уторак, 24. новембар 2020.

Dodik “stvara” i razara/“Slučaj Selak” - od Osnovca u usponu do satrvene Ruine kojoj prijeti robija; Dačić ne zaboravlja: 12.11.o.g. opomenuo Dodika da je dužan da završi “Slučaj Selak” poništenjem Osnovca, što je od njega tražio još u oktobru 2019.


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik i njegov SNSD-e izbacili su Socijalističku partiju Srpske Gorana Osnovca Selaka iz koalicije 16.11.2020., pod optužbom da nije htio da potpiše koalicioni sporazum o novoj skupštinskoj većini u Banjaluci, kao i da je tokom kampanje radio protiv njegovog kandidata za gradonačelnika Igora Radojičića.


2.

Isti dan polupismeni Selak smijenjen je sa funkcije direktora KPZ “Tunjice”, zatvora na kojem su se, kriminalnim djelima, obogatile porodice Selak-Milaković (jedna familija, dvije grane), teško zloupotrebljavajući funkcije koje su obnašali i tretirajući zatvor i zatvorenike kao svoje privatno vlasništvo.


Smijenjena je i Marina Selak, koja je iz sjene vodila SPS, (jer je Osnovac nesposoban za bilo šta), sa mjesta  načelnice Odjeljenja Republičke uprave za igre na sreću. Na toj poziciji Selakova je zaradila milione na falsifikovanim markicama za obilježavanje aparata za igre na sreću.



3.

Selak je pokušao da tog 16.11. pokaže mikron “karaktera”, ali je već sutradan, 17.11., demonstrirao da je tek ljigavi puzavac, jer je molio Dodika da ga vrati u koaliciju, što je njegov Vlasnik odbio.


Dodik je to odbio uprkos činjenici da je Selak produkt njemu bliskih tajkuna kriminalaca - primarno Bude Stankovića, Dodikovog kuma, potom Perice Repajića (sa kojim su Dodik i Budo oteli zemljište Poljoprivredne škole od Grada i nanijeli štetu od, najmanje, 35 miliona KM; Sve to Igor Radojičić je, kao gradonačelnik, aminovao, formalno se “boreći” protiv te otimačine, dok je suštinski podržao).


Budo Stanković, Selak, M.M. Kaja, Perica Repajić


Uz Selaka je još i Mladen Milanović Kaja, najistureniji igrač “Mrkonjićkog klana”, iza kojeg stoji Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 


4.

Dodikove optužbe na Selakov račun koje se tiču izbora su djelimično tačne, ali je istina da ni druge satelitske partije, koje on kontroliše, nisu radile na izborima za Radojičića - prije svega DEMOS i DNS, a dijelom ni “Crveni kombi” stranka.


Sve te male partijice, mahom privatne, borile su se između sebe za odbornička mjesta i to im je bilo primarno, dok su glasačima prepuštale da odluče kojeg će kandidata za gradonačelnika izabrati. 



Dobar dio njih glasao je za Draška Stanivukovića koji je do nogu potukao Radojičića.


5.

Nepotpisivanje postizborne koalicije za parlament Banjaluke, preciznije malo kašnjenje sa parafiranjem, kao i optužbe za rad protiv Radojičića samo su povod lomljenja Selaka; Stvarni razlog je insistiranje ivice Dačića da Dodik sprovede do kraja ono što mu je obećao još u oktobru 2019. godine.


6.

U tekstu - Dačić zahtijeva od Dodika smjenu Selaka sa pozicije direktora KPZ-a zbog pokušaja "Osnovca" da skine “glavu” Đokiću; Dodik namjerava i dalje da smijeni Đokića - koji sam objavio 14.10.2019. sam detaljno pojasnio Dačićev ultimativni zahtjev Dodiku.



7.

Dodik je “odigrao” - pola-pola: Nije smijenio Đokića, a nastavio je da gura Selaka da razvali SP Petra Đokića.


Tu akciju, Dodik je sa Selakom dogovorio još polovinom 2019. godine, a cilj je bio da se SP preotme od Đokića i da tom strankom upravlja Dodik preko Selaka.



8.

Isti je scenario bio kao i sa DNS-om, kada je Dodik preko Nenada Nešića, nasilnika, sociopate i gangstera, natjerao Marka Pavića, tadašnjeg predsjednika DNS-a da 24.12. 2019., podnese ostavku.



Međutim, nakon što mu je Nešić počeo izmicati kontroli, krenuo je da ga uništi, smjenom sa pozicije direktora JP “Putevi RS” (14.10.2020) i podnošenjem krivične prijave protiv njega (17.11.2020), što je samo jedna u nizu već pripremljenih. 


Dodik trenutno sprema veliki udar na Nešića i DNS u kojem bi trebalo da mu preotme, kako računa, bar dvije trećine stranke.


9.

Vratimo se Selaku - On je mjesecima demantovao da mu je namjera da peuzme SP (o čemu sam detaljno pisao), da bi u januaru 2020. došlo do otvorenog raskola i napada Selaka, po Dodikovom nalogu, na Đokića.


Selak, koji je i narodni poslanik u davno razrušenoj NSRS, je uspio da napravi raskol i od sedam poslanika SP-a sa sobom povede još troje - Andreu Dorić, Maksima Skoku i Savu Vulića.



10.

Đokić ih je sve eliminisao iz SP-a 26.01.2020., a Selak, po dogovoru sa Dodikom, osniva SPS 12.03.2020. godine.


Uspio je da napravi solidan izborni rezultat u Banjaluci i još nekim opštinama, ali uslijedio je Dodikov brutalni napad na njega, iako je sve što je činio, uradio po njegovom nalogu.


11.

Gdje je Kvaka?


U činjenici da Dačić nije zaboravio šta je od Dodika zahtijevao polovinom oktobra 2019. godine, kao i da je Dodik uradio samo pola od zahtijevanog.


Dačić, aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, 13.11.2020., dva dana prije izbora, sastao se sa Đokićem u Beogradu i pozvao birače u RS i Srbiji da glasaju za SP.



„Glasajte za socijaliste Petra Đokića, jer glasate za stabilnost i državno jedinstvo“, izjavio je tada Dačić.


Nakon toga ponovo je pozvao Dodika i zahtijevao od njega da ukloni Selaka i iz koalicije i sa pozicije direktora KPZ “Tunjice”.


12.

Dačićev zahtjev podvukao je Đokić koji je saopštio Dodiku da će napustiti koaliciju ukoliko Selakov SPS ostane u njoj.


13.

Nakon promašaja sa Nešićem, koji je DNS (jedan njegov dio) izveo iz koalicije sa SNSD-om (17.10.2020) i ultimativnog zahtjeva Dačića, kao i Đokićeve ucjene, Dodik nije imao kud - odlučio se da dekapituje Selaka, kao i njegove kadrove koje je postavio na funkcije.



14.

Krenulo je brzo “čišćenje” Selakovih SPS-ovaca i povratak na funkcije Đokićevih SP-ovaca, koji su sa njih smijenjeni da bi ih preuzeli Osnovčevi kadrovi.


Promjene su "hokejaške" što dovoljno svjedoči o tome da je Dodik potpuno Uzurpirao sve institucije RS.


15.

Selakova politička karijera je tako, bar do daljnjeg, zapečaćena, a pitanje je da li mu je zapečaćen i ostanak na slobodi.



Dragan Lukač, na čije mjesto je otvoreno jurišao Selak, odmah po izbacivanju SPS-a iz vladajuće koalicije naložio je Milosavu Savkoviću, načelniku Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, da pokrene sve moguće istražne radnje protiv Selaka i njegove sestre Marine.



Savković je, inače, u odličnim odnosima sa Selacima, tako da će biti interesantno u kojoj mjeri će biti efikasan.


Selak ima uporišta u MUP RS, o čemu svjedoče fotografije sa Dubravkom Kremenovićem, koji se dovodi u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića, te sa Goranom Crnomarkovićem.


Crnomarković, Selak, Kremenović


Kremenović ima visoku poziciju u Savkovićevoj upravi, iako je kriminalac spreman na sve i dio je Lauškog narko klana.


16.

Selaci su u odličnim odnosima i sa Darkom Kovrlijom, načelnikom UKP MUP RS, ali sve će im to biti od male pomoći, jer je Lukač osvetoljubiv, a Goran i Marina Selak zaslužili su, poodavno, da se nađu iza rešetaka.



17.

Budo Stanković, koji je po Dodikovom nalogu “radio” na Đokićevoj glavi sa Selakom, jedina je šansa za mladog nepismenog gangstera da pokuša isplivati iz vrlo dramatičnih problema u kojima se nalazi. 


Budo Stanković i Selak

Ako i ne ispliva, za njim niko neće žaliti, jer je riječ o nečovjeku, pljačkašu, podmukloj i mizernoj kreaturi bez trunke morala. 


18.

"Slučaj Selak" najbolji je pokazatelj Dodikove brutalnosti prema svojim slugama, njegove spremnosti da ih uništi u trenu ukoliko mu je to potrebno, ali i servilnosti prema Dačiću.


Istovremeno, to je dokaz da Dodik nema nikakvu politiku sem one koja služi za zaštitu njegovih ličnih interesa i ogromnog bogatstva koje je stekao na grbači naroda, pustošeći RS. 

Ništa novo kada je Dodik u pitanju.