субота, 9. мај 2020.

Leteća prevara u virusnom profiterstvu: Od pokretne bolnice stigao samo šator i metalna konstrukcija; Višković očekuje još dva aviona i dva kamiona “opreme”



Piše: Slobodan Vasković

Radovan Višković, takozvani premijer, je u velikoj panici, jer nikako da stigne medicinska oprema za pokretnu bolnicu. Najavljuje, po kuloarima, da će ostatak bolnice stići u još dva aviona i dva kamiona, kako bi ona bila kompletirana. 

Pitanje je zašto bolnica još uvijek nije isporučena, zašto opet avionski prevoz, a posebno otkud kamionski, jer je Višković izrazio bojazan da bi drumski razbojnici mogli oteti njegov preskupo plaćeni šator.

Bilo je najavljeno da će jedan avion pun opreme stići u petak, 08.05., ali nije ništa od toga bilo. 

Pokretna bolnica koju je kupila Vlada RS je, kako stvari stoje, velika prevara; Od te pompezno najavljivane spasonosne kupovine stigli su, dosad, samo šator i konstrukcija, dok ništa drugo od medicinske opreme nije dopremljeno.

Bilo bi neophodno sprovesti detaljnu istragu oko ove prevare, kada bi to imao ko učiniti.

Bačeni su milioni maraka za najobičniji šator, neko se vrhunski ugradio, javnost je bezočno izmanipulisana i prevarena; Čak i da uspiju da nekako sklepaju skalameriju koju bi, dobro uštimanim kadrovima, predstavili kao bolnicu, pitanje je kome ona uopšte treba.

Režim, trenutno, nema pojma kako da se izvuče iz ove, po njih pogubne i sramne, situacije.

Pokušava ih optimističnim izjavama spasti Slaven Ristić koji je, kako tvrdi, nabavio pokretnu bolnicu.

Slaven Ristić je, 06.05., za N1 dao izjavu da je njegova firma Global Balkan kupila pokretnu bolnicu od kompanije Kleeh Systems koja se bavi izradom mobilnih kampova, bolnica.


Kaže da sa tom njemačkom kompanijom već dugo vremena ima poslovni odnos, jer od Ristićevih firmi kupuju kontejnere za stanovanje i mobilne kampove. 

Kada je riječ o kupovini mobilne bolnice, Ristić je rekao da na osnovu ponude koju su dali za kontejnere i mobilnu bolnicu (što je bilo dostupno u tom momentu) Institut se odlučio za Mobilnu bolnicu po cijeni od 3.6 miliona KM plus PDV.

"Novac je uplaćan Balkan Globalu, a Balkan Global je prosljedio uplatu Keeh Systemsu iz Njemačke", kazao je on.

Na pitanje N1 zašto nisu stigli medicinski aparati, Ristić odgovara:
"Čekali smo i dobili dozvolu njemačkih vlasti za izvoz medicinske opreme koja je uključena u mobilnu bolnicu. Očekujem već krajem nedjelje dolazak tj. isporuku medicinske opreme i planiramo u najskorijem vremenu da sve instaliramo. Kapacitet je 6.000 m2 sa maximanlo 750 kreveta od toga je uključeno i sa kompletnom opremom za intenzivnu njegu 50 kreveta i dodatnih 450 kreveta. Što znači da će naša bolnica imati kapacitet 50 kreveta intenzivne njege sa svim potrebnim aparatima i 450 dodatnih kreveta. U pitanju je multifunkcionalna bolnica i djeljiva je opremom i i prostorom po potrebi i za svaku vanrednu situaciju”.

Uprkos Ristićevim tvrdnjama, opreme ni na vidiku.

Ranije sam objavio da je vlast RS “bunkerisala” sve informacije oko nabavke pokretne bolnice.

Prema informacijama, potvrđenim iz nekoliko izvora, iza nabavke pokretne bolnice stoji Dragan Vučetić, prevarant koji je oštetio budžet RS za 1,1 milion KM.

On je, kako tvrde moji izvori, bio “ključna osoba u Njemačkoj preko koje je došlo do nabavke bolnice”. 

Zapanjujuće je da Vlada RS ponovo sarađuje sa Vučetićem koji je već pet godina u bjekstvu od institucija ovog entiteta, kako ne bi bio procesuiran zbog krađe 1,1 milion KM iz banjalučke firme “Nikola Tesla”. 

Nakon informacija da je Vučetić upetljan u cijeli netransparentni posao nabavke pokretne bolnice mnogo je jasnije zbog čega vlast krije informacije.

Za Vučetićem je, svojevremeno, raspisana potjernica, a vlasti Njemačke, čiji je državljanin, odbile su da ga izruče.


UKP MUP-a RS podnijela je u junu 2015, izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora Javnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Zoran Tegeltija, tadašnji ministar finansija (aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH), čvrsto je stao iza imenovanja Vučetića na direktorsku poziciju, uprkos dokazima da je riječ o prevarantu koji je iza sebe već imao nekoliko propalih firmi.

Nakon što je opljačkao firmu “Nikola Tesla” Vučetić je pobjegao u Njemačku.

Dragan Vučetić je bio i savjetnik Milorada Dodika, dok je obavljao funkciju predsjednika RS.

Ranije sam objavio da je, kako tvrde moji izvori, stvarna cijena pokretne bolnice 3,6 miliona evra, a ne 3,6 miliona KM, kako je to najavio premijer Radovan Višković.

Do sada je za pokretnu bolnicu, prema dostupnim informacijama, isplaćeno 4,28 miliona KM, plus 379.431 KM za avionski prevoz.

“Fond zdravstvenog osiguranja RS, u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, finansiraće transport (tri avionska leta) pokretne bolnice u iznosu od 379.431 KM”, odgovoreno je BNTV iz ove zdravstvene institucije koja nije učestvovala u postupku nabavke pokretne bolnice.

Taj posao obavljen je preko Instituta za javno zdravstvo RS.  

Avionski transport je višestruko preplaćen i, bez dileme, je u njegovu cijenu ukalkulisana i nelegalna dobit onih koji stoje iza ovog nezakonitog posla.

Moji izvori dalje tvrde da firma “Balkan global” iz Bijeljine, čiji je vlasnik Slaven Ristić, samo “pokriva” posao u kojem je Vučetić, iako kriminalac i dokazani prevarant, angažovan od vlasti RS za “posao” sa pokretnom bolnicom koja nikome nije potrebna. Da je bolnica potpuno nepotreban trošak potvrdili su i najviši funkcioneri RS koji su u nekoliko navrata istakli da ona neće biti upotrijeljena tokom pandemije.

Rostić je za N1 demantovao da poznaje Vučetića i da je za njega, kako kaže, čuo tek kada su izvijesni ljudi objavili nepostojeću vezu sa njim.

"Pa, sam preko medija i Googlea saznao za njega. Napominjem da je sve u vezi sa našim aktivnostima kompanije Elvako Metpro, Global Balkana kao i TRB kranje transparentno i da se svako moze vrlo lako uvjeriti u put transkcija i način rada. Sve ovo smo mi uradili i radimo da bismo u ovakvim momentima bili društveno odgovorni i korisni u šta se svakako svi možete uvjeriti u bilo kojem momentu", kazao je on.

Ristić je naglasio da je mobilna bolnica trebala da bude izvezena u Vijetnam, no naporima i njegovim lično zalaganjem je preusmjerena ka Republici Srpskoj.

Montiranje opreme, konstrukcije, kreveta i šatora je otpočelo u Zalužanima.
I dalje se čekaju dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za uvoz pripadajućih medicinskih uređaja.