петак, 10. јануар 2020.

EU sa šest miliona nastavlja da podržava VSTS, odnosno dalju kriminalizaciju pravosuđa u BiH; Satler će Pribeov izvještaj za pojas da zadjene i nastavi da štiti Tegeltiju, kuma pravosudne mafije u BiH, koji je pokrenuo proces odmazde protiv svih koji ga kritikuju


piše: Slobodan Vasković

1.
Evropska unija uplatiće šest miliona evra Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, što je novac koji će, izvan svake razumne sumnje, biti upotrijebljen za konačnu/dubinsku kriminalizaciju bh. pravosuđa, jer je na čelu VSTS i dalje Milan Tegeltija.

2.
Tegeltija je uništio pravosuđe BiH pretvarajući ga u oruđe kleptokratskih režima i zločinačkih organizacija, a sa novom donacijom EU, vrijednom šest miliona evra, uspjeće i da ga definitivno poništi.

3.
Zahvaljujući svojim odličnim vezama u Delegaciji EK u BiH, primarno Drini Galičiću, pravnom savjetniku Johana Satlera, šefa Delegacije, utrošak novca će biti prikazan kao “napredak”, čime će se nastaviti niz laži iz te institucije koji o stanju u BiH, neprekidno, teče godinama ka Briselu, sjedištu EU. I gdje, kako stvari stoje, nemaju pojma o tome kako zaista tragično svi aspekti života u BiH nastavljaju da se srozavaju. 



4.
Pitanje je zašto EU uzalud baca novac u crnu rupu bh. pravosuđa, a ne insistira da se on upotrijebi za istinske reforme pravosuđa? Odgovor bi se mogao naći u lažnim izvještajima ili, pak, mantri da EU u BiH, svjesna da je zemlja u raljama kriminalaca, plaća Stabilokratiju, što je moderni izraz za nenarodne Režime, koji ugnjetavaju i progone sopstveno stanovništvo, ali ne dozvoljavaju da unutrašnji odnosi dođu do faze incidenta, koji bi mogao da uznemiri EU!

5.
Problem je što je EU, svojim parama, u BiH stvorila Katilkratiju, jer su neofeudalci, koji njome vladaju, asasini sopstvenih naroda, koji spas traže odlaskom iz zemlje upravo u države EU! 

6.
Na sve to Satler ćuti i nastavlja da šalje u Brisel “hladne obloge”, vjerujući da će i njegov mandat, kao i njegovog prethodnika, proći u laganim devijantnim oblandama, koje će mu, kada napusti BiH, omogućiti veoma udoban život.

7.
Sipanje novca EU u pravosudnu crnu rupu u BiH jedino proizvodi još veće crnilo, rupu čini dubljom i strašnijom; Uz to je, defakto, bacanje para poreskih obveznika zemalja EU; Ne samo po navedenom, već i po raznim drugim osnovama.



8.
Satler je svoju misiju u BiH počeo u spetmebru 2019. godine, predstavljajući sebe kao zmaja koji sve hoće i sve može, a već nakon četiri mjeseca njegovog mandata ispostavilo se da je on najobičniji evropski mišić, koji niti šta hoće, a još manje može. To i ne čudi od potpuno nekompetentne političke figure!

9.
Satler se nijednom nije oglasio povodom drastičnih postupaka represivnih institucija; Ni riječi nije napisao, kamoli progovorio o već čuvenom “hapšenju igračaka” koje se dogodilo u Banjaluci, ali i hapšenju aktivista koji su se “usudili” donijeti igračke na Trg Krajine!


10.
Nije ni pisnuo kada je Dragan Lukač udario Draška Stanivukovića, narodnog poslanika, u parlamentu RS, niti je zatražio od Milana Tegeltije da, kao predsjednik VSTS, sagleda zbog čega povodom ovih teških incidenata nije reagovalo pravosuđe?! 



11.
Satler je, u to nema sumnje, svojim ćutanjem odobrio takve postupke, dao im vjetar u leđa; Može se konstatovati da je već upregnut da vuče kola Milorada Dodika i Dragana Lukača za šta se pobrinula Elizabet Tomasinec, šefica političkog odjela Delegacije, o kojoj sam već pisao, ali ću njenu ulogu u relativizaciji svakog zla koje čine autokratski režimi u BiH posebno obraditi u jednom od narednih tekstova.

12.
Tomasinec će se pobrinuti da Satlera upregne i u SDA amove, tako da imamo situaciju da je EU, preko svojih impotentnih i nesposobnih predstavnika u BiH, potpuno u funkciji lokalnih vlastodržaca, kleptokratskih režima i njihovih klijentelističkih mreža.

13.
Da je Satler već upregnut da štiti Dodikove interese svjedoči i činjenica da je 01.01.2020. godine u RS ukinuta kancelarija Delegacije EK u BiH, a da je ostala samo kancelarija Specijalnog predstavnika EU u BiH! 


14.
Ukidanje kancelarije Delegacije svjedoči da EU uopšte ne zanima šta sve čini i kakvo zlo radi Dodikov režim, tako da je i postojanje kancelarije Specijalnog predstavnika izlišno i nepotrebno. Trebalo je i nju ukinuti, kako bi građani RS znali/bili potpuno svjesni da ih je EU prepustila na milost i nemilost nasilnom, zločinačkom Režimu.

15.
EU u BiH već godinama nije zabilježila nikakav uspjeh, niti pomogla bilo kakav napredak u jačanju institucija, vraćanju potpuno izgubljenog povjerenja u njih, jer su privatizovane, iako su sasuli desetine, stotine miliona evra u zemlju po raznim osnovama; Dapače - promovisala je i ojačavala nedemokratske, radikalne snage u cijeloj zemlji preko svojih predstavnika, ranije Larsa Gunara Vigemarka, sada i Satlera! Uz to, ni riječi nisu rekli, a kamoli se usprotivili militarizaciji, koja i dalje traje. 

16.
Izvještaj Rajnharda Pribea o katastrofalnom stanju u pravosuđu BiH nije nikakav uspjeh EU; Prije bi se mogao okarakterisati kao incident i to, pokazalo se vrlo brzo, sasvim neuspješan.



17.
Pribe nije napisao u svom izvještaju ništa što se u BiH već nije znalo, ali je činjenica da je nakon njegovog “monitoringa” dodatno ojačana kriminalna pravosudna nomenklatura sa Tegeltijom na čelu, umjesto da bude oslabljena, što bi trebalo da je logično!

18.
Šta je Satler, dosad, uradio sa tim izvještajem? 
Ništa!

19.
Šta će da uradi sa njim? 
Kako stvari stoje Ništa, osim što će za pojas da ga zadjene i zasvira. Zajedno sa teško korumpiranom Delegacijom, čije osoblje je, mahom, na pozicije dospjelo preko stranačkih veza.

20.
I, naravno, Džejom - Milanom Tegeltijom, kumom pravosudne mafije u BiH, kojeg štiti Delegacija EK u BiH! I koji je krenuo sa odmazdom protiv onih koji su ga kritikovali/kritikuju, teško zloupotrebljavajući pravosudne institucije BiH. Očekivano do gađenja! (nastaviće se)