недеља, 26. јануар 2020.

Raskol u SP-u: Đokić u dilemi da li da ostane na čelu SP-a ili da vođenje stranke prepusti Srđanu Todoroviću; Šta god da učini gubitnik je, jer mu je partija pocijepana


  
piše: S.V.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, mogao bi da odstupi sa te funkcije i vođenje stranke prepusti Srđanu Todoroviću, tvrdi se u redovima bliskim šefu socijalista.

Ovi izvori tvrde da Đokić najozbiljnije razmatra tu mogućnost, iako je dobio podršku preko 80 posto Opštinskih odbora.

Todorović je narodni poslanik i visoki funkcioner SP-a i ne nalazi se među pet narodnih poslanika te stranke (od sedam, koliko ih ima u Narodnoj skupštini RS), koji su tražili Đokićevu ostavku sa čela SP-a, a od Radovana Viškovića, premijera, da ga smijeni sa pozicije ministra energetike u Vladi RS.

Nakon njihovog istupa, Đokić je iz stranke isključio Gorana Osnovca Selaka i Maksima Skoku, narodne poslanike, kao i još jednog funkcionera partije.

Kako bi ludilo među socijalistima blo što veće, Selak je organizovao proteste ispred sjedišta stranke kojoj pripada, 25.01..

U toku je sjednica Glavnog odbora stranke čiji početak je kasnio više od tri sata, jer su neki od članova partije, koji nisu u tom tijelu, tražili da prisustvuju zasjedanju.

Todorović je ostao vjeran Đokiću, jer, kako se procjenjuje, smatra da on treba da ga naslijedi na mjestu šefa stranke, a ne Selak ili Skoko. 

Todorović je iz Doboja, gdje se i održava sjednica Glavnog odbora.

Ukoliko bi se desilo da Đokić prepusti poziciju Todoroviću, onda bi je, defakto, predao direktno u ruke Miloradu Dodiku, koji i stoji iza izazivanja raskola unutar SP-a; Todorović ima zajedničku firmu sa Vicom Zeljkovićem, Dodikovim sestrićem.

Da li je Đokić zaista odlučio da se povuče i preda stranku Todoroviću ili je riječ samo o manevru pred sjednicu GO vrlo brzo će se znati.

Kako god učini, Đokić je veliki gubitnik, jer je SP pocijepan.