
Već sam pisao o tome kako je sudinica Slijepčević u jednom ostavinskom predmetu, za koji je bila zadužena druga sudinica, stavila pravosnažnost na rješenje o nasljeđivanju protiv kojeg je bila izjavljena žalba. Zvuči nevjerovatno, ali Slijepčevićeva je to uradila dok je ta druga sudinica bila na godišnjem odmoru. Cilj te kriminalne akcije je bio da lica koja su proglašena za nasljednike (ali ne i pravosnažno) podignu novac sa računa ostavioca, što je eksperesno i učinjeno. Tako je brzopotezno počišćeno gotovo milion KM.


7.
Umjesto da bude uhapšena, Slijepčevićeva je samo disciplinski sankcionisana i to Javnom opomenom. Zaista nevjerovatno. Bolje upućeni tvrde da je Slijepčevićeva morala da iskešira Potkovanom 50.000 KM kako bi u VSTV-u izdejstvovao tu besmislenu disciplinsku mjeru.


8. 
Pomenuta disciplinska mjera očigledno nije preventivno djelovala na sudinicu Slijepčević, jer je ona nastavila da se bavi kriminalom. 


9.
U tekstu "Nepopravljivi kriminalac Stojan Vukajlović ponovo pokušava da otme imovinu Grada Banjaluka" sam do detalja objasnio kako je ona omogućila advokatu Stojanu Vukajloviću da se dočepa atraktivne parcele u naselju Ada.



Na toj parceli Vukajlović i biznismen Veselko Malbašić trenutno grade stambeno-poslovni objekat milionske vrijednosti. 


10.
Radi se o parceli koja je u suvlasništvu Grada Banjaluka.


11.
Ovom prilikom obavještavam javnost da sam protiv sudinice Ljiljane Slijepčević podnio disciplinsku prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a, zbog nezakonitog postupanja u tom predmetu.


VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BOSNE I HERCEGOVINE

KANCELARIJA DISCIPLINSKOG TUŽIOCA

 

Na osnovu odredbe člana 64. stav 2. Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine, podnosim sljedeću

 

PRITUŽBU

 

Protiv sudinice Ljiljane Slijepčević, zaposlene u Osnovnom sudu u Banjaluci, zbog više disciplinskih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine i to:

1. Korištenje dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe (tačka 6.) 

2. Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa (tačka 7.)

3. Donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka (tačka 9.).

  

Obrazloženje

 

Sudinica Ljiljana Slijepčević je postupajući sudija u vanparničnom predmetu koji trenutno nosi poslovni broj 71 0 V 266586 19 V 3. Radi se o predmetu diobe suvlasničke zajednice, pri čemu se radi o većem broju parcela, velike vrijednosti, na kojima je kao suvlasnik bio upisan i Grad Banjaluka.

 

Prema mojim informacijama iz Grada Banjaluka i Pravobranilaštva Republike Srpske, sudinica Ljiljana Slijepčević je u pomenutom predmetu donijela rješenje broj 71 0 V 266586 18 V 2 od 26.10.2018. godine, a da pri tome nije Pravobranilaštvu Republike Srpske, kao zakonskom zastupniku Grada Banjaluka, dostavila: prijedlog za dopunu rješenja, nalaz vještaka, poziv na raspravu i pomenuto rješenje.

 

Pored toga, sudinica Ljiljana Slijepčević je na rješenje broj 71 0 V 266586 18 V 2 od 26.10.2018. godine stavila klauzulu pravosnažnosti, što je u konačnici dovelo do toga da se na osnovu tog rješenja izvrše brojne promjene u zemljišnim knjigama i prometuju nepokretnosti velike vrijednosti.

 


Po saznanju za pomenuto rješenje, Pravobranilaštvo Republike Srpske je podneskom od 27.03.2019. godine zatražilo od sudinice Slijepčević da stavi van snage isto. Shvativši da je uhvaćena u kriminalu, sudinica Slijepčević je dana 16.12.2019. godine donijela rješenje 71 0 V 266586 19 V 3, kojim je stavila van snage rješenje broj 71 0 V 266586 18 V 2 od 26.10.2018. godine.

 

Značaj rješenja broj 71 0 V 266586 19 V 3 od 16.12.2019. godine je nikakav, jer su u međuvremenu parcele prometovane na treća lica, uključujući i advokata kriminalca Stojana Vukajlovića. Upravo Vukajlović, u saradnji sa biznismenom Veselkom Malbašićem, na jednoj od tih parcela gradi stambeno-poslovni objekat milionske vrijednosti.

 

Isto tako, dodajem da je u navedenom vanparničnom postupku stranke zastupao advokat Ljubiša Dragičević, koji je u tazbinskom srodstvu sa sudinicom Ljiljanom Slijepčević (sudinica Slijepčević je tetka supruzi od advokata Dragičevića).

 

Pozivam disciplinskog tužioca da zatraži od Osnovnog suda u Banjaluci dostavljanje kompletnog spisa broj  

71 0 V 266586 19 V 3, kako bi se uvjerio u nezakonitosti kojima se bavi sudinica Ljiljana Slijepčević.

 

Na kraju, naglašavam da je sudinica Ljiljana Slijepčević već disciplinski kažnjavana i to Odlukom Prvostepene disciplinske komisije za sudije broj 04-07-6-255-2/2020 od 21.01.2020. godine.