среда, 11. новембар 2020.

Pad "Kozare": Radojičić slagao građane da neće biti izgrađen neboder na mjestu gdje je nekad bilo kino “Kozara”; Gradnja nebodera nastavlja se odmah nakon izbora


Piše: Slobodan Vasković


1.

Igor Radojičić, Gradonačelnik svojih pohlepnih i kriminogenih savjetnika, lažne elite koja je oštetila budžet Grada za ogromne sume novca (desetine miliona KM), besramno je slago građane da neće biti izgrađen neboder na mjestu gdje je nekad bilo kino Kozara.


2.

Obećao im je da će “eksperti” vršiti vještačenje Regulacionog plana, što je druga notorna laž, sračunata da se primiri javno mnjenje do izbora, a nakon toga nastavi gradnja nebodera u strogom centru Banjaluke. 


Krenimo redom.



3.

U decembru 2018. godine Grad Banja Luka je usvojio izmjenu Regulacionog plana, prema kojoj je na mjestu kina „Kozara“ planirana izgradnja nebodera od 12 spratova.


4.

Vlasnik i investitor nebodera je firma „Cinema Tower“, čiji je vlasnik Vedran Savić, sin Čede Savića, nekadašnjeg direkora ZIBL-a, koji se povezuje sa ubistvom Milana Vukelića.


Čedo Savić

5.

Vukelić je likvidiran (06.11.2007.) daljinskim aktiviranjem eksplozivne naprave; Likvidiran je neposredno pred zgradom MUP-a RS. 



Bio je progonjen, po nalogu Savića, od visokih funkcionera MUP RS Dragog Miloševića i Mile Šušljika koji još uvijek imaju značajne funkcije u Hunti Dragana Lukača.


Milan Vukelić

Vukelićeve ubice nikada nisu otkrivene, a Savić je od Grada oteo najvrednije parcele, teškim kriminalnim radnjama, na koje je, upravo, ukazivao Vukelić. Na tim parcelama njegov sin Vedran izgradio je brojne stambeno-poslovne objekte i zaradio desetine miliona KM.


6.

Sve to Radojičiću nije ni najmanje smetalo, jer je Čedo Savić, član SNSD-a, uradio i druge brojne prljave poslove za vrh te stranke, posebno za Milorada Dodika. Saradnja je nastavljena.


7.

Nakon izmjene Regulacionog plana, Grad je investitoru „Cinema Tower“ izdao lokacijske uslove i urbanističko-tehničku saglasnost za izgradnju nebodera.


8.

Firma Vedrana Savića je 16.09.2020. godine počela rušenje objekta kina „Kozara“, što je izazvalo revolt građana koji žive u obližnjim zgradama.



9.

Suočen sa aferom i negativnim publicitetom, Radojičić je 21.09.2020. godine održao sastanak sa predstavnicima stanara koji žive u obližnjim zgradama, te im je obećao da neboder neće biti izgrađen i da će se vršiti vještačenje Regulacionog plana.


10.

Bila je to notorna laž, ali, uprkos tome, Radojičić je dobio prijetnju iz Režima, koju je on, beskičmenjak kakav jeste, duboko povijen prihvatio i, kako bi dokazao lojalnost građevinskoj mafiji, odmah zaboravio na data obećanja građanima. 


11.

Milan Petković je, 22.09.2020. godine, javno izrekao prijetnju Radojičiću u vezi gradnje nebodera, upućujući mu riječi „Nije nam jasno na koji način gradonačelnik izlazi s tako smjelim izjavama da će se izmijeniti regulacioni plan, kada znamo da to radi Skupština grada.“ 



12.

Petković je rečenim, izvan svake razumne sumnje, Radojičiću jasno poručio on ne odlučuje ni o čemu u Banjaluci. 


13.

Petković je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora partijice "Crveni kombi" Banjaluka; On je, istovremeno, i advokat koji zastupa investitora „Cinema Tower“.


14.

Nakon ovog prijetećeg upozorenja, Radojičić i Petković su održali sastanak, na kojem je dogovoreno da se radovi na izgradnji nebodera odgode samo do završetka lokalnih izbora, 15.11.2020. godine, nakon čega će investitor moći da nastavi izgradnju nebodera bez obzira na protivljenje građana. 



15.

Pokazalo se i u ovom slučaju da je Radojičić tek sluga Građevinske mafije, koja već dvije decenije, nezakonito prisvaja, krčmi i zarađuje milione, a ne postoji niko ko bi im se usudio stati na put, jer iza njih stoji Radojičićev vlasnik Dodik.


16.

Izgradnja nebodera je sitnica u odnosu na štetu koju je Radojičić napravio Gradu, ali o tome u nastavcima koji slijede.