понедељак, 20. јануар 2020.

TITO & DINO/ISTRAGA FUP-A POTVRDILA SVE NAVODE ŽURNALA O EDINU GAČANINU: Memija bio domaćin šefu kartela, u BiH ga čuvali federalni specijalci

Vođa narko kartela "Tito i Dino" u septembru 2016. godine boravio u BiH i Hrvatskoj. Internom istragom Federalne uprave policije utvrđeno da su ga čuvali pripadnici Specijalne policije FUP-a. Biznismen Gordan Memija bio domaćin Edinu Gačaninu zvanom Tito. Gačanin pod istragom DEA-e. Južnoamerički mediji ga nazvali - "evropskim Escobarom"


Piše: Avdo Avdić (zurnal.info)
"On je čudovište novca. Ne štedi troškove kako bi zadovoljio evropsko tržište kokainom. Tito je postao važan cilj DEA-e", objavio je sredinom decembra prošle godine najstariji peruanski dnevni list El Comercio, citirajući policijske službenike te države.

Tito je, reći će policijski zvaničnik iz Perua, za svjetske policijske agencije bitniji cilj nego što je nekad bio meksički gospodar droge Joakin Guzman poznatiji kao El Chapo. Identitet misterioznog "evropskog Escobara" peruanski mediji nisu objavili. Tek su ustvrdili da govori srpskim jezikom i da je vođa jednog od najmoćnijih narko kartela na svijetu. U svojim tekstovima koriste samo njegov nadimak, u policijskim strukturama poznat kao - Tito. 

A Tito je, zapravo, Edin Gačanin, Sarajlija nastanjen u Dubaiju. Njegov kartel se zove „Tito i Dino“.  To smo još ljetos objavili na Žurnalu citirajući dokumente međunarodnih policijskih agencija.  Mjesecima smo pisali o Edinu Gačaninu Titu, o njegovim svjetskim vezama, o njegovim prijateljima u BiH. U julu prošle godine smo objavili da su ga prilikom boravka u Sarajevu štitili pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Tvrdili smo da je šef najmoćnijeg kartela opremao Federalne specijalce i da je jedan od njegovih saradnika u Sarajevu - biznismen Gordan Memija. Početkom ove godine stigla je zvanična potvrda.

DOBRODOŠLICA TITU
Federalna uprava policije, nakon tekstova na Žurnalu,  provela je internu istragu tokom koje je utvrđeno da su Edina Gačanina Tita čuvali policajci. Utvrđeno je i da je biznismen Gordan Memija bio Gačaninov domaćin u Sarajevu i o svemu je obaviješteno i Tužilaštvo Kantona Sarajevo. A evo detalja.

Bio je četvrtak, 15. septembra 2016. godine, kada je na Aerodrom Sarajevo sletio avion sa putnicima iz Dubaija. Tačno u 17 sati i šest minuta, koristeći holandske dokumente, pasošku kontrolu je prošao Edin Gačanin - Tito. Ispred sarajevskog aerodroma ga je čekalo nekoliko automobila među kojima su bila i dva koja je tog dana u "ASA RENT-u" iznajmilo preduzeće "FOTO ART" iz Sarajeva. U pitanju su bili automobili Audi Q3 i VW TIGUAN, a prema dokumentu Federalne uprave policije koji je dostavljen Tužilaštvu Kantona Sajarevo, vlasnik FOTO ART-a Gordan Memija bio je među onima koji su šefu moćnog narko kartela poželjeli dobrodošlicu. 

Petorica pripadnika Specijalne jedinice Federalne uprave policije brinula su se za sigurnost Edina Gačanina. Specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić i Amir Druškić tih su dana uzeli bolovanje i bili su na slobodnim danima u Federalnoj upravi policije. Imali su samo jedan zadatak - štititi Edina Gačanina po svaku cijenu. O Titovoj sigurnosti, osim federalnih specijalaca, brinuo je još i bivši legionar - Adnan Pervan Legija

Te večeri, vođa kartela „Tito i Dino“ smjestio se u sarajevskom Hotelu Bristol gdje mu je, prethodno, sobe rezervisao Gordan Memija. Edin Gačanin je bio smješten u sobi broj 1119, njegov poslovni partner Adnan Smajlović Pepi bio je u sobi 1121, dok je Adnan Pervan zadužio karticu od sobe 1112.

"Saznanja ukazuju da su jednu od soba najvjerovatnije koristili pripadnici Specijalne policijske jedinice koji su bili angažirani na osiguranju Edina Gačanina od njegovog dolaska na sarajevski aerodrom, pa sve do povratka u Dubai", navedeno je u Informaciji Federalne uprave policije koja je prije desetak dana dostavljena Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Internom istragom u FUP-u utvrđeno je da su pripadnici Specijalne jedinice sve vrijeme bili sa Edinom Gačaninom. Pratili su ga u stopu dok se u sarajevskim ugostiteljskim objektima družio sa Gordanom Memijom i drugim saradnicima iz Sarajeva. Inače, dan prije nego će vođa kartela sletjeti u Sarajevo, Gordan Memija je išao u Hrvatsku u pratnji još jednog federalnog specijalca - Ibre Miladina. S njima dvojicom Granični prelaz Ivanjica 14. septembra 2016. godine prešli su još Jasmin Memeti i Mustafa Mehičević

Onda je Miladin pet dana poslije ponovo registriran kako, kao prethodnica Edina Gačanina prelazi Granični prelaz Metković - Doljani. S Miladinom je u automobilu bio Rijad Dedeić, također pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Dva dana kasnije, odnosno 21. septembra 2016. godine na teritoriju Hrvatske prešao je i sam vođa kartela - Edin Gačanin zvani Tito. S njim su, utvrđeno je tokom istrage FUP-a, tada bili specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić. 

Zabilježeno je da su koristili dva automobila među kojima je bio i Audi Q3, sa tablicama E25 J 920, kojeg je Memijino preduzeće FOTO ART iznajmilo u ASA RENT-u 15. 9. 2016. godine, što je potvrđeno i redakciji Žurnala.

"U internoj istrazi policijski službenici Specijalne policijske jedinice koji su učestvovali u poslovima osiguranja Gačanina potvrdili su da su imali osigurane sve troškove smještaja, da su koristili putnička motorna vozila koja je ranije iznajmio Gordan Memija, da su imali plaćene usluge konzumacije hrane i pića, da nisu imali dodatnih dnevnica, te da nisu znali da se Gačanin dovodi u vezu sa bilo kojim oblikom kriminala, smatrajući ga da se radi o biznismenu iz Dubaija", navedeno je u Informaciji Federalne uprave policije.
OPREMA ZA SPECIJALCE
No, iako su kasnije saznali o kome se radi, specijalci su nastavili saradnju sa Gačaninom. Pripadnik Specijalne jedinice FUP-a Dženis Kadrić godinu poslije napustio je policiju, te se preselio u Dubai gdje je angažovan na osiguranju vođe jednog od najmoćnijih narko kartela na svijetu. Inače, prilikom boravka u Sarajevu, Edin Gačanin Tito dogovorio je nabavku opreme za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije. Žurnal je o tome pisao u julu prošle godine, nakon čega je započeta policijska istraga čije ćemo rezultate objaviti u narednim danima.
U ovom tekstu ćemo još samo podsjetiti na činjenice koje smo objavljivali proteklih mjeseci. Kartel Tito i Dino godinama snabdijeva Evropu kokainom. Koriste luke Roterdam u Holandiji i Antverpen u Belgiji. Vođa kartela Edin Gačanin je povezan sa italijanskom Camorrom. Prema informacijama međunarodnih policijskih agencija, promet ovog kartela je oko 23 milijarde eura. Kokain su nabavljali u Peruu, uglavnom od proizvođača u gradu Trujillo, a američka policijska agencija DEA-e uspjela je ovu grupu povezati sa najmanje 14 tona kokaina zaplijenjenog širom svijeta. 
Članovi ovog kartela, porijeklom sa Balkana, proteklih su godina hapšeni u Peruu. Srbijanac Zoran Jakšić 2017. godine osuđen je na 20 godina robije zbog trgovine kokainom. Dvojica bh. državljana Smail Šikalo i David Cufaj također su uhapšeni Peruu. Cufaj je uhapšen 2017. godine, ali je nakon uplate kaucije pušten na slobodu. Danas nije dostupan policijskim agencijama. Početkom ove godine, tačnije 9. januara ove godine, Cufaj je osuđen na 17 godina zatvora. Sarajlija Smail Šikalo čeka izricanje presude zbog pokušaja krijumčarenja skoro tonu kokaina. I Cufaj i Šikalo su prve komšije Edina Gačanina iz sarajevskog naselja Buljakovo. Policijske agencije raspolažu informacijama da je upravo Gačanin angažirao svoje komšije da prebacuju kokain u Evropu. Prema procjena DEA-e i holandske policije, ovaj kartel u Evropu prebaci najmanje 30 tona kokaina godišnje. Vođu kartela južnoamerički mediji i južnoamerička policija smatraju evropskim Eskobarom. Nadimak mu je Tito. A ime - Edin Gačanin.