среда, 2. јун 2021.

Rat Dodik-Lukač/Željka Cvijanović pred Sudom: Danijel Kovačić, načelnik Odjeljenja za organizovani kriminal PU Banjaluka, podnio tužbu za pokretanje upravnog spora protiv Cvijanovićke, jer je, neustavno, poništila sopstvenu odluku o njegovom imenovanju u čin Glavnog inspektora


Piše: Slobodan Vasković


1.

Željka Cvijanović, formalni predsjednik Republike Srpske (suštinski tu funkciju obavlja Milorad Dodik), uskoro bi se trebala naći pred Okružnim sudom Banjaluka u svojstvu tužene zbog nezakonite odluke koju je donijela 10.05.2021. godine, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora iz te pravosudne institucije.


2.

Tom Odlukom (broj 01-011-1112-2/21, donešenom 10.05.2021.) Cvijanović je stavila van snage sopstvenu odluku (broj 01-011-112/21, donešenu 31.03.2021.) kojom je Danijelu Kovačiću, načelniku Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge, Sektor kriminalističke policije, PU Banjaluka, oduzela čin Glavnog inspektora; Apsurdnost Odluke je u činjenici da mu je upravo Cvijanovićka dodijelila čin Odlukom od 31.03.2021. godine.

3.

Cvijanovićka je, u samo četrdesetak dana, Kovačića prvo unaprijedila i dodijelila mu čin Glavnog inspektora, da bi mu taj čin, potpuno neustavno i nezakonito oduzela.


4.

O Kovačiću ne mogu napisati ništa pozitivno (teško sam ga kritikovao niz puta), ali nije ovdje u pitanju primarno riječ tome da li se (u ovom slučaju) radi o kvalitetnom ili nekvalitetnom policijskom kadru, već o djelovanju predsjednika Republike Srpske koje je potpuno neustavno, nezakonito i svjedoči o teškoj zloupotrebi institucije na čijem je čelu.



5.

Kovačić je zbog javnog poniženja koje je pretrpio, ravnog otvorenoj kriminalizaciji kojom ga je "počastila" takozvana predsjednica RS, ali i zbog neustavnog postupka Cvijanovićke podnio tužbu za pokretanje upravnog spora Okružnom sudu Banjaluka, kojim traži poništenje sulude Cvijanovićkine odluke, kako mi je potvrđeno iz nekoliko izvora iz tog Suda.


6.

Već ranije sam objavio da je Cvijanovićka raščinila Kovačića na izričit zahtjev i pod snažnim pritiskom Milorada Dodika (uz asistiranje Siniše Kostreševića, direktora Policije RS), zato što je Kovačić jedna od osoba od najvećeg povjerenja Dragana Lukača, Ministra unutrašnjih poslova RS, sa kojim se šef Sekte bori za prevlast u toj entitetskoj instituciji.

7.

Cvijanovićka je bahato, pod prebahatim pritiskom Dodika, teško prekršila Ustav Republike Srpske, član 80, stav 1, tačka 6 u kojem se decidno navodi da Predsjednik Republike Srpske dodjeljuje odlikovanja i priznanja određena zakonima, ali se nigdje ne navodi mogućnost da ih i oduzme.



8.

Cvijanovićka je svoju neustavnu odluku o oduzimanju čina Kovačiću donijela u vrijeme kada se Lukač nalazio u Africi, (gdje je trošio novac otet u kriminalnim radnjama), kako se aktuelni Ministar ne bi pobunio protiv sopstvene degradacije oličene kroz poniženje i javno kriminalizovanje njegovog čovjeka od povjerenja.


9.

Uz to, Odluka o poništenju Kovačićevog imenovanja u čin Glavnog inspektora je falsifikovana, što je dodatna vrlo opterećujuća činjenica po Cvijannovićku. 


U neustavnoj Odluci se navodi (kao i u Olduci o imenovanju) da je donešena na prijedlog Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, što je notorna laž.



Lukač nije imao pojma o Dodikovoj i Cvijanovićkinoj namjeri da ponize Kovačića, samim tim i njega, jer nije ni bio u Republici Srpskoj.


10.

Dodik I Cvijanovićka su izvršili pritisaak na Dragicu Đukić, Načelnika službe ministra koja je, bez Lukačevog znanja, vodila proces poništenja Odluke o imenovanju Kovačića.


11.

Đukić je potpisala, u ime Lukača, zahtjev za opoziv Odluke o imenovanju Kovačića, što je falsifikat, jer u Odluci piše da se donosi na “na prijedlog Ministra unutrašnjih poslova”.


12.

Đukićeva je slovila kao Lukačeva osoba od najvećeg povjerenja u njegovom kabinetu; Da je drugačije, ne bi ni bila na toj poziciji, ali ga je i ona prodala kao zadnjeg nikogovića.


Đukićevu je zvala Cvijanovićka i naložila joj da pokrene postupak o opozivu Odluke o imenovanju Kovačića, što je narečena i učinila.


13.

Tu nije bio kraj novog sudara Lukača i Dodika, koji je, koristeći Cvijanovićku kao batinu, žestoko raspalio po integritetu Ministra unutrašnjih poslova; Lukač je uzvratio na nekoliko načina, a jedan od njih je i Kovačićeva tužba za pokretanje upravnog spora protiv Cvijanovićke.


14.

Teški sukob Dodika i Lukača eskalira iz dana u dan; Kako vrijeme odmiče on će biti sve manje prikriven, a male su šanse da i ovaj put sve međusobne sudare zadrže “ispod radara”, jer su u pitanju veliki ulozi - iz uskoba ne mogu izaći sa “političkom glavom na ramenima” i Dodik i Lukač. (nastaviće se)