четвртак, 28. мај 2020.

Korona dozvole ministarke Srebrenke Golić i Vladislava Vladičića, direktora Regulatorne komisije za energetiku, za Mrdinu hidroelektranu “Miljacka” i njegove kriminalne poslove

Srebrenka Golić

Piše: Slobodan Vasković

1.
Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, izdala je, tokom vanrednog stanja uvedenog zbog napada korona virusa, upotrebnu dozvolu za rad hidroelektrane “Miljacka”, kod Sarajeva, na osnovu netačne i falsifikovane dokumentacije.

2.
Vlasnik “Miljacke” je Ljubomir Mrda, favorit Milorada Dodika, tako da je malo vjerovatno da je Golićeva potpisala upotrebnu dozvolu, a da nije znala da je dokumentacija za nju u potpunosti falsifikovana.

3.
Dokumentaciju su falsifikovali Mrda i Đorđe Milišić, direktor firme “Unis” d.o.o. Iz Istočnog Sarajeva i na osnovu netačnih dokumenata izvršen je tehnički prijem, nakon kojeg je izdata i upotrebna dozvola, suprotno članu 140 Zakona o prostornom uređenju.



4.
Ukoliko Golićeva nije znala da je prevarena od Mrde, Milišića i nekog od svojih saradnika, pokrenuće istragu o cijelom ovom slučaju i povući dozvolu, za šta su vrlo male šanse.

5.
Ukoliko “Miljacka” nastavi sa radom, Golićeva je onda potpuno umočena u kriminalne mahinacije oko Mrdine hidroelektrane i dio je zločinačke organizacije kojoj pripada bivši direktor “Elektrodistribucije” Pale, koji je iskoristio sve resurse tog entitetskog preduzeća za izgradnju lične hidroelektrane - od ljudskih do materijalnih.



6.
Interesantno je navesti i sljedeće: Kada se gradila “Miljacka” (Mrda je bio direktor “Elektrodistribucije” do 01.03.2020.) dio radnika te firme svako jutro je raspoređivan da radi na Mrdinom privatnom projektu, a ostali su obavljali poslove za “Elektrodistribuciju”.

7.
Nikom od tih radnika Mrda nije platio ni centa za rad na njegovoj privatnoj HE, već su kulučili kod njega, a platu su dobijali iz sredstava “Elektrodistribucije”.

8.
Svi u režimu su to znali i niko ništa nije preduzeo; Mrda je završio “Miljacku”, a Golićeva je, na osnovu falsifikovane i netačne dokumentacije, izdala korona-dozvolu!

Vladislav Vladičić
9.
Drugi izuzetno važan učesnik velike prevare sa “Miljackom” jeste Vladislav Vladičić, direktor Regulatorne komisije za električnu energiju RS, koji zna da je dokumentacija za “Miljacku” falsifikovana, ali je, uprkos tome, izdao nacrt Dozvole  za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20.


10.
I Vladičić je zloupotrijebio pandemiju virusa kako bi “pokrio” Mrdine nezakonite radnje i falsifikovanu dokumentaciju, koja mu je poznata i nalazi se u posjedu Regulatorne komisije.

I Vladičić je, kao i Golićeva i Mrda, član SNSD-a, a prije nego je postao direktor Regulatorne komisije, nalazio se na čelu “ElektroHercegovine”.

11.
Licemjerstvo i sklonost prevari su, u ovom slučaju, zaista gigantski: Vladičić želi po svaku cijenu izbjeći konkretnu javnu raspravu o Mrdinoj HE “Miljacka” pa je iskoristio korona virus da “pokrije” njeno fingiranje.

12.
U Zaključku o provođenju javne rasprave, donešenom 14.05. ove godine, Vladičić navodi :”Regulatorna komisija za električnu energiju RS će zbog epidemiološke situacije, provesti postupak javne rasprave, konsultacije, putem dostavljanja komentara zainteresovanih lica na Nacrt ove dozvole”.



Vladičić teško zloupotrebljava epidemiološku situaciju kako bi izbjegao da se falsifikati utvrde na licu mjesta.

13.
Sve oko “Miljacke” je državni kriminal, tu nema nikakve dileme, a hidroelektrana će raditi sa dozvolama izdatim na osnovu faklsifikovanih dokumenata.

14.
Ključni krivci za to su ministarka Srebrenka Golić i Vladislav Vladičić, koji su entitetski funkcioneri, ali su, u ovom slučaju, radili direktno protiv entiteta koji ih odlično plaća, a u korist ličnog interesa Ljubomira Mrde.

15.
Sve nezakonitosti Golićeva i Vladičić ne bi počinili da im to nije naredio Milorad Dodik.

Mrda i Dodik
16.
Sve navedeno potvrđuju dokumenti koje sam nedavno objavio u tekstu 

O čemu se radi: Glavni projekat nije ispoštovan i urađeni objekti se razlikuju i po tipu i po gabaritima i po položaju. Najporaznija je činjenica da je brana na vodozahvatu viša pet metara od projektovane.

Akumulaciono jezero plavi privatne parcele na kojima nisu riješeni imovinski odnosi, uzvodno uz rijeku Miljacku u dužini od 500 metara.

17.
Regulatornoj Komisiji je poznato da kota gornje vode nije 620 m.n.m., koliko je bilo dozvoljeno, već 625 m.n.m. čime je brana, pored konstruktivnih razika, viša za pet metara, a time se povećava plavljenje za pet metara visine.



Regulatorna Komisija je u posjedu projekta izvedenog stanja koji potvrđuje navedene činjenice.


18.
Poznato im je i da je hidroelektrana “Miljacka” izgrađena suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli, a tehnički prijem i upotrebna dozvola izdati su u suprotnosti sa članom 140 Zakona o uređenju prostora i građenja RS.

Regulatornoj  Komisiji su poznati protokoli o ugrađenoj opremi urađeni od firme “KOLEKTOR” iz Slovenije, o kojoj sam već pisao. 

19.
Da podsjetim, Mrda i “Kolektor” pokušavaju da na osnovu nepostojećeg ugovora otmu od ERS 17,7 miliona evra, što je dodatni dokaz o razornom djelovanju međunarodne organizovane zločionačke grupe. Tužilaštvo BiH i dalje ne reaguje na sve ove otvorene pljačke.

“Kolektor” je izgradio opremu za “Miljacku”.


Ti protokoli potvrđuju stvarno stanje na terenu, a to je suprotno NACRTU  Dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije  u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20.

20.
Vratimo se Mrdi i njegovoj firmi “GREEN ENERGY”  d.o.o. iz Pala, čiji je navodni osnivač  “BXP Czech a.s.” iz Praga, fantomska firma koja nema kapitala, poslovnog 
prostora, telefona…

21.
Vlasnik “BXP Czech a.s.” iz Praga, Milutin Perić, vlasnik ničega, odnosno samo papira i pečata fantomske firme i izvrsne volje za milionske prevare, omogućio je Mrdi da, pod plaštom njegove fantomske firme, izgradi  privatnu hidroelektranu “Miljacka”, snage 2,5 MW i godišnje proizvodnje 9.310.000 kWh.

Godišnji prihod Mrdine “Miljacke” iznosi 1.235.437 KM, što je cifra koja se dobije kada se pomnoži godišnja proizvodnja od 9.310.000kWh x 0,1327 KM, koliko je naknada za struju dobijenu iz obnovljivih izvora. 


22.
Kako je Mrda koncesiju dobio na period od 50 godina, to znači da će on i njegovi nasljednici ukupno zaraditi 61.771.850 KM.

Mjesečno je to 102.953 KM, što je, valjda, Mrdi dovoljno da nekako skrpi kraj s krajem svaki mjesec.

23.
Izgradnja “Miljacke” koštala je, zvanično, 5.950.000 KM, a Mrda je najveći dio novca namakao iz entitetskih resursa, raznih Javnih preduzeća koja su plaćala njegove izvođače. Ali to je već posebna priča. (nastaviće se)