петак, 16. октобар 2020.

Istraga objavljuje zabranjeni spisak: Ovdje pročitajte sva imena bh. državljana prijavljenih za glasanje putem pošte

S obzirom na to da je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila CIK-u uklanjanje spiska birača prijavljenih za glasanje putem pošte, Istraga je odlučila ovaj spisak učiniti dostupnim svim bh. građanima. 

Pridružujem se portalu Istraga, jer građani BiH imaju pravo da znaju da li se neko od njih nalazi na spisku bez njihovog znanja i kako bi se preduprijedile moguće izborne prevare. 



Piše: Avdo Avdić


Nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naredila Centralnoj izbornoj komisiji BiH uklanjanje spiska birača registrovanih za glasanje putem pošte, zbog velikog interesa javnosti i sprječavanja izbornih prevara, odnosno sprječavanja počinjenja krivičnih djela, redakcija portala Istraga.ba odlučila je  ovaj spisak učiniti dostupnim svim građanima BiH. Kompletan spisak možete vidjeti ovom linku i utvrditi da li je neko ukrao vaš identitet.


Na spisku se ukupno nalazi 101 771 birač prijavljen za glasanje putem pošte. Najviše prijavljenih za glasanje iz dijaspore je za Brčko distrikt. Ukupno je prijavljeno 5180 birača koji će za tu izbornu jedinicu glasati putem pošte. 


Za Teslić je prijavljeno 3298, za Opštinu Bratunac se prijavilo 3385 birača. Za Srebrenicu je 2301, Zvornik 2662, Gornji Vakuf 1444, Tomislavgrad 1711, Ključ 1004, Lopare 1188, Doboj 2054, Banja Luka 2998 …


Upravo zbog enormnog povećanja broja birača putem pošte, Centralna izborna komisija BiH odlučila je, vodeći računa o ličnim podacima, objaviti spisak prijavljenih, nakon čega su brojni bh. građani ustanovili da im je ukraden identitet. Uslijedile su, potom, prijave koje je CIK proslijedio Tužilaštvu BiH, ali je glavna tužiteljica Gordana Tadić saopćila kako je državno tužilaštvo nadležno samo za kriminal počinjen tokom provođenja aktivnosti za opće izbore.


CIK-ovu odluku da objavi spisak osoba prijavljenih za glasanje putem pošte, početkom oktobra je pozdravio i OSCE.


“Misija OSCE-a u BiH ima dugogodišnje izvrsno partnerstvo sa Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK) i pozdravljamo nedavnu odluku CIK-a o objavljivanju imena birača registrovanih za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine, kao značajan korak ka povećanju transparentnosti i integriteta provedbe izbora” saopšteno je iz Misije OSCE-a za N1 televiziju.


Međutim, nakon što su, zahvaljujući objavi spiska, u javnost dospjele brojne priče o fiktivnim biračima, reagovala je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH čiji se direktor Petar Kovačević bori za naklonost politike koja bi trebala odlučivati o njegovom novom mandatu. Agencija je, naime, naredila CIK-u da ukloni ovaj spisak sa svoje stranice, što je i učinjeno.


Kako se Rješenje Agencije isključivo odnosi na CIK, redakcija Istrage je, uz konsultacije sa pravnicima, procijenila da se zabrana objave ovog spiska ne odnosi na medije. Stoga smo, vodeći se isključivo javnim interesom, odluči objaviti ovaj spisak s ciljem sprječavanja izbornih prevara.