уторак, 12. мај 2020.

“Keno TV” I “Lutrija RS” prevarili Kostu Čivčića koji je dobio 30.000 KM; Umjesto da mu isplate dobitak nudili mu “da se nagode” - prvo mu ponudili 1.000 KM, potom 5.000 KM, a kada je odbio uslijedile su prijetnje i falsifikovanje naloga

Kosta Čivčić
Piše: Slobodan Vasković

Kosta Čivčić okušao se u igrama na sreću i posrećilo mu se. Dobio je 30.000 KM igrajući putem “Keno televizije”, koja organizuje svoje igre na sreću zajedno sa “Lutrijom RS.

Međutim, sreća zbog velikog dobitka i to u vrijeme korone pretvorila se u agoniju, jer ne žele da mu isplate dobitak.

Čivčića su, defakto, opljačkali vlasnici Keno televizije, putem koje se organizuju igre na sreću u saradnji sa “Lutrijom RS”.

Čivčića su opljačkali udruženim snagama - vlasnici Keno televizije i direktor “Lutrije RS” Rajko Radovanović.

"U prvom izvlačenju 13.04. na Keno televiziji dobio sam 30.000 KM, odnosno 25.500 KM kada se odbije porez. Međutim, Lutrija RS  sada ne želi da isplati dobitak i u saradnji sa Keno televizijom pokušava da poništi izvlačenja”, tvrdi Čivčić.



U tom istom izvlačenju imao je još dva dobitna tiketa u iznosima od po 2 KM koje su uredno isplatili. 

“Kada sam otišao u Lutriju 14.04. ostavio im tiket na, kako to oni kažu, provjeru, pošto tek sedam dana po dobitku se može isplatiti; Nakon sat vremena su me kontaktirali sa Keno televizije i ponudili mi 1.000 KM kao da me počaste, jer će sve poništiti. Kasnije, u razgovoru sa direktorom Lutrije RS, ta cifra čašćenja porasla je na 5.000 KM, što ja nisam želio da prihvatim”, navodi Čivčić.

Bojan Kresojević iz “Keno TV” mu je nudio hiljadu KM, a kada je to odbio sa njim je ponovo razgovarao Vladimir Kežić, direktor IT sektora u Lutriji RS,  koji mu je ponovo ponudio hiljadu KM; Nakon što je Čivčić to odbio, Knežić mu je rekao da neće dobiti ništa i još mu prijetio. Čivčić je prijetnje prijavio policiji.

Za sve što tvrdi posjeduje dokaze, a 29.04. podnio je krivičnu prijavu protiv Rajka Radovanovića, direktora ”Lutrije RS”, Jelenka Lolića, vlasnika “Keno” i drugih zbog više krivičnih djela, među kojima su prevara, nezakonito postupanje u privrednom djelovanju, zloupotreba službenog položaja, oštećenje komjuterskih podataka i programa, kompjuterska prevara…  


Do koje mjere idu prevaranti koji ne žele da Čivčiću isplate dobitak od 30.000 KM, odnosno 25.500 KM, kada se odbiju porezi, svjedoči podatak da su na njegovom nalogu izbrisali dobitak od 30.000 KM.



Čivčić posjeduje neoborive dokaze da je novac dobio.

Keno televizija i Lutrija RS su otišli tako daleko da su čak poništili prvo i treće izvlačenje u prvom kolu lutrijske igre na sreću “Loto Superpetica”, samo da Čivčiću ne bi isplatili novac. Iz “Lutrije RS” o cijelom ovom slučaju nisu ništa htjeli odgovoriti mojim saradnicima koji su im uputili pitanja. 

Čivčić je 30.04. uputio Žalbu na ovu nezakonitu odluku republičkoj upravi za igre na sreću, ali i dalje je bez svog dobitka.


Očito je da Lutrija RTS i Keno TV ne žele ni na koji način da Čivčiću isplate novac koji je dobio, ali je gore od toga što potpuno nekažnjeno varaju igrače; uzimaju im novac, a kada neki od njih dobije ne žele da nagradu isplate.


Teško će Čivčić doći do svog novca, jer iza Keno TV stoje režimski igrači koje pravosudne i policijske institucije štite kakve god prevare, kriminalna djela i zločine počinili.

Portal “Capital” je objavio da “Keno” vodi bivši savjetnik Željke Cvijanović, a sadašnji direktor za ekonomske i finansijske poslove “Elektroprivrede Republike Srpske” Darko Milunović koji u tom preduzeću ima i vlasnički udio.
Pored njega suvlasnici su i Jelenko Lolić, firma „Financ“ i „Optimum Consulting&Education“ u vlasništvu Aleksandra Grgića, Bojana Kresojevića i već spomenutog Darka Milunovića.



Ovoj saradnji prethodilo je usvajanje novog Zakona o igrama na sreću a kojem je Lutriji RS i njenim partnerima dat monopol u organizaciji ovih igara na uštrb ostalih priređivača koji su do tada uzimali milione maraka u ovoj industriji.

Tako je “Lutrija RS” zajedno sa austrijskim preduzećem “Casino Austria VLT“ iz Švajcarske osnovala zajedničko preduzeće „Elektronska video lutrija“ (EVL) a koje se bavi organizovanjem kockanja preko automata.
Prema ocjeni priređivača, javni poziv za saradnju bio je skrojen baš po mjeri austrijskih partnera