среда, 11. новембар 2020.

Predizborni Asfaltni “MegaProjekti” Dodika i Vlade RS: “Putevi” dužine od 50 metara, odvodi, jedno parking odmaralište…; Teška zloupotreba budžetskih sredstava za stranačke interese SNSD-a (dokumenti)


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vlada RS, na čelu sa takozvanim premijerom Radovanom Viškovićem, brine o svakom metru asfalta koji Režimu može donijeti glasove.


2.

Vlada RS je, zbog toga, 24.09.2020., donijela Odluku o finansiranju projekata na području opština Ugljevik, Lopare i Modriča.


3.

Radove, prema toj odluci, finansiraju JP “Putevi RS”, u iznosu od 1.192.772,67 KM; Tako je odlučila Vlada RS u “funkciji Skupštine JP Putevi RS”.



4.

Kada se iščita Odluka Vlade RS, dođete do zaista fasinantnog zaključka da je za izvršnu vlast “Projekat” - asfaltiranje 50 metara puta, kao što je to u opštini Lopare - “Put u Priboju1 dužine 50 metara, širine 2,6 metra”, koji bi trebao da košta 4.175,15 KM i to sa PDV-om.



5.

U opštini Lopare imaju čak četiri takva “Projekta”  asfaltiranja, sve i jedan u dužini od 50 metara.


6.

Ima i većih “Projekata”, koji su dužine 150 metara, 200 metara, 270 metara, 280 metara, 300 metara; Zatim slijede “MegaProjekti” asfaltiranja od 390 metara, 400 metara i 500 metara.


7.

Naložila je Vlada RS, na području opštine Lopare i dva “Blokbaster Projekta” jedan je dužine 1.100 metara i košta 135.746,44 KM, dok je drugi 1.200 metara, po cijeni od 110.114,84 KM ( sa PDV-om).


Vlada RS je, ukupno, odobrila za opštinu Lopare čitavih 20 “Projekata” u vrijednosti od 728.797,7 KM.



8.

Očito je da Vlada RS “cijeni” da bi ovim “Projektima” mogla donijeti pobjedu SNSD-u u toj opštini, iako toj stranci ni dalje u Loparama ne cvjetaju ruže, uprkos “MegaProjektima”.


Uz to, SNSD podržava kandidata DNS-a za načelnika opštine.


9.

Za Modriču je Vlada RS izdvojila 446.500 KM, takođe za “Projekte” asfaltiranja.



U Modriči se vodi teška bitka između Režima i Opozicije.


10.

Zahvaljujući Mari Milošević, kandidatkinji SNSD-a za načelnicu opštine Modriča, saznali smo da je Vlada RS za taj novac planirala jedanaest “Projekata”, koji su, mahom, asfaltiranje dijelova ulica, jednog parking odmarališta, izgradnja odvoda…


11.

Nažalost, Mara Milošević nije navela cijene ovih predizbornih “MegaProjekata” Vlade RS, čiji je cilj prikupljanje glasova za nju i SNSD.



12.

Jasno je da Vlada RS, dok je budžet prazan, a očekuje se deficit od milijardu KM, i ono nešto novca što ima koristi za stranačke predizborne svrhe SNSD-a. Ako para nema dovoljno, radi se po principu “dođem ti”!


Jadno da jadnije ne može biti.


13.

Iz Odluke Vlade RS moguće je zaklučiti da se SNSD već pomirio sa porazom u opštini Ugljevik.



Za tu opštinu, Vlada RS je izdvojila “astronomskih” 17.502,97 KM, za asfaltiranje “puta” Ugljevik - Dugo polje, dužine cijelih 180 metara, širine 2,6 metara.



14.

Treba imati u vidu da se ova Sramna i Nezakonita Odluka Vlade RS odnosi na svega tri opštine, a da su slične odluke donesene i za sve ostale opštine i gradove u RS. 


Nenad Nešić, bivši v.d. Direktora JP “Putevi RS”, odbijao je da asfaltira po odlukama Vlade RS, preciznije Milorada Dodika, već je asfaltirao za potrebe DNS-a.


15.

Zbog toga ga je Milorad Dodik prisilio da se proglasi “bolesnim” i podnese ostavku na direktorsku funkciju, što je Nešić i učinio 14.10.2020. godine. Na njegovo mjesto imenovan je SNSD-ov Davor Kostrešević, koji sprovodi nezakonite “Prrojekte” Vlade RS. Za njih će i odgovarati.



Nešić je, u to više nema dileme, smijenjen što je izbjegavao da asfaltira po Dodikovim nalozima; U te mezakonite svrhe namijenjeno je, najmanje, deset miliona KM budžetskih sredstava.


16.

DNS je, 17.10., raskinuo koaliciju sa SNSD-om na entitetskom i bh. nivou, iako taj raskid nije doveden do kraja, već je, zasad, riječ samo o “napuknuću”!