четвртак, 5. новембар 2020.

Oštri Sukobi u Gradskom odboru SNSD Banjaluka: Cvijanovićeva, Lukač, Tegeltija, Rajčević… protiv Radojičića; Dodikov aktivirao “Plan B” kako bi kompenzovao mogući Radojičićev poraz; Radojičić u velikom zaostatku iza Stanivukovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Unutar Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka bukti pravi rat između dvije frakcije koje su oštro suprotstavljene i gotovo otvoreno rade jedna protiv druge.


2.

Rat je kulminirao lošim rejtingom Igora Radojičića u trci za gradonačelnika Banjaluke, jer, prema istraživanjima eminentnih agencija, kandidat SNSD-a za Stanivukovićem zaostaje gotovo nedostižnih 12 procenata.


3.

Samo izborna krađa može spriječiti debakl Radojičića, a treba imati u vidu da su izborni inženjeri SNSD-a maheri u tom prljavom poslu, što su pokazala protekla tri izborna ciklusa.



4.

Oštri, nemilosrdni sikob unutar GO SNSD Banjaluka nije počeo u ovogodišnjoj izbornoj kampanji, već je nastavak podjela do kojih je došlo u trci za predsjednika RS, na izborima održanim 2018. godine.


5.

Tada su se u Gradskom odboru SNSD-a iskristalisale dvije frakcije: Na čelu prve frakcije najistureniji igrač je Željka Cvijanović i bitno je naglasiti da je ova linija finansijski i kadrovski snažnija.



6.

Uz Cvijanovićevu su Dragan Lukač, Milenko Letić. Momčilo Antonić…, a sve konce, iz sjene, vuče Zoran Tegeltija, koji je već godinama u sukobu sa Radojičićem.


7.

Drugu frakciju predvodi Radojičić, a njeni najvažniji članovi su Srđan Amidžić, dr Nevena Todorović i Zoran Popović…


8. 

Sukob između ove dvije frakcije tinja duži niz godina, a prešao je u otvoreni rat nakon opštih izbora 2018. godine: Od tada Cvijanovićeva krivi Radojičića za svoj poraz u Banjaluci, kada je dobila cca 10.000 glasova manje u odnosu na protivkandidata Vukotu Govedaricu. 


9.

Brutalnim izbornim inženjeringom, SNSD je doslovno “izgurao” Cvijanovićevu za predsjednika RS, ali to nije smanjilo njen animozitet prema Radojičiću; Štaviše!


10.

Cvijanovićeva je odmah po okončanju opštih izbora tražila od Milorada Dodika da raspusti Gradski odbor SNSD-a Banja Luka; Pri tom se pozivala na izjave aktivista stranke sa terena, koji su potvrdili da su po Radojičićevom nalogu radili samo za listu za Narodnu skupštinu Republike Srpske i listu za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, za člana Predsjedništva BiH, ali ne i za Cvijanovićevu.



11.

Dodik je odbio taj zahtjev Cvijanovićeve, pravdajući svoj postupak procjenom da bi Radojičić, u slučaju raspuštanja GO SNSD, povukao tada najmanje polovinu članstva SNSD-a u Banjaluci i osnovao svoju stranku.


12.

To bi, po Dodiku, kako je tada tvrdio, moglo ugroziti rezultat SNSD-a na lokalnim izborima 2020. godine. 


13.

Upućen u dešavanja unutar stranke, Radojičić se spremao i za opciju da ne bude kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima 2020. godine; Napravio je rezervni položaj tako što je naložio Zoranu Taliću, aktuelnom predsjedniku gradske skupštine, da formira stranku “POLIGRAF”; Ta Radojičićeva sateltiska partija bi ga kandidovala za gradonačelnika u slučaju da to ne učini SNSD. 



14.

Važno je znati da je Frakcija okupljena oko Željke Cvijanović predlagala da kandidat za gradonačelnika Banjaluke bude Srđan Rajčević, a iza tog prijedloga je stao i jedan dio osoba vrlo vrlo bliskih Dodiku.



15.

Pritisnut brojnim zahtjevima Cvijanovićeve, kao i iz neposrednog, najbližeg, okruženja, Dodik je dugo vremena odugovlačio sa objavljivanjem  kadidata za gradonačelnika Banjaluke; Na kraju je Dodik prelomio da Radojičić bude kandidat SNSD-a; Dodik je bio svjestan da bi, u slučaju da SNSD predloži Rajčevića, Radojičić bio kandidat POLIGRAF-a. 


U takvom raspletu, glasovi SNSD-a bi se podijelili, a Draško Stanivuković bi glatko odnio pobjedu.


16.

U periodu od 03.10. do 10.10.2020. godine eminenta agencija vršila je istraživanje javnog mnjenja na području Grada, a rezultati su pokazali da Stanivuković ima prednost u odnosu na Radojičića u procentu od 10,70 % (Draško Stanivuković 48,40 %, Igor Radojičić 37,70 %).


17.

Rezultati navedenog istraživanja su dostavljeni SNSD-u 13.10.2020. i izazvali su pravu pometnju u izbornom štabu SNSD-a Banjaluka, što je dodatno produbilo sukob koji duži niz godina postoji između dvije frakcije. 


18.

Sa jedne strane, Radojičić je opravdanje za loš rejting našao u tome da ga režimski mediji nedovoljno afirmišu. Sa druge strane, frakcija koju predvodi Cvijanovićeva je insistirala na tezi da istraživanje samo potvrđuje njihov stav da Radojičić nije ni trebao biti kandidat za poziciju gradonačelnika, nego Rajčević. 



18.

Na sastanku na kojem su razmatrani rezultati istraživanja donesena je odluka da se smijene urednici Režimskih medija, koji su “glavama” platili ceh frakcijskih sukoba; Razrješenje je uslijedilo 15.10. o.g., kada je, između ostalih smijenjen i v. d. direktora programa RTRS-a Aleksandar Ševa.


19.

Po narudžbi SNSD-a, jedna od srbijanskih agencija za istraživanje javnog mnjenja, vršila je krajem oktobra 2020. godine novo istraživanje za poziciju gradonačelnika Banjaluke. 


Rezultati su pokazali da je Stanivuković povećao prednost na 13,30 % (moguće odstupanje +/- 3,00 %). 


Uz to, navedena agencija je procijenila da bez nekih značajnih događaja ne postoji mogućnost da se prednost koju ima Stanivuković smanji. 



20.

Potkrijepili su ovu činjenicu time što je ispitanicima koji su se izjasnili da neće izlaziti na izbore postavljeno dodatno pitanje „Ako bi ste ipak morali izaći na izbore, kojeg od dva kandidata bi ste podržali?“ Na to pitanje oko dvije trećine ispitanika su se izjasnili da bi, u tom slučaju, glasali za Stanivukovića.


(Imena eminentih agencija koja su radila istraživanja ne navodim, kako ih Režim ne bi prisiljavao na demanti ili, pak, manipulisao na način da objavljeno istraživanje demantuje agencija iz Beograda koja ga nije ni radila, kao što se desilo nakon objave istraživanja provedenog između 3-10.10., već ga je sprovela njena ekspozitura iz BiH).


21.

Po dobijanju rezultata novog istraživanja, Dodik se počeo miriti sa činjenicom da bi Radojičić mogao biti poražen od strane Stanivukovića, iako i dalje čini sve da se to ne desi.


22.

Surov i ultrapragmatičan, Dodik je aktivirao “Plan B”, koji sam već djelimično objavio. 



23.

“Plan B” podrazumijeva da se svi resuri i aktivnosti na terenu iskoriste sa ciljem osvajanja što većeg broja odborničkih mandata. Dodik računa da će sa odbornicima SNSD-a i odbornicima manjih stranaka uspjeti da formira stabilnu većinu u Skupštini grada Banjaluka. 


25.

Na taj način bi se, prema njegovoj projekciji, postigla dva cilja ukoliko Radojičić bude i definitivno poražen: 

1) SNSD bi preko Skupštine grada blokirao rad gradonačelnika Stanivukovića, koji ne bi mogao ispuniti niti jedno predizborno obećanje do opštih izbora 2022. godine. 

Time bi do opštih izbora bila smanjenja popularnost PDP-a. 



2) Izborom za gradonačelnika Banjaluke, i navedenim opstrukcijama, Stanivuković bio bi uklonjen kao potencijalni kandidat za predsjednika Republike Srpske ili člana Predsjedništva BiH; Umjesto njega kandidati ispred PDP-a bili Jelena Trivić ili Branislav Borenović. 

Dodikova procjena je da ta dva potencijalna kandidata ne bi mogli biti prijetnja kandidatima SNSD-a na opštim izborima 2022. godine.


26.

“Plan B” snažno su  podržali Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija, a za njegovu realizaciju preduslov je da odborničke mandate na listi SNSD-a u Banjaluci isključivo osvoje kandidati koji nisu pod kontrolom Radojičića.



Na taj način se nastoji izbjeći mogućnost da Radojičić formira novu stranku ili preuzme “Poligtraf” i sa sobom povuče odbornike koji su mu lojalni. 


27.

Ostaje otvoreno pitanje na koji način će se ponašati Igor Radojičić nakon eventualnog gubitka izbora, jer “Plan B” podrazumijeva raspuštanje Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, nakon čega će za povjerenika biti postavljen Srđan Rajčević, koji bi, prema “Planu B”, preuzeo poziciju predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. 


28.

Kandidati za odbornike koji su potpuno lojalni Miloradu Dodiku, a koje podržava i Željka Cvijanovi, su: Marinko Umićević, Draško Kremenović, Dragomir Batar, Duško Brkić Gera, Miroslav Popržen, Mladen Ilić i Dragoslav Topić. 



Navedeni su već, po Dodikovom nalogu, postigli međusobni dogovor da njihovi birači na terenu, na dan izbora, “iksaju” samo njihova imena na listi. 


29.

Takođe, dogovoreno je da se preko predsjednika mjesnih odbora dan prije lokalnih izbora članovima SNSD-a podijele ceduljice sa imenima navedenih kandidata, sa obavezom da ih “iziksaju” na listi.


30.

Što se tiče frakcije na čijem čelu je Radojičić, izgrađeno ime i određenu bazu na terenu imaju samo Srđan Amidžić, dr Nevena Todorović i Nenad Grbić. 


Međutim, Dodikova je procjena da ovo troje kandidata, sve i da osvoje odborničke mandate, neće napustiti stranku i poći za Radojičićem, ukoliko se odluči na formiranje nove stranke. 


31.

Dodik zna da je Grbiću isključivi cilj bavljenja politikom očuvanje privatnog biznisa kojim se bavi, zbog čega će teško biti spreman da prati Radojičića u mogućoj avanturi osnivanja nove stranke; Dr Nevena Todorović će biti ucijenjena ostankom na funkciji direktora Doma zdravlja Banjaluka, što je standard djelovanja SNSD-a. 


32.

Srđan Amidžić je već ucijenjen kompromitujućim materijalima koje je prikupio protiv njega Dragan Lukač.



Ti materijali nisu nimalo bezazleni, svjedoče o nelegalnom uzimamnju ogromnih količina novca; Amidžić je vrlo transparentan po pitanju nelegalnih poslova, pa i nije problem doći do dokaza. Narednih dana objaviću dokaze o njegovim nelegalnim radnjama. (nastaviće se)