уторак, 28. јануар 2020.

Osnovac se i dalje nada da će Dodik ispuniti obećanje i narediti Viškoviću da do kraja januara smijeni Đokića sa pozicije ministra energetike


Piše: S.V.

Pet poslanika Socijalističke partije, koji su otkazali poslušnost Petru Đokiću, šefu te, sada već teško ruinirane, stranke još uvijek očekuju da će on biti ukonjen iz Vlade RS do kraja ovog mjeseca.

Goran Osnovac Selak, Maksim Skoko, Andrea Dorić, Savo Vulić i Risto Marić zatražili su ranije od Radovana Viškovića da smijeni Đokića, na šta je Đokić uzvratio izbacivanjem iz stranke Skoke i Selaka, dok je ostalima dao još "jednu šansu" da se predomisle i vrate se u njegovo jato.

Niko mu se još uvijek nije vratio, a Višković se nije izjasnio o zahtjevu za smjenu, jer mu Milorad Dodik nije ništa konkretno naredio.

Podrazumijeva se da Višković nema svoj stav, jer je on u funkciji dispečera Dodikovih želja i prohtjeva, tako da je smatrati ga premijerom tragikomično.

Interesantno je da je Dodik obećao Selaku da će Đokić biti smijenjen odmah nakon što se uputi zahtjev poslanika, ali to se nije desilo, pa sada Osnovac ne zna šta i kako dalje. A posebno mu nije jasno zašto ga je “Dodik izvarao”, a on mu je “toliko vjerovao”!!!

Već se Selak vidio u Đokićevoj fotelji predsjednika SP-a, a desilo mu se da je izbačen iz stranke i da ga je Dodik, zasad, izigrao.


Gdje je zapelo? U procjeni da bi Selak na čelu socijalista bio veća bruka čak i od Đokića koji je na toj poziciji još uvijek. Ali se neće još dugo zadržati, tako da njegova “pobjeda” nad poslanicima na Glavnom odboru stranke ne znači ništa više od odlaganja, na određeno vrijeme, odlaska sa funkcije predsjednika partije.

Traži se pogodna ličnost da zamijeni Đokića na poziciji predsjednika SP-a, što Osnovac svakako nije. 

I dalje je toj funkciji najbliži Srđan Todorović, takođe narodni poslanik, koji još uvijek nije okrenuo leđa Đokiću.

A nije mu ih okrenuo, jer se nada da će mu Đokić “dobrovoljno” prepustiti stranku; Pod “dobrovoljno” se podrazumijevaju garancije da Đokić neće biti izložen nikakvom procesuiranju za brojna kriminalna djela koja je počinio.

U cijelu priču “ispod radara” su se umiješali i iz centrale SP-a u Beogradu, odakle su i sugerisali da Selak nikako ne može biti na čelu stranke, jer nije dorastao tome.

Kako god, Đokićeva glava je u potpunosti u Dodikovim rukama i on će direktno odlučiti do kada će Đokić biti na čelu SP-a; Eventualna smjena sa pozicije ministra energetike, koju Đokić obnaša, značila bi njegov definitivni i brzi kraj. (nastaviće se)