среда, 4. новембар 2020.

"Gasni" Pištolj za Stanivukovića/Stokanić, koji je uperio pištolj u vozilo Stanivukovića, je potpuna nepoznanica: Nema ni zdravstveni karton niti gdje radi niti ga ima u kaznenim evidencijama; Niko ga ne poznaje, a nije mu određen pritvor

Piše: S.V.


Mnogo toga je čudnog u vezi sa Zlatkom Stokanićem koji je 31.10., u večernjim satima, sa  Gasnim pištoljem, marke “Erma EGP 65”, na automobil Draška Stanivukovića, narodnog poslanika i kandidata Opozicije za gradonačelnika Banjaluke.


U automobilu se tada nije nalazio Stanivuković, ali jeste njegov saradnik Ognjen Savanović.


Stokanić je pratio Stanivukovićev automobil, a priveden je nakon što je sve prijavljeno policiji, jer su Stanivukovićebvi saradnici zapisali tablicu automobila u kojem je bio.


Nakon toga kreće niz nimalo bezazlenih "slučajnosti": Stokanić nije pritvoren, iako je imao oružje kod sebe kojim je mogao, u najmanjem, teško povrijediti nekog od onih koje je pratio. Uz pištolj, imao je i dva metka, kako je navedeno u Potvrdi o oduzimanju predmeta koju je izdala PS Lazarevo, 01.11.2020.




To ukazuje da je mogao, a možda i namjeravao, da ih upotrijebi. Uz sve to navedeno je da je riječ o Gasnom pištolju, ali nije rečeno da li je prepravljen u oružje kojim se može izvršiti likvidacija.


Protiv Stokanića je iz MUP RS podnijeli su Izvještaj o ugrožavanju sigurnosti, kao i prekršajni nalog. 


Prema zvaničnom izvještaju policije Stokanić je imao 2,18 promila alkohola u krvi.


U ovom slučaju isplivalo je nekoliko zapanjujućih činjenica - Stokanić, iako ima 44 godine, nema zdravstveni karton, niti igdje radi. Uz to, nema ga ni u kaznenim evidencijama. 


Jednostavnije rečeno, niko ne zna o Stokaniću gotovo ništa, iako je bio priveden, a istraga o njemu se i dalje vodi. I ništa ne otkriva, posebno ne koji su motivi Stokanića da sa uperenim pištoljem krene na automobil Stanivukovića u kojem se nalazio 


Prosto je nevjerovatno da neko ko ima 44 godine, a toliko ima Stokanić, nema zdravstveni karton!!!


Cijeli ovaj slučaj pokušava se zaboraviti, jer nema novih izvještaja o njemu već nekoliko dana, zato što je riječ o ugrožavanju sigurnosti Draška Stanivukovića, kandidata Opozicije za gradonačelnika Banjaluke.



Da je, kojim slučajem, na isti način bila ugrožena bezbjednost bilo koga od pripadnika Režima, svakodnevno bi svjedočili salvama vijesti o tom događaju.


Povjerenja u MUP RS se ne može imati zbog brojnih slučajeva u kojima su javno pokušali zataškati čak i ubistvo i to ne jedno; Takođe, brojne su "zamjene vozača", u režiji policije, kada bi neko od značajnijih pripadnika Režima počinio teži saobraćajni prekršaj.


Niko iz Režima nije osudio ovaj težak incident; Nije to učinio ni Stanivukovićev protivkandidat Igor Radojičić (SNSD), koji je nasiljem nazvao cijepanje plakata SNSD-a, dok ga se prijetnja Gasnim pištoljem ne dotiče.


Bitniji mu je plakat od ljudskog života, što za osobu bez ikakvih moralnih skrupula poput Radojičića, nije uopšte začuđujuće.


Zato je neophodno utvrditi ko je zaista Stokanić, koji su motivi njegovog prilaska Stanivukovićevom automobilu, i to naoružan, kao i zbog čega je pratio vozilo, sve sa "Gasnim" pištoljem i dva metka? 


U “Potvrdi” PS “Lazarevo” rukom je naznačeno da je u pitanju “gasni pištolj”, ali nije navedena ni riječ o tome da li je prepravljen ili ne!


U Potvrdi o prinudnom oduzimanju predmeta, koji je izdala PS “Lazarevo”, navodi se da je riječ o gasnom pištolju “Erma EGP 65”, kao i da su oduzeta i dva metka.



Prema Zakonu o oružju i municiji RS, Gasni pištolj je svrstan u kategoriju “C” i zabranjeno je njegovo korištenje za “uznemiravanje, napad i nanošenje povreda”.


U Srbiji, prema tamošnjem Zakonu o oružju, tretira se kao vatreno oružje kategorije B.