недеља, 8. новембар 2020.

Osinjak u Gradskom odboru DNS Banjaluka: Tri Frakcije i Solo igrač u borbi za (prema procjenama) dva odbornička mandata; Pavić uvezuje sebi lojalne aktiviste, kako bi se i u Banjaluci vratio "u igru"


Piše: Slobodan Vasković


1.

U Gradskom odboru banjalučkog DNS-a vlada potpuni haos. 


Tri su frakcije unutar tog tijela i jedan jak solo-igrač.


Jednu predvodi najveći politički luzer u RS Ognjen Tadić, koji kontroliše Borivoja Obradovića, predsjednika Gradskog odbora DNS-a; Druga frakcija je Marko Aćić, iza kojeg stoji Nenad Nešić, a Treća i najbrojnija, ali ne i najorganizovanija jeste ona na koju i dalje najveći uticaj ima Marko Pavić, bivši lider DNS-a. 


Solo igrač je Nedeljko Milaković, koji radi sam za sebe.


2.

U februaru 2020. godine Milan Radović je podnio ostavku na sve funkcije u DNS-u, uključujući i funkciju predsjednika Gradskog odbora DNS-a Banjaluka. 


Na njegovo mjesto izabran je Borivoj Obradović.



Neslavnim odlaskom Radovića, u GO DNS Banjaluka, uprkos izboru Obradovića, nastao je vakuum, koji je iskoristio Ognjen Tadić i grupica koja je sa njim došla iz SDS-a, uključujući i odbornika Ljubu Ninkovića. 


3.

Tadić, najveći politički luzer u RS, konačno je uspio doći u situaciju da nekoga kontroliše - On iz sjene vlada Obradovićem i to preko svojih saradnika koje je povukao iz SDS-a. 


4.

Tadićeva desna ruka je Ninković, sekretar Gradskog odbora DNS-a i aktuelni odbornik u Skupštini grada Banja Luka.


Bitno je istaći da se Ninković, odmah po napuštanju SDS-a 2017. godine, priključio skupštinskoj većini koju kontroliše SNSD.


5.

Tadić, notorni neradnik, prepustio je Obradoviću “upravljanje” Gradskim odborom, iz prostog razloga što ta funkcija zahtijeva izdvajanje dosta vremena i energije za rad u stranci, a što je uvijek bilo strano Luzeru.


Zato, dok Obradović “šljaka”, njime upravlja Tadić.


6.

Jedan od dokaza da je Obradović tek ikebana, jeste činjenica da na sastanke sa čelnicima drugih stranaka obavezno ide u pratnji Ninkovića, koji ga, po nalogu Tadića, kontroliše. 


To je vidljivo i na slici sa sastanka tzv „Vidovdanske koalicije“, održanog 05.11.2020. godine. Sastanku su prisustvovali samo predsjednici gradskih odbora stranaka koje podržavaju Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke. 



Izuzetak je DNS, jer je pored Obradovića bio prisutan i Kontrolor Ninković.


7.

Nakon što je 17.10.2020. godine DNS napustio koaliciju sa SNSD-om na republičkom i bh. nivou, drama unutar GO DNS-a Banjaluka pretvorila se u potpuno rasulo i otvoren sukob između više frakcija. 


8.

Tadićeva frakcija odmah se javno izjasnila da će DNS u Banjaluci nastaviti da podržava Radojičića za gradonačelnika. 


Lojalnost je potvrdio Ninković, kojeg je, dan poslije raskida koalicije DNS-a sa SNSD-om, 18.10.2020. godine, u javnost gurnuo Tadić: Ninković je izjavio da će nastaviti da podržava Radojičića kao kandidata, bez obzira na stav Predsjedništva DNS-a. 


9.

Kao nagradu za lojalnost, Ninkoviću je odmah obećano mjesto direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.


Na toj poziciji do tada se nalazio Marko Aćić, takođe kadar DNS-a. Između grupe okupljene oko Tadića, sa jedne strane, i Marka Aćića, sa druge strane, ogroman je animozitet; On je počeo Tadićevim dolaskom u DNS, a produbljen je nakon rušenja Marka Pavića. 



Aćić se, prilikom rušenja Pavića, među prvima priklonio Nešiću, te od tada slovi kao njegov čovjek od povjerenja u GO DNS-a Banja Luka. 


10.

Ninkovićeva podrška Radojičiću plaćena je 22.10.2020. godine, kada je Aćić smijenjen sa pozicije direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, a na njegovo mjesto postavljen Ninković. 



11.

U cijeloj priči, svjestan da je ikebana, ali i da se i ta pozicija da unovčiti, nije ostao potpuno naivan ni Obradović: Ubijeđen da bi, odustajanjem od podrške Radojičiću, bio smijenjen sa funkcije direktora Direkcije za operator sistema podsticaja u Elektroprivredi Republike Srpske, kao i sa funkcije člana Upravnog odbora Univerziteta u Banjaluci, podržao je svog šefa Tadića i dao podršku Radojičiću. 



Pomenuta “dva zalogaja” su, manje-više, sve što trenutno interesuje Obradovića, koji računa da bi mogao dobiti i treće “korito”, ukoliko osvoji odbornički mandat na lokalnim izborima.


12.

Procjena unutar GO DNS-a Banjaluka je da ta stranka na lokalnim izborima 2020. godine može osvojiti maksimalno dva odbornička mjesta. Frakcija oko Tadića je angažovala sve resurse kako bi ta dva odbornička mandata osvojili Obradović i Ninković. 


U tom pravcu predsjednicima mjesnih odbora, koje kontroliše Tadićeva frakcija, dato je uputstvo da se na kandidatskoj listi “iksaju” samo Obradović i Ninković. 


Namjere navedenog dvojca su jasno vidljive iz načina na koji DNS u Banjaluci vodi kampanju: Isključivo se Obradović i Ninković pojavljuju u brojnim spotovima koje finansira Gradski odbor DNS-a Banjaluka. 



13.

Uz navedeno, spisak sigurnih glasova (koje popisuju posmatrači) će biti iskorišten kako bi ti glasači “iksali” isključivo navedeni dvojac. Posmatračima je obećan iznos od 150 KM pod uslovom da obezbijede pet sigurnih glasova.


14.

U slučaju da Obradović i Ninković osvoje odborničke mandate, oni će se u Skupštini grada Banjaluka utopiti u SNSD, jer je već dogovoreno da kompletna Tadićeva ekipa, nakon izbora, istupi iz DNS- i priključi se SNSD-u.


15.

Jedan od glavnih konkurenata Tadićevoj frakciji u borbi oko pomenuta dva mandata je Nedeljko Milaković. 



Radi se o bivšem narodnom poslaniku i bivšem direktoru preduzeća „Gradskog groblje“ JK a.d. Banja Luka. On je predstavnik dijela bogate porodice Milaković (koja je pare stekla na nezakonit način); Drugi dio porodice Milaković se odvojio (Milan Milaković i Goran Selak) i formirao SPS. 


16.

Nedeljko Milaković, i dio porodice koja ga podržava, raspolažu značajnim finansijskim sredstvima; Milaković je, do sada, na svakim izborima kupovao najmanje 2.000 glasova, pa je za očekivati da i na ovim koji su pred nama pokuša ponoviti taj “pazar”. 


Milaković je solo igrač u DNS-u te će, u slučaju da osvoji odbornički mandat, sam odlučiti kojoj opciji u Skupštini grada Banjaluka će se priključiti. 


Milakovićev uslov za podršku je već sada vidljiv - očekuje da, zauzvrat, bude vraćen na mjesto direktora preduzeća „Gradskog groblje“ JK a.d. Banja Luka, na kojem se nalazi kadar Selakovog SPS-a.


Da podsjetim, Selak, koji je Milakovićev sestrić, sa te pozicije ga je istjerao uz pomoć batinaša koji su koristili revolvere, što je Ujko sam potvrdio.


17. 

Osim Tadićeve frakcije i solo igrača Nedeljka Milakovića, treću opciju unutar DNS-a Banjaluka čine lica koja su odana Nešiću. Od poznatijih imena tu je samo notorni Aćić. 


Oni pokušavaju okupiti članstvo i kandidate za odbornike koji nisu pod uticajem Tadićeve frakcije. I ne ide im baš najbolje.


18.

Najbrojnija frakcija unutar gradske organizacije DNS-a Banjaluka je ona koja još uvijek žali za danima kada je Marko Pavić bio na čelu te stranke.



Njihov problem je što nisu dovoljno uvezani na terenu i pitanje je da li će uspjeti izgurati svoje kandidate za odbornike. 


Pavić značajno finansijski pomaže ovu frakciju, jer želi da ima svoje odbornike u Skupštini Banjaluke, kako bi pokušao onemogućiti SNSD da dođe do većine; To bi Paviću, uz osvajanje Prijedora, značilo opstanak na političkoj sceni.


Pavić čini velike napore da preko desetak banjalučkih aktivista DNS-a uveže ovu strukturu unutar Gradskog odbora stranke, jer je najbrojnija i mogla bi mu donijeti bar jedan mandat.



19.

Što se tiče podrške kandidatu za gradonačelnika Banjaluke, jasno je da Tadićeva frakcija svojim glasačima na terenu sugeriše da glasaju za Radojičića. 


Za razliku od njih, Milaković je potpuno nezainteresovan za pitanje ko će biti gradonačelnik Banjaluke i isključivo radi samo za sebe. 


Aćić je, nakon smjene, napravio nagli zaokret i onim na koje računa na terenu sugeriše da glasaju za Draška Stanivukovića. 


20.

Pavićeva frakcija je dobila instrukcije da, takođe, podrži Stanivukovića, jer prijedorska siva eminencija želi da se osveti Miloradu Dodiku što ga je otjerao sa čela DNS-a i što želi da mu preotme Prijedor.


21.

Trenutna procjena je da su glasači DNS-a u Banjaluci mnogo naklonjeniji Stanivukoviću (njih 70 %), nego Radojičiću (njih 30%).


22.

Osnovni razlog za to je jednogodišnje javno ponižavanje i satiranje DNS-a, koje je brutalno sproveo SNSD.



SNSD je i tokom kampanje nastavio sa ponižavanjem DNS-a - do sada im je sa liste „skinuo“ dva kandidata za odbornika. 



Boris Udovčić i Božana Jokić, iako su zvanični kandidati DNS-a za odbornike u Banjaluci, u toku kampanje su se izjasnili da odustaju od kandidature i da podržavaju SNSD.