четвртак, 7. мај 2020.

Dodik štiti Luku Petrovića uprkos brojnim zahtjevima visokih funkcionera SNSD da bude smijenjen; Košarac u epizodi - ko je smjestio Zeki Rodžeru; Razmatra se mogućnost smjene nekoliko načelnika Klinika na UKC RS


Piše: S.V.

Petrović pod pritiskom
Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a i v.d. direktora MH ERS, naleze se pod tekším pritiskom brojnih visokih funkcionera te stranke koji zahtijevaju njegovu smjenu.

Petrovićevu ostavku traže Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Radovan Višković i brojni drugi visoki funkcioneri SNSD-a, ali Milorad Dodik, lider partije, još uvijek ga štiti i ne dozvoljava da bude smijenjen ni sa pozicije generalnog sekretara SNSD-a, kao ni sa mjesta v.d. Direktora MH ERS.

Petroviću se zamjera da je finansijski uništio “Elektroprivredu” netransparentnim trošenjem novca, te da je u vrlo nezavidan položaj doveo sva zavisna preduzeća koja su dio holdinga.

Sav novac koji inkasiraju zavisna preduzeća sliva se na račune MH, kojima upravlja Petrović i on odlučuje o tome kako će taj novac biti upotrijebljen, dok nijedno od zavisnih preduzdeća ne raspolaže parama koje zarade.

Petrović je novac, prema tvrdnjama mojih izvora, doslovno zbrisao, tako da su brojna zavisna preduzeća (Termoelektran, hidroelektrane…) u velikom minusu, koji se mjeri desetinama miliona maraka.

Pritisak za njegovom smjenom je, iz dana u dan, sve veći, ali Dodik ni dalje ne dozvoljava da bude uklonjen, ne objašnjavajući razloge takvog stava.

Košarac pod Dodikom
Sudbina Staše Košarca, koji je teško uzdrmao svoje pozicije korona-dernekom u Sarajevu, biće odlučena do kraja sedmice. 


O tome da li će Košarac ostati na poziciji ministra trgovine u Savjetu ministara BiH, odlučiće Dodik koji bi tokom 07.05. trebalo da se sastane sa njim. Tada će mu Košarac podnijeti izvještaj o tome koliko je rakija imala stepeni i kako idu tompusi. 

Moji izvori tvrde da će se Košarac braniti tezom da mu je sve “smješteno”, što nikako ne bi trebalo začuditi od SNSD-ovog Zeke Rodžera!

Sam Košarac, kako stvari stoje, ne razmišlja o tome da podnese ostavku, pa se čeka šta će Dodik odlučiti.


Dodik, u svom maniru, najavljuje saradnicima potpuno različita rješenja “slučaja Košarac” - jednima tvrdi da će smijeniti Košarca, dok drugima tvrdi da bi to uradio, ali da se plaši kako bi njegova smjena mogla dovesti do situacije da “SDA spriječi imenovanje novog ministra”, što je, u prvoj izjavi nakon što je skandal isplivao u javnost, i naznačio.

Moji izvori tvrde da bi o Košračevoj sudbini mogao da odluči Izvršni komitet SNSD-a, te da bi ta sjednica mogla da se održi do kraja sedmice.

Smjene načelnika u UKC?!
Rukovodstvo UKC RS razmatra mogućnost smjene najmanje dva načelnika Klinika kako bi ublažili pritisak javnosti zbog toga što je virusom zaraženo preko pedeset zdravstvenih radnika.



Ukoliko do toga dođe, smijenjeni će biti žrtvena jagnjad kako bi se opravdalo rukovodstvo UKC RS za određene propuste tokom protekla dva mjeseca, koliko traje pandemija.

Jedan od tih propusta je, svakako, nedovoljna opremljenost zdravstvenih radnika kojima je dijeljena jedna maska na sedam dana.

Ministar Alen Šeranić izjavio je 03.05. da će biti formirana Komisija koja će utvrditi da li je došlo do propusta u UKC BL koji su doveli do povećanog broja zaraženih, te je najavio odgovornost ako se utvrdi da je propusta bilo.

Komisija će, bez ikakvih problema, utvrditi da se kod glavnih sestara (na svim klinikama) nalaze spiskovi sa potpisima radnika kojima su dodijeljene maske, po principu jedna maska za sedam dana. 

“Dobiješ jednu masku, moraš da se potpišeš na spisak; Sljedeću dobiješ za sedam dana, pa opet potpis na spisak. To je bila kontrolna mjera  da neko ne bi slučajno dobio koju masku više. To ima crno na bijelo”, tvrde moji izvori.

Kao jedan od najozbiljnijih kandidata za žrtveno jagnje pominje se Zoran Aleksić, načelnik Klinike za abdominalnu hirurgiju. Na toj klinici je, prema riječima Zvezdane Rajkovača, pomoćnice direktora UKC za medicinske poslove, zaraženo ukupno deset pripadnika medicinskog osoblja.


Na toj klinici je utvrđeno da je sa jednog člana medicinskog osoblja virus prešao na jednog od pacijenata, ali Aleksić je naredio da se taj događaj zataška.

Uputio sam u vezi sa tim pitanja Vladi Đajiću, direktoru UKC RS, ali nije odgovorio.

Aleksić je predsjednik Savjeta za zdravstvo GO SNSD Banjaluka. 

O tome da li će smjena načelnika biti odlučiće Dodik u dogovoru sa Rankom Škrbićem, sivom eminencijom zdravstva RS, preciznije grobarom zdravstvenog sektora ovog entiteta.