петак, 13. новембар 2020.

Potpuni Raskol u Gradskom odboru SNSD-a Banjaluka: Nakon neuspješnog pokušaja umirivanja stranačkih aktivista i članova prejeftinim manipulacijama, Zaraćene strane oštro su, ponovo, krenule jedna na drugu; Dodik i dalje forsira “Plan B”, u kojem je Radojičić otpisan; Dodik je slagao MSD da neće biti međusobnog “iksanja” njegovih favorita


Piše: Slobodan Vasković


1.

Tekstom „Oštri sukobi u Gradskom odboru SNSD Banja Luka: Cvijanovićeva, Lukač, Tegeltija, Rajčević… protiv Radojičića; Dodikov aktivirao ‘Plan B’ kako bi kompenzovao mogući Radojičićev poraz; Radojičić u velikom zaostatku iza Stanivukovića”, objavljenom 05.11.2020. godine, u potpunosti sam demaskirao odnose između dvije suprostavljene frakcije u okviru gradske organizacije SNSD-a Banja Luka.  


Potvrđuju to neuspješni pokušaji zajedničkih javnih nastupa, koji su trajali par dana, da bi, nakon propale manipulacije, svako otišao na svoju stranu i nastavio raditi protiv druge frakcije.


2.

Sve je posebno deprimirajuće djelovalo na MSD (Mladi socijademokrati), organizaciju mladih SNSD-a u Banja Luci. 


MSD Banjaluka na listi za odbornike ima četiri kandidata (Anja Ljubojević, Aleksandar Buzaković, Stefan Kremenović i Mladen Ilić). 



MSD Banja Luka je zadužen za sporovođenje "šljakerskih" aktivnosti na terenu (lijepljenje plakata, dijeljenje promotivnog materijala, štandovi, akcije od vrata do vrata…). 


Ispostavilo se da od četvoro mladih kandidata, samo Mladen Ilić ulazi u krug onih koje favorizuju Milorad Dodik i frakcija oko Željke Cvijanović (Dragan Lukač, Zoran Tegeltija, Srđan Rajčević), što je izazvalo veliko nezadovoljstvo preostala tri mlada kandidata. 


3.

Mladen Ilić je direktor FK “Krupa” i za tu privilegiju/funkciju treba zahvaliti stricu Drašku Iliću, direktoru Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjauka. 


Draško Ilić, tajkun i multimilioner, je potpuno lojalan Dodiku i ne krije mržnju prema Radojičiću. 


4.

Kako bi smirili pobunu u MSD-u krenule su posjete mladima: 

-05.11.2020. godine Milorad Dodik i Željka Cvijanović, 



-07.11.2020. godine Srđan Rajčević 



-09.11.2020. Igor Radojičić.



Bile su to posjete po principu "hladnih obloga", jalove, neiskrene i licemjerne.


5.

Parola „Okupljanje za Srpsku“, bar kada je riječ o Banjaluci, svela se, naglašavam, na okupljanje kadidata za odbornike oko vođa dvije suprostavljene frakcije. 


Radojičić je dao instrukcije sebi odanim predsjednicima mjesnih odbora da glasači, koje oni kontrolištu, na glasačkom listiću iksaju isključivo kandidate za odbornike koji su njemu lojalni, a to su: Srđan Amidžić, dr Nevena Todorović, Nenad Grbić i Zoran Popović



6.

Nasuprot planovima frakcije oko Igora Radojičića, Milorad Dodik je, u dogovoru sa Željkom Cvijanović i Zoranom Tegeltijom, na listi sa odbornike odredio sedam kandidata koji po svaku cijenu moraju proći. To su Marinko Umičević, Dragomir Batar, Draško Kremenović, Duško Brkić Gera, Miroslav Popržen, Mladen Ilić i Dragoslav Topić


Dodik je bezočno slagao predstavnike MSD sa kojima su se sastali on i Cvijanovićka.


7.

U kojoj mjeri su navedene frakcije suprostavljene, najbolje govori činjenica da su predsjednici mjesnih odbora koji su odani Dodiku i Cvijanovićki već dugo dijele članstvu SNSD-a u Banjaluci uputstvo za glasanje, u vidu ceduljice na kojoj su ispisana samo imena navedenih sedam kandidata.


8.

Nakon posljednjeg istraživanja javnog mnjenja, koje je pokazalo da Draško Stanivuković ima prednost od 13,3 % u odnosu na Radojičića, Milorad Dodik se dobrim dijelom pomirio sa činjenicom da SNSD neće imati svog gradonačelnika u Banjaluci. 


Zbog toga se visoki funkcioneri SNSD-a, u zadnjih sedam dana kampanje, gotovo ne pojavljuju u tom Gradu.


Dodik u Bijeljini, 12.11.2020.


Svoje aktivnosti preusmjerili su na druge gradove i opštine. 


9.

Dodik se posljednji put, na stranačkom skupu, pojavio zajedno sa Radojičićem 06.11.2020. godine, prilikom otvaranja „vodovoda“ u Krčmaricama. 


10.

Cvijanovićka se zajedno sa Radojičićem posljednji put pojavila 08.11.2020. godine u Verićima, kada su zajedno posjetili nekakvu štalu. 



Nakon 08.11.2020. godine, Dodik i Cvijanovićka se nisu pojavili niti na jednom događaju u Banjaluci koji je organizovao Radojičić.


11.

U kojoj mjeri su suprostavljene frakcije unutar Banjaluke, najbolje govori činjenica da se Zoran Tegeltija nije pojavio niti na jednom skupu koji je Radojičić organizovao u Banjaluci, u toku cijele kampanje. 



Istina, objavljeno je, 07.11., da Tegeltija ima koronu, ali kampanja je počela 16.10., pa je imao dovoljno vremena da se pojavi bar na jednom skupu, ali to nije učinio.


12.

Svoj uticaj na Gradski odbor SNSD-a Banjaluka Tegeltija ostvaruje preko Željke Cvijanović i Dragana Lukača. 



Ovaj trojac je podržao prijedlog da se nakon okončanja lokalnih izbora raspusti Gradski odbor Banjaluka i za povjerenika postavi Rajčević. 


13.

Rajčević i Radojičić su već duže vrijeme u lošim odnosima, zbog čega se Rajčević, iako je šef Izbornog štaba SNSD-a za Republiku Srpsku, svega 2-3 puta pojavio u Banjaluci.



Cvijanovićka zamjera Radojičiću način vođenja kampanje, smatrajući da je vidljivost stranačkih aktivnosti SNSD-a znatno slabija u odnosu na PDP i Draška Stanivukovića. 


Radojičiću se zamjera da je pogrešno tempirao predstavljanje kapitalnih  projekata; Tako je nova ulica koja spaja Paprikovac i Lauš (vrijednost radova 2,7 miliona KM) puštena prije početka kampanje i to 08.09.2020. godine, što je potpuni promašaj. 



Sa druge strane, most u Šeheru nije završen do lokalnih izbora, a na ovaj projekat se itetako računalo. 


14.

Skupovi SNSD-a koje organizuje Radojičić su bili loše posjećeni (po desetak ljudi), zbog čega je pustio u etar priču da SNSD u Banjaluci “zbog epidemije neće organizovati skupove”. 


Banjaluka/Starčevica/09.11.0.g. - loša posjećenost

15.

Slike iz drugih opština i Gradova u Republici Srpskoj pokazuju da SNSD ne mari za epidemiju, jer su održavani skupovi i sa 100-200 ljudi. Evidentno je da Izborni štab SNSD-a u Banjaluci nije uspio motivisati za rad  čak ni samo članstvo SNSD-a.


16.

Na ozbiljan stepen panike kod Radojičića ukazuje i to što je 09.11.2020. godine morao doći na noge politčki slabašnom Petru Đokiću u prostorije Socijalističke partije. 


Radojičića je otpisao Vrh Režima; Sada su na redu glasači!