уторак, 3. новембар 2020.

Lukač spriječio istragu o pranju novca i utaji poreza koju je Jedinica za borbu protiv privrednog kriminala vodila protiv Dejana Tubića, člana Stanišićeve kriminalne organizacije; Tubić utajio milione KM, a novac prao i preko firme “Klječanin” iz Teslića, bliske Draganu Bogdaniću


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dejan Tubić vlasnik je firme “OLYMP” d.o.o iz Banjaluke i suvlasnik, zajedno sa Dankom Stanišićem, “Fitnes centar 4 Life” d.o.o. Banjaluka.


Tubić je član kriminalne organizacije Stanišića.


2.

Moji izvori iz vrha MUP RS da je Jedinica za privredni kriminalitet protiv Tubića vodila istragu 2016. godine, pod sumnjom na pranje para i utaju poreza.


3.

I jedno i drugo kriminalno djelo bilo je milionskih iznosa, ali istraga nije sprovedena do kraja, jer je intervenisao Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova i naredio da se sve radnje obustave.


4.

Lukač je spriječio dalju istragu, nakon urgencije Stanišića sa kojim je decenijama vezan, jer je jer je Stanišićev blizak srodnik bio godinama Lukačev vozač.


5.

Stanišić je za ovu “uslugu” od Tubića “dobio” udio u firmi “Fitnes centar 4 Life”, kao njen suosnivač. Pitanje je da li je stvarni suvlasnik, preko Stanišića, Lukač, ali to bi trebala otkriti detaljna istraga, kada bi postojala agencija u BiH sposobna da je sprovede?! Sada, trenutno, ne postoji.



6.

Moji izvori iz MUP RS, koji su imali uvid u dokumentaciju o istrazi protiv Tubića, tvrde da je u njenom centru bila firma “OLYMP”.




Oni dalje navode da je Tubić prao novac i preko firme “Klječanin” iz Teslića, čiji je vlasnik Srđan Klječanin. 



7.

Srđan Klječanin, funkcioner SNSD-a, je osoba od najvećeg povjerenja Dragana Bogdanića, bivšeg ministra zdravlja, koji je, trenutno, poslanik u parlamentarnoj skupštini BiH. Klječanin je u odličnim odnosima i sa Lukačem. 


Klječanin, Višković, Cvijanovićeva, Bogdanić


Njegova firma trenutno duguje budžetu RS 540.028 KM, a Upravi za indirektno oporezivanje 

232.632 KM.


"Posao" pranja novca između Tubića i Klječanina bio je standardna procedura - Tubić navodno posudi pare Klječaninu, a ovaj mu ih, navodno, ne vrati; U stvari, donese mu ih u kešu, a pare se i dalje vode kao pozajmica! 


Bilo je veoma mnogo takvih pozajmica koje su iznosile između 50.000 i 80.000 KM. Nijedna nije vraćena!


8.

Pitanje je od koje robe je taj novac?!


9.

Dio odgovora leži u provjerenim podacima da je Tubić je u bliskim odnosima sa nekim od najpoznatijih sarajevskih, ali i slovenačkih kriminalaca, koji se dovode u vezu sa narkoticima. Postoje, prema mojim izvorima iz MUP RS, finansijski tragovi koji dokazuju poslovanje Tubića sa navedenim.



10.

Istragom je tada još utvrđeno i da je Tubić u svojim prodajnim objektima vodio duplo knjigovodstvo - stvarna prodajna marža za sportske suplemente, odnosno dodatak u ishrani sportista, bila je između 50 do 200% u odnosu na nabavnu cijenu proizvoda; Računi sa tom maržom se nisu izdavali, već je Tubić u poslovnim kjnigama vodio lažne evidencije u kojima je marža prikazivana u iznosu od 3 posto.


11.

Sva razlika u cijeni išla je u njegov džep, što je utaja poreza i to, prema mojim izvorima iz vrha MUP RS, u milionskim iznosima, kada se sagleda broj godina koliko je Tubić pljačkao na ovaj način budžet.


Nije se to radilo samo sa fizičkim, nego i sa pravnim licima, a mjesečno mu je  samo na ovim kriminalnim poslovima ostajalo “crnih” cca 50.000 KM, što je cca 600.000 na godišnjem nivou.


12.

Tubić je, kako tvrde moji sagovornici iz policije, državu pljačkao i na uvozu sprava za vježbanje: Prijavljivao je da uvežene sprave koštaju 8.000 evra (cca 16.000 KM), a iste je prodao po cijeni od 80.000 KM.


UIO je prijavljivano da su sprave prodane po cijeni od 22.000 KM, sa PDV-om. 


Na deset ovakvih uvoza, Tubić je nelegalno zaradio 580.000 KM.


Na ovaj način Tubić je utajio porez u vrijednosti od cca 130.000 KM.


13.

Tubić je, pranjem novca i utajom poreza, zaradio milione, a posjeduje izuzetno vrijedne nekretnine u Beogradu, Budvi, Banjaluci, kao i skupocjene automobile.


14.

Ranije sam objavio da je Danko Stanišić neformalni šef Kriminalne grupe, kojoj, osim Marka Granule, pratioca Željke Cvijanović, pripadaju i Miroslav Mišić, Goran Mišić, Siniša Berendika i Dejan Tubić.


15.

Oni po nalogu Režima Milorada Dodika prebijaju i progone nepodobne i neposlušne, a bave se zelenašenjem i brojnim drugim prljavim poslovima.


16.

Stanišić je i bliskim vezama sa braćom Ćulum, šefovima zločinačke “United Tribuns”, kao i Igorom Bilbijom, šefom ultradesničarske organizacije “Srbska čast RS”.


17.

Stanišićeva grupa je, kako sam već objavio fizički napala i tukla supružnike L.D. I O.S., 26.08. 2020. godine, usred bijela dana, u 12 časova i 15 minuta, u ulici Jug Bogdana 4 (naselje Starčevica/Banjaluka).


18.

Policija je pokušala da zataška taj slučaj nasilja, što ne čudi, jer je Kriminalna grupa pod njihovom neposrednom kontrolom. Prreciznije, inspektor Dragan Malić.


Centrala te grupe je teretana - Fitnes Centar “4 Life” u Banjaluci.


19.

Radi se o kriminalnoj krupi koja nikada nije bila na udaru MUP-a, zahvaljujući svojim vezama sa strukturama SNSD-a. 


20.

Napadu na supružnike prethodio je, kako sam to i objavio, sukob između L.D. i Gorana Mišića u teretani “4 life”.



Međutim, taj sukob je bio “jedan na jedan” i oba sudionika zaradili su povrede u njemu, a do njega je došlo nakon niza uvreda Mišića izrečenih na račun L.D.; Sukob se desio 26.08., oko 11 časova i 30 minuta.



21.

Nakon toga, Stanišić, Miroslav i Goran Mišić i Dejan Tubić otišli su u ulicu Jug Bogdana 4 da se obračunaju sa L.D. Tom prilikom su udarili i njegovu suprugu O.S., što svjedoči o tome kakva Bagra je u pitanju. 


22.

Stanišić je tada, po svemu sudeći, imao pištolj za pasom, a prijetio je L.D. svojim “vezama u MUP RS i Lukačem”!

(nastaviće se)