понедељак, 23. новембар 2020.

Dodikovo fizičko “spremanje” Izbornog štaba SNSD i Rajčevića, (15.11., detalji); Novi Traktorista u SNSD-u; Presuda Vrhovnog suda kojom je narko dileru Darku Vukoviću, Dodikovom i Radojičićevom prijatelju, potvrđena kazna od tri godine robije zbog dilanja droge


Piše: Slobodan Vasković


1.

Na zahtjev mnogobrojnih čitalaca odlučio sam da objavim par detalja o dešavanjima u Izbornom štabu SNSD-a, 15.11.2020., nakon što je Milorad Dodik shvatio da je Igor Radojičić doživio debakl, uprkos zajedničkim ručkovima sa presuđenim narko dilerima i osuđenim kriminalcima.


2.

Dodik je dojurio u Izborni štab i uhvatio prvu stolicu koja mu se našla pri ruci. 


3.

Nakon toga je, u duhu svog “državničkog” habitusa, polupao kompletnu računarsku opremu i ostali inventar. Stolica, kojom je “radio”, poprilično je oštećena.


4.

Nakon što je promijenio enterijer Izbornog štaba, odlučio je da promijeni i lični opis šefa Izbornog štaba - ulizice, neznalice i poltrona Srđana Rajčevića.


5.

Otvorenim dlanom ga je “nježno” dokačio po glavi; Toliko “nježno” da se Rajčević opružio koliko je dug i širok, što je, inače, njegova standardna poza kada je pred Dodikom; Osim kada mu Gazda ne naloži da kleči.



6.

Potom je Dodik naredio Radovanu Kilavom Viškoviću da odmah smijeni nokautiranog Rajčevića sa pozicije ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. 


7.

Kilavi je klimnuo glavom, ne progovarajući ni riječi, ali Rajčević je ostao na poziciji ministra, jer su Dodika, sutradan, uspjeli ubijediti da bi to bilo kontraproduktivno i da je sasvim dovoljno što je Rajčević patosiran.


8.

Dok je Dodik “mirno”, radeći stolicom i na Rajčevićevom licu, podnosio poraz, iz dubine kadra javio se Nikola Špirić, najveća politička prostitutka na Evropskom kontinentu.


Špirić je pokušao da objasni šta se desilo, ali ga je Dodik, vrlo biranim riječima, zatjerao u 3PM, plus sve ostale sočne “birane riječi” kojima ga je “počastio”.


9.

Dodiku je “književni” jezik baš jača strana; Nije bolje prošla ni Dušanka Duša Majkić, koja se provela kao i Špirić.


10.

Istovjetne scene ponovile su se 17.11. u prostorijama SNSD-a, kada se Rajčević ponovo našao na Dodikovom “pobjedničkim” putu ( 42 opštine u RS + tri u Federaciji), te je završio i drugi put na patosu. Uz njega, Dodik je vrlo “nježno” pomilovao još nekolicinu funkcionera i, usput, promijenio enterijer stranačkih prostorija. SNSD je krš, šta drugo reći!


11.

Rajčević ne samo da je neznalica, nekompetentan, ulizica, rektalni planinar, već nikako da nauči da eskivira Dodikove izlive “nježnosti”. Baš nikakav kvalitet nema.


12.

Takvi Dodikovi postupci spram sluga iz SNSD-a nisu ništa novo - “milovao” je on i ranije, bacao niz stepenice, ugrađivao IT opremu u glavu potčinjenih, kao npr., Aleksandru Džombiću Laptop u glavu… I da ne nabrajam dalje.


13.

Kako god da okreneš, SNSD bi trebao izgraditi “Sigurnu kuću” za svoje funkcionere koji se nađu u Dodikovim šakama.



14.

A da su se trudili da dobiju izbore, trudili su se. 


15.

Izvlačili su novac iz budžeta gdje god su mogli; Pa tako i preko Centra za razvoj i unapređenje sela.


16.

Taj Centar ima godišnji budžet od milion maraka; Riječ je o gradskoj instituciji na čijem čelu je uvijek kadar SNSD-a. 


Na čelu Centra je notorni Draško Ilić, tajkun sklon svemu što nije zakonito.


17.

Pomenuti milion maraka raspodjeljuje se poljoprivrednicima kao podsticaj za razne proizvodne projekte, kao što su, na primjer, podizanje novih zasada voća, plastenika i staklenika, pretvaranje građevinskog u poljoprivredno zemljište, kupovina traktora i mehanizacije…


Podsticaji Centra su skoro identični podsticajima resornog ministarstva. 


18.

I ove godine Centar je donio Pravilnik o podsticajima u kojem je jedan od članova mjera podrške kupovini nove poljoprivredne mehanizacije. 


Farmeri koji su kupili traktore imaju pravo na podsticaj, a procenat podsticaja je do 50% od ukupne investicije u kupovinu. 


Do ove godine se isplaćivalo 40%.


19.

U ovoj godini oko 40 “farmera” i farmera je predalo zahtjev za podsticaje u Centar za razvoj sela, računajući da će dobiti 40 posto podsticaja od ukupne investicije.


Međutim, preračunali su se, jer su ih Ilić&co prevarili. 


20.

Tek njih 20 će dobiti podsticaj od svega 20 posto, dok će ostalim možda biti isplaćen u martu 2021. godine.


Navodno, ove godine nema dovoljno novca. 


21.

Ovi “farmeri” što će dobiti dio novca, ogromna većina njih, nemaju ni jedno grlo stoke, ali su na spisku za podsticaj, jer su, po tvrdnjama mještana, dali 5.000 maraka zaposlenim u Centru da se nađu na ovogodišnjem spisku.


22.

Oni koji su na spisku za mart 2021. godine, jesu istinski stočari.


Njima je saopšteno da će pare dobiti ukoliko Radojičić pobijedi; Nakon što je doživio debakl saopšteno im je iz Centra da para nema. 


Najmanje pola miliona KM izvučeno je za kampanju SNSD-a.


23.

U cijeloj priči oko Centra izuzetno je zanimljiv jedan detalj koji svjedoči da je ta gradska institucija namijenjena za nezakonito izvlačenje novca.


Sljedeći primjer neposredno to dokazuje: Centar daje podsticaje za traktore, a daje ih i Ministarstvo poljoprivrede.


Isto to Ministarstvo poljoprivrede daje podsticaje i Centru za razvoj sela, jer su registrovani kao pravno lice u APIF. 


24.

A sada krešendo - I Centar je ove godine kupio sebi traktor i dobiće podsticaj od Ministarstva poljoprivrede. Nije ludilo, već jako dobro osmišljen način kako da se opljačka budžetski novac.


To je odgovor na pitanje zašto Ministarstvo poljoprivrede daje podsticaje Centru umjesto farmerima?! 


Nije li logičnije da nadležno ministarsvo daje novac direktno farmerima, umjesto Centru, u kojem svi zaposleni primaju plate iz gradskog budžeta?!


To je jedino ispravno, ali onda se ne bi moglo ukrasti pola miliona KM, ne samo u izbornoj godini, već svake godine.


25.

Najodgovorniji za prevare je Draško Ilić, ali on je i najzadovoljniji - blizak član njegove porodice Mladen Ilić jedan je od devet odbornika SNSD-a koji su dobili mandat u novom sazivu Skupštine Grada.


Jasno je za čiju kampanju je utrošeno najviše novca “počišćenog” iz Centra.


Mlađani Ilić će, zbog toga, u Skupštinu, na prvo zasjedanje, doći Traktorom.


Traktoristi u SNSD-u su tradicija; Kao i premlaćivanje članstva.


Dodatak: Presuda Vrhovnog suda RS kojom je Darku Vukoviću, Dodikovom i Radojičićevom prijatelju, potvrđena kazna od tri godine robije zbog dilanja droge


Milorad Dodik i Igor Radojičić ručali su, 16.08.2020., zajedno sa presuđenim Narkodilerom Darkom Vukovićem i osuđenim kriminalcem Draganom Kremenovićem Pugerom, o čemu svjedoči video koji sma objavio još 13.11.o.g.



Dodik je video nazvao “nepostojećim”, slagao da ne poznaje Vukovića (u prugastoj majici), a potvrdio da poznaje Pugera.


Na moj zahtjev Vrhovnom sudu RS da mi dostave presudu kojom je narko dileru Darku Vukoviću potvrđena kazna od tri godine zbog dilanja droge, odgovoreno mi je iz te institucije sljedeće:

 

Poštovani,

 

Povodom vašeg dopisa, obavještavamo vas da je Vrhovni sud Republike Srpske odlučivao povodom žalbe branioca optuženog D. V. i donio presudu broj 11 0 K 008230 12 Kž 4 od 22.05.2012. godine, koju anonimiziranu presudu možete naći na web stranici Vrhovnog suda Republike Srpske u odjeljku Sudska praksa – Krivična oblast - Krivična djela protiv zdravlja ljudi –  prvi pododjeljak presude – krivična djela protiv zdravlja ljudi.  

 

S poštovanjem,

Sudska uprava


Presudu sam našao i objavljujem je cijelu!