четвртак, 21. мај 2020.

Lukačev “performans” - Štiti kriminalca Milorada Vukovića Luisa, pripadnika zločinačke organizacije "United Tribuns", protiv kojeg je njegova milicija “zaboravila” podnijeti krivičnu prijavu, iako im je to naložilo banjalučko Tužilaštvo


Piše: Slobodan Vasković

1.
MUP RS nije podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv notornog kriminalca i nasilnika Milorada Vukovića Luisa, pripadnika zločinačke organizacije “United Tribuns”, iako im je to bilo naloženo iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

2.
“Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 21.05.2020. godine, uputili ste zahtjev za pristup i dostavljanje informacija, te postavili pitanje vezano za izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Milorada Vukovića.


U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br.20/01) obavještavamo Vas:
“Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka za sada nije dostavljen izvještaj protiv gore navedenog lica”, odgovoreno mi je iz Tužilaštva Banjaluka, 21.05.2020..

3.
Nakon kriminalnog “performansa” Milorada Dodika koji je javno potvrdio da se po njegovom i nalogu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, nezakonito i ilegalno prisluškuju i prate pripadnici opozicije, uslijedio je bijedni pokušaj pranja lažima koje su izrekli obojica i nevrijedne su bilo kakvog komentara.

4.
Dodikov kriminalni Režim ne preza ni od najmorbidnijih i najbrutalnijih nasrtaja na sve one koje je ocijenio kao opasnost po njegovu kleptokratsku, klijentelističku vlast, a udarna pesnica je Lukač i kriminalci pod njegovom kontrolom.


5.
Lukač je MUP RS pretvorio u stranačku miliciju koja štiti Dodikovu oligarhiju i omogućava im nesmetanu enormnu pljačku entitetskih resursa; Istovremeno, Lukačeva pretorijanska garda uspostavila je bliske odnose sa kriminalcima, zločinačkim organizacijama, kojima, takođe, pruža usluge zaštite, a oni, zauzvrat, odrađuju prljave poslove za Režim. 

I lome narod, kada se za to ukaže potreba! A, kako se čini, takve potrebe će biti sve češće.

6.
Najsvježiji Lukačev “performans” koji potvrđuje navedeno jeste nepodnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Milorada Vukovića zvanog Luis, pripadnika zločinačke organizacije “United Tribuns”, koja se bavi narkoticima i trafikingom.

Ćulum i Luis
7.
Vuković, kao i Sefo Đugum Seferevović prijetili su potpisniku ovih redova, nakon što sam prenio fotografiju koja svjedoči da su Luis, Slobodan Bobi Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Banjaluka, Đorđe Grubišić i Jovica Karać, tokom vanrednog stanja kršili mjere zaštite od pandemije virusa. 

Jovica Karać, Bobi United Tribuns Stanarević, Luis i Đorđe Grubišić
Luis je tada bio u izolaciji od četranest dana i nije smio nikoga da primi u svoj stan. 

Zajedničku fotografiju objavio je na svom FB profilu Grubišić, 30.04..

8.
Nakon što sam prenio tu fotografiju, uslijedile su morbidne prijetnje koje su išle dotle da je Sefo Đugum Seferović, pripadnik "United Tribuns", koji Luisa oslovljava "bratom", naveo da ću završiti kao Ivo Pukanić, koji je raznesen oktobra 2008. godine.

Sefo Đugum Seferović

Đugumova prva prijetnja
Đugum je prijetio u dva navrata; Prvu prijetnju je obrisao, ali sam je ja snimio i emitovao, da bi nakon toga uputio drugu, opširniju prijetnju, očito dogovorenu sa Luisom i Grubišićem, kao i Slobodanom United Tribuns Stanarevićem.

Đugumova druga prijetnja

9.
Osim Đuguma prijetili su i Vuković i izvjesni striper Radojica Richi Ritan, ali i vrijeđali mrtve članove moje porodice. 

Luisove prijetnje
Striperove prijetnje
Grubišić mi je poručio "da ćemo se sresti". 



Očito je da su svi oni pripadnici Dodikove nomenklature, jer i on vrijeđa mrtve članove porodice, pa je tako opsovao mrtvog oca poslaniku Nebojši Vukanoviću, a svima je u sjećanju kako je vrijeđao porodicu ubijenog Davida Dragičevića, kao i samu žrtvu zločina teškog ubistva.

Ništa bolji od Dodika nisu ni njegovi najbliži saradnici koji nekoliko proteklih dana otvoreno prijete članovima moje familije, ali o tome uskoro detaljnije.

10.
Uprkos prijetnjama, uputio sam pitanja i MUP RS i OJT Banjaluka šta će preduzeti protiv Vukovića, posebno zbog činjenice da je Lukačeva stranačka milicija ostale građane drakonski kažnjavala i za najmanje kršenje mjera donesenih za borbu protiv korone.

Odgovoreno mi je prvo iz Policijske uprave Banjaluka.

“N/r Slobodana Vaskovića
PREDMET: Odgovor, dostavljamo. –
Povodom dopisa koji ste dostavili 06.05.2020. godine, obavještavamo Vas da smo o svemu navedenom obavjestili dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, po čijem nalogu su izvršene provjere i utvrđeno da je licu M.V. izdato Rješenje od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove o obaveznoj kućnoj izolaciji dana 24.04.2020. godine.
Imajući u vidu navedenu činjenicu, tužilac se izjasnio da se protiv lica M.V. dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, te da se ostala lica koja navodite u svom dopisu saslušaju u svojstvu svjedoka. U toku je rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela”, odgovorila je, 07.05., portparol PU Banjaluka  Danijela Mučibabić.

11.
Dan kasnije, 08.05., iz OJT Banjaluka potvrđena mi je informacija da je Policijskoj upravi Banjaluka naloženo da protiv Vukovića podnesu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

“Broj:IT- 88/20
Banja Luka, dana  08.05.2020.
N/r –Novinar  Slobodan Vasković
Predmet:  Odgovor na  zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se
Poštovani,
Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 08.05.2020. godine, uputili ste zahtjev za pristup i dostavljanje informacija, te postavili pitanja u vezi sa događajem od 30.04.2020.godine.
U skladu sa članom 4. i članom 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama (“Službeni Glasnik” RS br.20/01) obavještavamo Vas:

-dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, obavješten je od strane Policijske uprave Banja Luka u vezi sa navedenim događajem, te je naložio da se protiv  Milorada Vukovića, ovom Tužilaštvu, dostavi izvještaj  o počinjenom krivičnom djelu Nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije iz člana 195. KZ RS, a ostala lica da se saslušaju u svojstvu svjedoka.
U vezi sa vašim pitanjem zbog čega Slobodanu Stanareviću i drugima,  nisu naložene mjere izolacije obavještavamo vas, da to nije u nadležnosti Tužilaštva”, odgovorio mi je Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir.

12.
Bitno je naglasiti da su svi sa fotografije saslušani, ali da, uprkos tome, Lukačeva stranačka milicija nije dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv kriminalca Milorada Vukovića Luisa, pripadnika zločinačke organizacije “United Tribuns” što je, izvan svake razumne sumnje, Lukačev “performans” u kojem on štiti notorne zločince, sa akcentom na one koji su spremni oduzeti život potpisniku ovih redova.

Stanarević i Luis
Uzgred, sklapajući ugodno sa korisnim, štiti i političko krilo te zločinačke organizacije Slobodana United Tribuns Stanarevića!

13.
Ništa novo ni neočekivano od Lukača, a u svjetlu ovih dešavanja više je nego jasno da Lukač ima dobre veze sa pojedinim pripadnicima “United Tribuns”, preciznije sa Luisom, Grubišićem i Stanarevićem, iako je, navodno, u sukobu sa braćom Nerminom i Arminom Ćulumom.

14.
Navodno, jer je Lukačeva policija dopustila Arminu Ćulumu promjenu identiteta dva mjeseca nakon što je hapšen zbog povezanosti sa ubistvom biznismena Slaviše Krunića. Nermin Ćulum promijenio identitet nakon protjerivanja iz Njemačke.


Braća Ćulum/Gijon
15.
Portal žurnal.info objavio je 30.10. 2019. da je Armin Ćulum jedan od vođa kriminalne skupine United Tribunsi. Rođen je u Banja Luci 1973. godine, ali je živio u Sanskom Mostu i Njemačkoj. U decembru 2014. godine Armin Ćulum se našao na udaru više policijskih agencija iz Evrope koje su tada provele akciju kodnog naziva "Ezel". Pod istragom je bila međunarodna kriminalna skupina koja se bavila trgovinom ljudima i organizovanjem prostitucije. Nakon što je akcija završena, njemačka je policija protjerala Armina Ćuluma u BiH.

Po povratku u BiH Ćulum je nastavio da se bavi sumnjivim poslovima. Nekoliko je puta hapšen zbog raznih krivičnih djela, a privođen je i zbog povezanosti sa ubistvom biznismena Slaviše Krunića. Nakon što je pušten na slobodu, Armin Ćulum je MUP-u Republike Srpske podnio zahtjev za promjenu identiteta. 

MUP RS-a je, prema dokumentaciji koja je u posjedu magazina “Žurnal”, 26. 6. 2019. godine prihvatio Ćulumov zahtjev za promjenom identiteta, te su te izmjene upisane bazi IDDEEA-e. Armin Ćulum se od tog datuma službeno zove - Denis Giljon, a formalno je nastanjen u Banja Luci, u ulici Pere Drljače.

16.
Promjena imena izvršena je 26.06.2019., dva mjeseca nakon privođenja Ćuluma u aprilu, kada je ubijen Slaviša Krunić (22.04.2019.), a potom i 10. maja 2019. godine kada su im oduzeta tri skupocjena vozila koja su im, naknadno, vraćena.

Datumi govore više nego dovoljno, kao i činjenica da je policija mogla “zaboraviti” na podnošenje krivične prijave protiv Luisa samo po nalogu Dragana Lukača. Kakav dobar “performans”!