петак, 17. јануар 2020.

Politički otpad: Biorazgradive krivične prijave, istrage, optužnice



piše: Slobodan Vasković

1.
Radovan Višković, dispečer Vlade RS, na poslednjoj sjednici je kritikovao Petra Đokića, što se tumači kao uvertira za njegovo uklanjanje sa pozicije ministra energetike.

2.
Procjenjuje se da bi Đokić mogao biti smijenjen do kraja januara, ali to treba uzeti sa rezervom, jer njegova sudbina zavisi isključivo od odluke MIlorada Dodika, a nikako od Viškovića, koji se o radu Vlade RS pita koliko i o programima za putovanje na Mars.

3.
Uprkos svemu, situacija u kojoj se Đokić nalazi svjedoči o nekoliko bitnih stvari - da je na Dodikovom udaru; Da žele da ga uklone iz Socijalističke partije i da mu je tu najozbiljniji protivnik Maksim Skoko, šef kluba poslanika SP u NSRS, koji je, za razliku, od drugih pretendenata na čelnu poziciju socijalista, poput Gorana Osnovca Selaka, bar obrazovan.

4.
Najvažnije od svega je da, sada već, “slučaj Đokić” pokazuje spregu vladajućeg Režima sa takozvanim pravosudnim institucijama, odnosno činjenicu da Režim upravlja tim, i u načelu i u detalju, “stubom bezvlašća”, koji se koristi isključivo po potrebi - kada je nužno ukloniti nepodobne i nepoželjne.



5.
Daleko od toga da Đokića treba spasavati; Dapače, on je već poodavno trebao da “trune” iza rešetaka, ali je opstajao, uprkos brojnim nezakonitim djelima, jer je bio potreban Dodiku; Kada se “potreba za Đokićem” izlizala, krenule su i “pravosudne” institucije navodno da rade nešto.

6.
Navodno, jer ništa još uvijek nisu uradili; Toliko tih čelnika Republičkog tužilaštva nigdje nema, uprkos brojnim aferama, koje se svakodnevno otvaraju, da nije naodmet pomisliti da su Mahmut Švraka, formalni šef RJT, njegov zamjenik i stvarni šef RJT Miodrag Bajić nestali i da je nužno za njima raspisati potragu. Ili objaviti Javni poziv kojim bi ih se pozvalo da potvrde svoju prisutnost u “pravosudnim” institucijama.

7.
Ne bi trebalo iznenaditi da nas sve iznenade i Švraka i Bajić svojim iznenadnim pojavljivanjem, naglo povećanom vidljivošću, ukoliko Đokić zaista bude smijenjen sa ministarske pozicije.

8.
Tek tada bi, možda, krenuli u istraživanje kriminalnih djela šefa socijalista, koji je, svojim djelovanjem prethodnih deceniju i po (a i šire), nanio toliko štete da je nemjerljiva; Do tada, oni se igraju riječima, koje ništa ne znače, ali i ne rade ništa, što mnogo znači u rasvjetljavanju njihove uloge sluga Režima.

9.
Krivična prijava protiv Đokića podnesena je 25.01.2019. godine; Učinio je to takozvani MUP RS.

Uvidom u upisnik kojeg vodi Posebno odjeljenje tužilaštva utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dana 25.01.2019. godine dostavilo ovom tužilaštvu Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa  poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari. Ovaj predmet još uvijek se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, navedeno je u odgovoru Dragice Tojagić, portparola Posebnog odjeljenja, koji mi je upućen 11.09.2019. 



10.
Bitno je konstatovati da se iz odgovora jasno uočava da od januara do septembra 2019. u Posebnom odjeljenju nisu prstom mrdnuli u vezi sa teškim krivičnim djelima koja je počinio Đokić.

11.
U januaru 2020. (16.01.), odgovarajući na pitanje N1 o statusu predmeta “Đokić”, saopšteno je sledeće:
"Republičko javno tužilastvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala postupa u jednom predmetu u kojem je prijavljen Petar Đokić, a u vezi sa poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Tužilaštvo je zaprimilo Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa poslovanjem ovog privrednog subjekta. Više informacija o ovom predmetu u ovom trenutku ne možemo iznositi”!

12.
Ostalo je nejasno da li je Posebno odjeljenje i u januaru postupilo kao i u septembru - izvršilo uvid u upisnik ili je preduzelo neke konkretne radnje i mjere, ali je, gotovo sasvim izvjesno, izostalo donošenje Naredbe o sprovođenju istrage protiv Đokića; Da je Naredba donešena, nema dileme da bi “nestali” Švraka i Bajić to obznanili kako bi se učinili “vidljivim” i izbjegli Javni poziv da saopšte da li su još uvijek uposlenici Milana Zanzibara Tegeltije i njegove “pravosudne” STR.



13.
Kako je već 17.01.2020., samo po sebi se nameće pitanje zbog čega Posebno odjeljenje čeka godinu dana i ne sprovodi istragu, već dopušta da Đokić i dalje, kao ministar, čini nova krivična djela?! Zato što su u sprezi sa vrhom Režima i što pripadnike vladajuće kaste smatraju “Svetim kravama”, samim tim nedodirljivim, dok se drugačije ne naredi iz vrha Režima.

14.
Veoma je interesantan datum kada je takozvani MUP RS podnio krivičnu protiv Đokića - 25.01.2019.; Taj dan je takozvani ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač smijenio gotovo sve načelnike uprava, tako da se upućivanje krivične prijave protiv Đokića, koja se prije toga mjesecima čuvala u ladicama, može tretirati i kao, u najmanjem, pokušaj pranja obraza nekog od smijenjenih.

15.
Da nije bilo smjena u vrhu takozvanog MUP RS, teško da bi krivična protiv Đokića bila proslijeđena u Posebno odjeljenje, što opet ukazuje da takozvana policija radi/istražuje “visoke funkcionere” kako bi ih Dodik i Lukač držali u šaci, a ne procesuirali.

16.
U tom kontekstu djeluje i takozvano pravosuđe, a krivične prijave protiv pripadnika Režima su tek incidenti, koji se ne procesuiraju.

17.
Nije to slučaj samo sa prijavom protiv Đokića, već i sa krivičnom prijavom protiv Nenada Nešića, koju je 12.10.2018. godine podnijela PU Istočno Sarajevo zbog sumnje da je načinio štetu od 155.000 KM, ali tužilaštvo Istočno Sarajevo do dana današnjeg nije donijelo Naredbu o sprovođenju istrage; Iz prostog razloga što je Nešić bio upotrebljiv za rasturanje DNS-a i još ponešto.



18.
Iz istih razloga u takozvanom MUP-u RS u ladicama drže brojne prijave protiv Nešića, kao i svjedočenja o njegovom kriminalnom djelovanju i ne prosljeđuju ih u Tužilaštva; Nešić se permanentno istražuje, prikupljen je pozamašan dosje kriminalnih djela koja je počinio, zajedno sa Aleksandrom Glavašem i Mladenom Lučićem, kao i dokazi i svjedočenja osoba koje su teško oštećene za višemilionske iznose, ali je sve i dajje u ladicama takozvanog MUP RS. Istraga ladica u toj tzv. instituciji otkrila bi nagomilane mnogobrojne prilično prašnjave predmete, dokaze, svjedočanstva o kriminalu vlastodržaca. Ali ko da istraži ladice?! 

19.
“Punim ladicama” drže Nešića na uzdi i diriguju njime u skladu sa potrebama Dodika i Lukača. Za “incidente”, kada slučajno “sijevne” poneka krivična, su zaduženi Zanzi Tegeltija, Bajić i ostale “pravosudne” švrake, koji ih drže u upisniku do daljnjeg, odnosno do nivoa kada postanu biorazgradive.


Čak je takozvana policija falsifikovala "istragu" tvrdeći da Nešić nije šutirao novac, iako je sa snimka potpuno jasno da je riječ o njemu.



Kada bi se takozvana policija zaista borila protiv dilera droge, dobar dio Nešićevih najbližih saradnika iz stranke (Sarajevsko-romanijske regije) bio bi iza rešetaka.

Ali, ne čini to, jer je Nešić potreban Režimu do daljnjeg!

20.
Sve navedeno svjedoči o čvrstoj sprezi političkih moćnika, “pravosuđa” i takozvane policije, koja je ključna prepreka demokratizaciji društva i ujedno ključni razlog njegove feudalizacije, koja je inicirala egzodus iz BiH.

Pomenuta dva slučaja vezana su za RS, ali ništa bolja situacija nije ni u Federaciji BiH i na nivou BiH; Štaviše, identična je navedenoj.

21.
Takozvano pravosuđe i sve takozvane policije iz BiH (ima ih mnogo - od kantonalnih, preko entitetskih do državnih) u direktnoj su funkciji vlastodržaca, čvrsto uvezanih sa zločinačkim organizacijama, samim tim usmjereni protiv građana. 

22.
Ta sprega je, iz dana u dan, sve jača i sve je manje prostora (gotovo da ga i nema) da se situacija promijeni nabolje, jer međunarodna zajednica, iako odlično upoznata sa svim, ne reaguje, premda su aktivni sudionik političkog života u BiH i odluka koje se donose. Samim tim snose nemali dio odgovornosti za postojeće stanje, koje će se dodatno pogoršati.