понедељак, 13. јануар 2020.

Seferovići nisu krivi za smrt Dženana Memića: Evo koje je obrazloženje suda




Ljubo i Bekrija Seferović nisu krivi za smrt Dženana Memića.
Današnja je ovo presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, koji je u ponovljenom postupku ponovo utvrdio da Seferovići nisu krivi, kako je to Tužilaštvo tvrdilo od početka procesa.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, kao i njegova obitelj, od početka, pak, govore da Seferovići nisu imali veze s ovom tragedijom i da je Dženan ubijen. 

Njihove je tvrdnje potvrdilo i vještačenje, koje je izneseno u Sudu proteklih dana.

Vještak je, naime, između ostalog, posvjedočio kako su povrede na Dženanovom tijelu bile nanesene "tupim udarcima". 

Sud je prihvatio nova vještačenja, a Seferoviće su oslobodili i troškova suđenja.
"Ne postoje pouzdani dolazi da se nesreća desila kako je opisano", obrazloženje je presude.

Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu. 

Podsjetimo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.


Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.