среда, 22. јануар 2020.

Darko Ćulum, čuvar zločina i zločinaca, trebao bi da bude pod istragom SIPA, nikako njen direktor



Piše: Slobodan Vasković

1.
Ukoliko dođe do imenovanja Darka Ćuluma, direktora milicije Režima u Banjaluci (u šta je pretvoren MUP RS), na mjesto direktora SIPA, biće to početak kraja jedine policijske agencije u BiH, koja u dobroj mjeri profesionalno obavlja svoj posao.

2. 
Ćulum koji se na konkurs za direktora SIPA prijavio po naredbi Dragana Lukača, komandanta Režimske milicije, osoba je bez ikakvih sposobnosti da upravlja Agencijom; Njegovo eventualno imenovanje značilo bi da će SIPA biti pod direktnom kontrolom Lukača, a ne Ćuluma.

3.
Ćulum, beskičmenjak, poltron i neznalica, dirigovan je za čelnu poziciju Agencije kako bi, ukoliko bude imenovan, spriječio bilo kakve istrage o brojnim kriminalnim djelima Režima u Banjaluci, ali i u drugim dijelovima BiH, njihovih feudalnih partnera; Drugi bitan zadatak koji bi imao je da ne dozvoli da se na bilo koji način istraže ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića i odgovorni iz policijskih i tužilačkih redova, koji su učinili brojne nezakonite i kriminalne radnje kako bi zaštitili ubice dvojice mladića, privedu pravdi i kazne.

4.
Ćulum je, pokazalo se to u vrijeme otkako je direktor milicije Režima, čuvar zločina i zločinaca, nikako osoba koja bi radila na njihovom otkrivanju, hapšenju, procesuiranju.

5.
On je direktan učesnik u zataškavanju ubistva Davida Dragičevića, direktan učesnik u organizovanju pres konferencije (26.03.2018.) na kojoj je izneseno niz laži o žrtvi teškog zločina ubistva, koje su sve redom demantovane, ali zbog kojih niko nije odgovarao; Ćulum je direktan saučesnik u skrivanju i uništavanju dokaza o toj likvidaciji, direktan učesnik u sprečavanju procesuiranja onih pripadnika milicije koji su počinili ta nedjela; Ćulum je među onima koji su naredili brutalno fizičko satiranje građana na mirnim protestima, 25. i 30.12.2018.; Beskičmenjak nije učinio ništa da se spriječi niz lažnih izvještaja podnešenih protiv brojnih lica, samo zato što su tražili istinu o ubicama Davida Dragičevića i pravednu kaznu za njih.

David Dragičević otet je 18.03., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas. Od tada pa sve do danas traje opstrukcija istrage zločina teškog ubistva, primarno to čini milicija, zato što su njihovi pojedini pripadnici učesnici u ubistvu, potom i pokušaju njegovog zataškavanja.

6. 
Ćulum je taj koji je mjesecima tvrdio da u “slučaju smrti Davida Dragičevića nema elemenata krivičnog djela”, da bi na presu 20.07.2018., izjavio da je David ubijen.

"Od najtežih krivičnih djela izvršeno je osam ubistava, kao i u prvom polugodištu prošle godine, u kojima je života lišeno osam lica. U pet slučajeva počinilac je bio nepoznat, a od tih pet slučajeva dva su još nerasvijetljena - slučaj Davida Dragičevića iz Banjaluke i krivično djelo sa područja Policijske uprave Istočno Sarajevo", naveo je Darko Ćulum, direktor Policije RS na pres konferenciji 20.07. 2018 godine. (izvor RTRS)

7.
Samo zbog navedenih razloga, koji su tek mali dio Ćulumovog neprofesionalnog, kriminalnog djelovanja, on je trebao odavno biti teško kažnjen, a nikako se ne bi smjelo desiti da za nerad, nečinjenje, zataškavanje zločina i skrivanje zločinaca, fizičko satiranje građana, njihov progon bez ikakvog razloga, fabrikovanje lažnih prekršajnih i krivičnih prijava, kojima je stranačka milicija zasula Sudove…, bude nagrađen.

8. 
Ćulum je tek krpena ljigava lutka u Lukačevim rukama i nema nikakav dignitet, niti bilo kakvu vrijednost, a i sam je duboko umočen u kriminalne radnje, zahvaljujući kojim je stekao brojne nekretnine u Banjaluci.

9.
Njegovo eventualno imenovanje na čelnu poziciju SIPA značilo bi kapilarno betoniranje vladavine zločinačkih organizacija, duboko involviranih u vladajuće stranke.

10.
Ćulum bi morao da bude detaljno istražen od SIPA, nikako njen direktor.