понедељак, 12. октобар 2020.

BANJALUKA/VLADA RS POMAŽE MALIM PRIVREDNICIMA: Pomoć dobili kafići u vlasništvu porodice predsjednika SPS

Doba je korone, pa je Vlada RS odlučila da pomogne malim preduzetnicima, kako bi sanirali štetu nastalu u vrijeme karantina. Mnogi su odbijeni, ali je zato kafe „Sudnica“ Gorana Selaka dobio 14.000 KM


zurnal.info


Bahatost pojedinih osoba iz vlasti u Republici Srpskoj je u tolikoj mjeri uzela maha da, ne samo što nezakonito izvlače ogroman novac iz institucija na čijem su čelu, već nastoje da zarade i „nasitno” (sitno iz njihove perspektive) kad god im se ukaže prilika za to. 


Tako je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u novembru prošle godine odobrilo pet hiljada maraka za razvoj turizma ugostiteljskoj radnji „M&G“, čiji je vlasnik otac Gorana Selaka, predsjednika novopečene Socijalističke partije Srpske (SPS), direktora Kazneno-popravnog doma Tunjice u Banjaluci i narodnog poslanika. Novac je uplaćen u februaru ove godine. 


Kafe bar „M&G“ u naselju Šargovac sigurno neće doprinijeti razvoju turizma Banjaluke, a posebno RS, ali onima koji su odlučili da daju grant Selakovima to nije ni bilo bitno. Sigurno je da bi tih pet hiljada maraka mnogo značilo nekom malom preduzetniku, a Selakovima je to kap u moru, jer imaju brojne nekretnine, još jedan kafić u centru Banjaluke, a počeli su da se bave i građevinarstvom. 


Kafe bar „M&G“ u prevodu znači Marina i Goran. Marina Selak je rođena sestra Gorana Selaka i  načelnica je Odjeljenja inspektorata za igre na sreću, za koju postoji osnovana sumnja da je umiješana u izdavanje falsifikovanih markice za kladionice. 


Doba je korone, pa je Vlada RS odlučila da pomogne malim preduzetnicima, kako bi sanirali štetu nastalu u vrijeme karantina kada nisu radili. Mnogi su odbijeni, ali je zato kafe „Sudnica“ Gorana Selaka dobio 14.000 KM. Taj kafić nalazi se u centru Banjaluke, kod Osnovnog suda, i u njemu se okupljaju advokati, ljudi iz pravosuđa, gradske vlasti, ali i krupni i sitni kriminalci… 


Stalni gost „Sudnice“ je i Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS, Selakov intimus, i osoba umiješana u mnoge prljave poslove.  


SELAKOVA KARIJERA

Gorana Selaka politički je stvorio njegov ujak Nedeljko Milaković. Izvori Žurnala tvrde da mu je ujak pomogao da napreduje u karijeri, da bi mu  ovaj uzvratio tako što ga je, zajedno sa liderom SP-a Petrom Đokićem, bukvalno izbacio iz direktorske fotelje u Gradskom groblju. Selak je potom, uz dogovor sa Dodikom, počeo da ruši Đokića, pa je osnovao vlastitu stranku, SPS, čiji kadrovi sada preuzimaju funkcije od Đokićeve SP. 


Selak je, nema sumnje, nagrađen raznim bonusima. Od narečenog granta Ministarstva trgovine i turizma i finansijske podrške njegovoj „Sudnici“, do toga da je dobio zemljište u blizini banjalučkog „Incela“, gdje gradi stambeno-poslovni objekat od 20 hiljada metara kvadratnih. 


Selak je to zemljište prvo uknjižio na članove najuže familije, a onda su ga oni poklonili Selaku. Investitor je firma “Hidroenergo”, vrijednost posla je cca 33 miliona KM, od čega Selaku i još troje članova njegove najuže familije pripada 18 posto, odnosno oko šest miliona KM. U vezi sa tim zemljištem vodi se spor.


U cijeli posao umiješan je i Budimir Stanković, Selakov pokrovitelj i kum Milorada Dodika. (zurnal.info)