недеља, 17. фебруар 2019.

TEGELTIJINA SELEKTIVNA PRAVDA: Izbor sudija po prijateljsko - stranačkim uputama

Tegeltijin prijatelj i dekan Stomatologije Muhamed Ajanović posredovao prilikom imenovanja Dalide Burzić za sudiju Suda BiH. VSTV dao prednost Tegeltijinom prijatelju koji je bio tek jedanaesti na rang listi. Bivši sekretar bugojanskog HDZ-a od Tegeltije dobio pravosudnu funkciju. Primjena tužilačkog kodeksa odgođena dok HDZ ne preuzme i FUP



Piše: Avdo Avdić (zuranl.info)
Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ne krije da je njegov najbolji sarajevski prijatelj Muhamed Ajanović. Uđete li, pak, u CMS Tužilaštva Kantona Sarajevo naći ćete predmet zaveden pod imenom Muhamed Ajanović. Pored piše – arhiviran. 

Tako je, naime, okončan predmet protiv dekana Stomatološkog fakulteta Sarajevo koji je prijavljivan  zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Istraga je obustavljena u periodu dok je funkciju glavne kantonalne tužiteljice obavljala Dalida Burzić. 

Kasnije će Ajanović, svjedočit će brojni njihovi privatni susreti, postati prijatelj tužiteljice Burzić. Ajanović se založio za tužiteljicu koja ga je spasila krivične odgovornosti, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija imao je bezbroj stomatoloških razloga da posluša prijatelja. Dalida Burzić danas je sutkinja Suda BiH. 

EMOCIJE I DOKAZI
„Nemamo pravo da se rukovodimo emocijama i empatijom, nego isključivo dokazima i činjenicama“, objasnit će neemotivni predsjednik VSTV-a Burzićkino unapređenje sa pozicije glavnog kantonalnog tužioca na poziciju državnog sudije. 
A da se Tegeltija ne rukovodi dokazima i činjenicama, već isključivo prijateljsko-stranačkim uputama dokazat ćemo na nekoliko primjera. 
„Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u i to tačka 22: ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, navedeno je u saopćenju UDT-a od 12. decembra 2018. godine
Tegeltija se, prema informacijama Žurnala, nekoliko puta tokom konkursne procedure za imenovanje sudija Suda BiH sreo sa Muhamedom Ajanovićem u Hotelu Evropa, a Ajanović je u istom periodu imao najmanje dva susreta sa Dalidom Burzić koja ga je zaštitila od krivičnog gonjenja. 
Upravo su to razlozi što disciplinska tužba samo u slučaju Burzić nije prepreka za napredovanje u pravosuđu. No, nije samo njeno imenovanje bilo problematično na ovosedmičnoj sjednici VSTV-a. 



Kada je podvijeće pripremilo rang listu za imenovanje novih sudija Suda BiH  raspored je bio ovakav: Dalida Burzić je bila prvorangirana sa 122,3 boda. Enisa Adrović je bila drugorangirana sa 121 bodom, Sena Uzunović na trećem mjestu je imala 120 bodova, Dragica Dragičević je bila četvrta sa 120 koliko je imala i petorangirana Silva Belegić-Perčinlić. Mirza Hukeljić je bio šesti, Stanko Blagić sedmi, Melika Murtezić osma, Braco Stupar deveti, Olivera Đurić deseta, Amir Kapetanović jedanaesti itd. Konkursom je bilo predviđeno imenovanje četvoro sudija Suda BiH.

„Ako Podvijeće predloži rang listu,teško da može biti odstupanja,ako je razlika veća od dva boda“ , kazao je predsjednik VSTV-a referišuči se na pitanje u vezi sa imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne državne tužiteljice.

Iako je Podvijeće VSTV-u dostavilo rang listu sa koje bi trebalo biti imenovano novih četvero sudija Suda BiH, Tegeltija se odlučio da primijeni svoj „neemotivni princip“ zasnovan na „činjenicama“. Tako od četvero imenovani, njih troje je rangirano ispod šestog mjesta. 

Disciplinski tužena Dalida Burzić je bila prvorangirana i ona je imenovana. VSTV je za sudiju Suda BiH imenovao Stanka Blagića koji je bio tek sedmorangirani i koji je imao čal 2,2 boda manje od drugorangirane Enise Adrović. Na istoj sjednici je za sudiju Suda BiH imenovan Amir Kapetanović koji je na rang listi bio tek jedanaesti po broju osvojenih bodova. Kapetanović je osvojio 116, 8 bodova, Bošnjak je po nacionalosti, isto kao i Enisa Adrović koja je osvojila 121 bod. 

No, VSTV se odlučio za Kapetanovića koji je u proteklom periodu obavljao funkciju sudije Okružnog suda u Banja Luci, a koji je zajedno sa MilanOM Tegeltijom službovao i u Osnovnom sudu u Banja Luci. Sljedeći na listi imenovanih je Braco Stupar. On je bio rangiran tek na devetom mjestu sa osvojenih 118 bodova. No, Milan Tegeltija ne imenuje na osnovu emocija, već na osnovu „činjenica“. 

TAJNI TAJNIK HDZ-A
Lokalni izbori 2016. godine. Lista kandidata HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Bugojno. Redni broj 20 magistar prava Marin Kajić. 



Službeni glasnik BiH 2017. godine. Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovalo je Marina Kajića za stručnog saradnika sa ovlaštenjima sudije u Općinskom sudu u Bugojnu. 

Godinu kasnije, Ured disciplinskog tužioca podigao je tužbu protiv Kajića zbog prikrivanja činjenice da je bio tajnik HDZ-a Bugojno. Prvostepena komisija VSTV-a razriješila je Kajića, ali na ovosedmičnoj sjednici VSTV-a, odlukom „neemotivnog“ Milana Tegeltije, koji samo sudi na osnovu činjenica, Kajić je vraćen na posao. Ostat će u bh pravosuđu iako prema Kodeksu osoba koja je obavljala funkcije u političkim partijama ne može biti nosilac pravosudne funkcije. 

„Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH odlučilo je da se odredba člana 1.2.c kodeksa sudijske i tužilačke etike ne primjenjuje na nosioce pravosudnih funkcija koji su u takva tijela imenovani prije njenog supanja na snagu“, saopćeno je u srijedu iz VSTV-a.

Ovime je VSTV praktično omogućio trojici članova Nezavisnog odbora za izbor policijskih službenika FBiH da nastave obavljati dužnost, iako je odredbom kodeksa za sudije i tužioce iz decembra prošle godine nosiocima pravosudnih funkcija striktno zabranjeno obavljanje tih poslova. 

Tako će glavni tužilac iz Mostara Zdenko Kovač, potom kantonalni mostarski tužilac Mirko Miličević, te sudija Suda BiH Branimir Orašanin nastavljati da obnašaju funkciju člana Nezavisnog odbora iako u članu 1.2.C piše da „tužilac ne može biti član organizacija koje su povezane sa agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje, odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca i policijske odbore“. 


Kako Tegeltija sudi na osnovu „činjenica“, a ne na osnovu emocija, ova trojica članova Nezavisnog odbora su sada dobila mogućnost da u ime HDZ-a BiH imenuju direktora Federalne uprave policije. A onda će se početi primjenjivati Kodeks. Sve dok stomatolog Ajanović ponovo ne bude urgirao.