уторак, 19. мај 2020.

Uništavanje Elektroprivrede RS: Slovenačka firma “Kolektor” i Ljubomir Mrda zahtijevaju isplatu 17.7 miliona evra na osnovu ugovora koji je ništavan


Piše: Slobodan Vasković

Prije nepuna tri mjeseca u Ministarstvo energetike i “Elektroprivredu RS” (ERS) stigao je zahtjev slovenačke firme “Kolektor” da im ERS isplati 17,7 miliona evra za opremu koju oni nikada nisu isporučili.

Zahtjev je baziran na ugovoru koji je ništavan gotovo dvanaest godina. 


U centru ovog ugovora je bila “HE Bistrica”, koja nikada nije izgrađena i to je projekat preko kojeg je u proteklih dvanaest godina oprano desetine miliona maraka, a da njegova gradnja uopšte nije ni počela.

Sada se pojavljuje “Kolektor”, koji sa svojim predstavnikom Ljubomirom Mrdom, bivšim direktorom “Elektrodistribucije” Pale i agentom te firme u RS, zahtijeva isplatu 17,7 miliona evra na osnovu poodavno nepostojećeg ugovora.

Mrda
Mrda je agent “Kolektora”, ranije “Turboinstituta”, koji je izgradio opremu za njegovu ličnu MHE “Miljacka”, ali o tome uskoro opširnije.

Cijelu akciju kriminalnog potraživanja 17,7 milions evra osmilio je Mrda kao osvetu, jer Luka Petrović nije htio da ga imenuje za direktora “HE Bistrica” kako bi mogao nastaviti sa izvlacčenjem novca preko tog projekta.



Tokom 2008. godine firma “HE Bistrica” koja je tada bila u vlasništvu Dodikovog tajkuna Milenka Čičića, odnosno njegove kriminalne firme “Kaldera” iz Laktaša i češke firme “BDY” iz Praga sklapa ugovor o nabavci opreme od slovenačke firme “Turboinstitut” d.d. Iz Ljubljane za isporuku opreme u vrijednosti 17.726.500 evra.

Kao avans za ugovor isplaćuje se 400.000 evra; Za taj novac “Turboinstitut” nije isporučio nikakvu opremu, ali je uknjižio u svojoj dokumentaciji fakturu kao da jeste. Novac je, kako se tvrdi, uzeo Mrda i odgovorna lica iz “Turboinstituta”.

U ERS, odnosno HE "Bistrica", ne postoji nikakav trag da im je isporučena bilo kakva oprema u vrijednosti od 342.600 evra.


“Turboinstitut” je, u međuvremenu (2009.), prešao u vlasništvo “Kolektora”, a “HE Bistrica” je za 21 milion KM, koliko je plaćeno za nju, prešla u vlasništvo “Hidroelektrana na Drini” i “Elektroprivrede RS”. Ta nezakonita transakcija završena je 12.11.2019. godine.

“Kaldera” je već pomenute 2008. godine “HE Bistricu” kupila za 6,8 miliona KM i “ERS” je na ovom poslu izgubila 14,2 miliona KM. Pljačka bez presedana.

Ali, pljačka ne prestaje, jer se sada pokušava oteti 17,7 miliona evra na osnovu ništavog ugovora.

Bitno je naglasiti da je ERS za izgradnju “HE Bistrica” potpisala sporazum sa kineskom kompanijom “AVIC” krajem prošle godine. Sporazum je potpisao premijer Radovan Višković u Pekingu, 04.12.2019. godine. Sa njim su bili Ministar energetike Petar Đokić i Luka Petrović, direktor ERS. Procijenjena vrijednost je 170 miliona KM, a ukupna kineska ulaganja u energetski sektor trebala bi biti navodno 140-170 miliona evra.


Zasad je jedino ERS kineskoj kompaniji isplatila dva miliona evra za izradu dijela dokumentacije.

“Kolektor” traži realizaciju ugovora i prijeti tužbama, iako je ugovor prestao da važi činjenicom da nije isplaćena trećina ukupne cijene; U ugovoru je navedeno da prestaje da važi ukoliko “HE Bistrica" ne isplati avansno 5,9 miliona evra u devedest dana od njegovog potpisivanja. Pošto to nije nikada učinjeno, ugovor je prestao da važi još 2008. godine, te je praktično  ništav.

Potvrđuju to i nalazi revizorske kuće “Ernest&Young”, koja je 13.05.2014. godine utvrdila da je “Turboinstitut”/“Kolektor” dužan “HE Bistrica” 57.400 evra, odnosno razliku između uplaćenih 400.000 evra i lažno proknjiženih, preciznije ukradenih, 342.600 evra.


Da postoji pravna država akteri brojnih prevara sa “HE Bistrica”, kao i ovog posljednjeg pokušaja sa otimačinoim 17,7 miliona evra poodavno bi bili iza rešetaka, ali, nažalost, ne postoji, a raznorazne mrde nastavljaju da čine ogromnu štetu daljim pokušajima pljkačke ionako slomljene “Elektroprivrede RS”. (nastaviće se)