четвртак, 16. јануар 2020.

Pavićevo pridizanje iz “bolesničke” postelje


piše: Slobodan Vasković

1.
Marko Pavić ne da DNS ni Nenadu Nešiću, niti bilo kom drugom funkcioneru stranke.

2.
Jasno je to iz činjenice da je Pavić i dalje upisan u Sudu kao ovlašteno lice DNS-a; Da je imao namjeru da bilo koga drugog ovlasti, učinio bi to u proteklih gotovo mjesec dana, koliko je proteklo otkako je podnio neopozivu ostavku "iz zdravstvenih razloga", 24.12. 2019..

3.
Uz to, ponovnim “vaskrsavanjem” Dragutina Rodića, koji bi trebalo da postane predsjednik Gradskog odbora DNS Prijedor, Pavić javno demonstrira da ni njegov povratak u politiku nije isključen, čim ga prođu “zdravstveni problemi”, nastali nakon raskola u stranci oko imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH (pozicija pripala DNS-u) i poziva Milorada Dodika, koji mu je rekao “vrijeme je da se malo odmoriš”.

4.
Da podsjetim, DNS je jednoglasno za navedenu ministarsku poziciju predložio lažnog Italijana Draška Aćimovića (09.12.2019.), da bi dan nakon toga Nešić izišao sa svojim kandidatom Mlađenom Božovićem sa kojim je u višestrukim porodičnokriminalnim vezama.

Božović je punac Nešićevog brata, potom Nešićev savjetnik u JP “Putevi RS” (odjeljenje za pljačke i ucjene) otkako je savjetovani imenovan na čelo tog Javnog preduzeća, 25.07.2016.; Uz to, Božović prima i platu u “Elektrodistribuciji” Pale, iako od jula 2016. nije došao nijednom na posao.

Božović još uvijek nije imenovan na ministarsku funkciju, jer SDA traži dodatno vrijeme “za konsultacije”, iako se ne izjašnjavaju o čemu. 

5.
Rodić, koji je potpuno odan Paviću, takođe je shvatio 24.12. 2019. da mu je “vrijeme da se malo odmori”, pa je i on podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara stranke, tako da je DNS ostao bez potpisnika, osobe koja može da ovlašteno vodi poslove partije.

6.
Pavić je “vaskrsnuo” Rodića nakon što je Milenko Đaković podnio ostavku na mjesto čelnika GO Prijedor i time je, ujedno, “vaskrsnuo” djelimično i sebe. 

7.
Moglo bi se reći da je Pavić krenuo da se lagano pridiže iz “bolesničke postelje”.

8.
Iako su potpredsjednici DNS-a, nakon Pavićeve ostavke, požurili da se imenuju na njegovo mjesto, sve je to čista laž, jer ništa nije učinjeno po Statutu, tako da je Nešić lažni v.d. predsjednika stranke, Milan Radović, lažni zamjenik predsjednika, a Darko Banjac, lažni generalni sekretar.

9.
Statut DNS-a, napisan davne 2003., koji je jedini važeći, ne predviđa poziciju zamjenika predsjednika stranke.

Istina, 2017. godine DNS je donio novi Statut koji tu poziciju predviđa, ali taj dokument nikada nije predat u Sud, tako da nema pravnu snagu.

10.
Problemi u DNS-u se multipliciraju, jer do kraja februara mora se predati završni račun stranke, a nema ga ko potpisati, izuzev da to učini Pavić.

11.
Sasvim su nerealna očekivanja da bi se do tada mogla održati vanredna Skupština stranke; Pitanje je da li se, u tom periodu, može sazvati čak i Glavni odbor DNS-a, pošto su svi dokumenti kod Pavića, pa on može odlučivati ko jeste, a ko nije član Glavnog odbora.

12.
Već je tako učinio kada je, prije godinu i nešto, iz stranke izbacio Nedeljka Čubrilovića (i još niz funkcionera DNS-a), dugogodišnjeg saradnika, sa kojim se razišao zbog milion i sto hiljada razloga.

Tada su članovi GO DNS-a bili isključivo oni koji podržavaju Pavića, dok Čubrilovićevih ljudi nije bilo ni na vidiku.

13.
Postoje spekulacije da bi Pavić mogao da bude čak kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora, što je, zasad, puštanje balona za ispitivanje reakcija mlađanih “nasljednika”, čija je politička pismenost ravna nuli.

14.
Pavić se poigrava sa njima, jer su kod njega svi pečati, a ako uspije da unutrašnja trvenja razvuče do proljeća, pitanje je ko će sve na kandidatske liste za odbornike, a ko će liste potpisati?!

15.
Pavić je već 09.01. o.g. odbio Nešićev zahtjev da ga pismeno imenuje za vršioca dužnosti, što dovoljno svjedoči o njegovoj namjeri da mu ne prepusti DNS i da se on, Pavić, vrati na čelo stranke; Ako ne on, onda neko koga smatra odanim i bliskim.

16.
Dok traje Pavićeva simultanka sa brojnim tumačima njegovog “testamenta”, Nešić se i dalje pokušava nametnuti kao “lider”, te sve češće daje izjave, koje su besmislene kao i njegovo pojavljivanje bez “fantomke” na glavi u javnosti, koja je sastavni dio njegovog “političkog” habitusa. (nastaviće se)