петак, 15. фебруар 2019.

Represija i diskriminacija se nastavljaju: Zabranjena Mirna Šetnja Slobodnih Građana Banjaluke, koja je juče odobrena



piše: S.V.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je jutros Mirnu Šetnju Slobodnih Građana Banjaluke i o tome obavijestila podnosioce zahtjeva.

Ista ta šetnja odobrena je juče, ali je, kako se Hunti Dragana Lukača sve može, danas došlo do njene zabrane.

Prema informacijama, iz PU Banjaluka su kao alternativu šetnji ponudili prostor u Parku “Mladen Stojanović”, što su podnosioci zahtjeva odbili.

“Iz policije su svoj novi zahtjev obrazložili tvrdnjama da bi moglo doći do incidenata, jer se ispred Hrama Hrista Spasitelja okupljaju pripadnici Grupe Pravda za Davida, koji bi mogli zajedno sa Slobodnim Grđanima Banjaluke krenuti u šetnju”, tvrde moji sagovornici.

Nonsens je u činjenici da većina osoba koja pripada Slobodnim Građanima Banjaluke, takođe, svako veće pali svijeće za Ubijenog Davida Dragičevića.

Očito je da Režim, preko Hunte, vrši diskriminaciju građana, koje svrstava u neprijatelje, a samo na osnovu načina  njihovog razmišljanja i djelovanja u slobodno vrijeme.



Zabrana šetnje je i zabrana javnog okupljanja, djelovanja, mišljenja, izražavanja i kretanja i ukazuje da je Režim preko Hunte spreman da i dalje lomi otpor Građana i njihova prava čak i fizičkom silom.

Grupi građana „Slobodni Građani Banjaluke“ mirna šetnju ulicama Banjaluke, bila je 14.02. odobrena za subotu 16. februara, kao i za narednu subotu 23. februara, u periodu od 18.30 do 19.30 časova. 

Predviđeno je bilo da mirne šetnje 16. i 23. februara krenu sa Trga Krajine i da građani idu do Narodnog pozorišta RS, a da se potom istom rutom vrate nazad do Trga Krajine. 

“Razlog skupa je podrška slobodnom kretanju i okupljanju građana, čija su građanska prava, i uopšte ljudska prava, ugrožena neosnovanim zabranama kretanja i okupljanja od strane MUP RS”, navedeno je u zahtjevu koji su “Slobodni Građani Banjaluke” podnijeli MUP RS. 

Hunta je na ovaj način pogazila sva građanska prava i Banjaluka i dalje ostaje jedini Geto u Evropi, a Republika Srpska njen najmračniji dio.



Prošle subote, 09.02., kada su “Slobodni Građani Banjaluke” mirno šetali ulicama Banjaluke, bili su izloženi raznim pritiscima policije. 

Brojni od njih su neosnovano legitimisani, čak i novinari, koji su pratili to okupljanje građana.



Saslušavani su zbog navodne "buke i galame" koja je, navodno, pravljena 27.01.2019. i 02.02.2019. godine, tokom mirne šetnje građana ulicama Banjaluke.