понедељак, 12. новембар 2018.

Ubistvo Ivone Bajo: „Zagubljeni“ dokazi



Osmogodišnja djevojčica Ivona Bajo ubijena je 23. jula 2009. oko 16 sati u Ulici kneza Ive od Semberije u Bijeljini. Djevojčica je vozila bicikl i, prema službenim rezultatima istrage, pala je nakon što je prešla s jedne na drugu ivicu trotorara. Zvanično, metalna žica s korpe bicikla je povrijedila krvni sud na grudima, što je izazvalo krvarenje u dišnim putevima, a potom i gušenje.

Članovi porodice Bajo, međutim, ne vjeruju službenim rezultatima istrage, kako nalazima obdukcije, tako i zvaničnoj verziji događaja u kojima je Ivona izgubila život. 

Njen ujak Zdenko Bajo godinama na adrese raznih institucija šalje nalaze vlastite istrage o Ivoninoj smrti, a saznanja do kojih  dolazi objavljuje i na Blogu koji je pokrenuo. 

On smatra da su na kamionu, kojim je iz Federacije BiH u Bijeljinu prevožena ilegalna roba, popucali španeri, koji su pogodili Ivonu, nanijevši joj smrtonosne povrede.



Piše: Budimka Bajo Bollin, majka ubijene Ivone

NAKON POLA GODINE SABOTIRANJA ISTRAGE, PORODICA UBIJENE VONE BAJOJE DOŠLA JE DO NAJVEĆEG DOKAZA O KORUMPIRANOSTI NEKIH OD ISTRAZNIH ORGANA, KAO I NJIHOVOM SAUCESNISTVOM U UBISTVU.

RADI SE O FOTOGRAFIJAMA NAČINJENIM U ZGRADI SUDA - PREDMETA KOJE JE IVONA IMALA UZ SEBE U TRENUTKU UBISTVA.

KLJUČNI DOKAZ SU SLIKE TORBE, ČIJI JE KAIŠ PRESJEČEN NA MJESTU I POD UGLOM KOJI ODGOVARA RANI NA NJENIM GRUDIMA. 

NAPOMINJEM DA ZA POLA GODINE NISMO DOBILI PODATAK DA JE TORBA OŠTECENA.





NA GORNJIM SLIKAMA SU SNIMCI TORBE KOJU JE IVONA NOSILA KOBNOG DANA, A SLIJEDE SNIMCI TORBE NA GRUDIMA NJENE MAJKE KOJI POKAZUJU PRIBLIŽNO MJESTO UDARA, ODNOSNO RANE NA GRUDIMA, KAO I KAKO BI IZGLEDAO KAIŠ KOJI BI BIO PRESJEČEN POD OKOLNOSTIMA KOJE JE OTKRILA AUTOPSIJA…



UGAO KOJI ZATVARA STRELICA, ODNOSNO PRESIJECA KAIŠ PODUDARA SE SA STANJEM U KOME SE NALAZI PRESJEČENI KAIŠ ORIGINALNE TORBE…

OČIGLEDNO JE DA POMENUTI KAIŠ NIJE MOGLA PRESJEĆI ŽICA PREČNIKA OD 2 MILIMETRA (KAO NI DA NANESE SVE PRONAĐENE POVREDE). ZATO JE BILO POTREBNO TORBU I OSTATAK KAIŠA SKLONITI OD JAVNOSTI). 

POSTOJI VIŠE MOGUĆIH SCENARIJA KAKO SE SVE ODIGRALO:
-PO JEDNOM OD NJIH, A TO ODGOVARA I NESLAGANJU OK
O VREMENA (KRENULA JE KUCI U 15 I 35 ČASOVA, A PRONAĐENA POSLIJE 16 I 10 ČASOVA, IAKO JOJ DO MJESTA GDJE JE KRENULA TREBA MANJE OD 5 MINUTA). 

-DJEVOJČICA JE UBIJENA NA DRUGOM MJESTU I DOVEŽENA, ALI BEZ PRESJEČENOG DJELA KAIŠA.



-MOGUĆE JE, TAKOĐE, S OBZIROM DA POSTOJE DOKAZI O FALSIFIKOVANJU, KOJE JE POČINIO KRIMINALISTIČKI INSPEKTORA, DA JE POMENUTI DIO, KOJI NEDOSTAJE ,SKLONJEN SA LICA MJESTA, POŠTO SE NIJE UKLAPAO U TEORIJU KOJU SU SKLEPALI…

MOGUĆI SU I NEKI DRUGI ODGOVORI, ALI JEDNO JE SIGURNO:
DIO KAIŠA NEDOSTAJE, A TUŽILAŠTVO I POLICIJA SU TO KRILI POLA GODINE.

I ŠTO JE NAJVAŽNIJE, IZ SLIKA SE VIDI DA JE VEĆI DIO KAIŠA OPRAN NEKIM JAKIM HEMIJSKIM SREDSTVOM, DA SE UKLONI MATERIJA, KOJU JE OSTAVILO ORUĐE UBISTVA!


MAFIJA NIJE OČEKIVALA DA ĆE TIME SAPRATI I ORIGINALNU ŽUTU BOJU...