четвртак, 8. октобар 2020.

Dodik pojačava pritisak na Lukača: U MUP-u RS uskoro slijedi velika sječa načelnika ključnih Uprava i načelnika Policijskih uprava


Piše: Slobodan Vasković


U MUP-u RS uskoro bi trrebalo doći do velike promjene kadrova, opdnosno vodećih funkcionera te nekadašnje institucije, a sadašnje privatne naoružane formacije Dragana Lukača, tvrde moji izvori.


Prema njihovim riječima, biće promijenjeno preko sedamdeset posto načelnika ključnih Uprava, među kojima su Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, Uprava kriminalističke policije i brojnih drugih.


Između ostalih, gotovo sigurno će biti smijenjeni načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Mišo Savković i Darko Kovrlija, načelnik UKP-a.


To je samo prvi red smjena, a drugi se odnosi na načelnike Policijskih uprava (Banjaluka, Gradiška, Doboj…), gdje će, takođe, doći do velike “sječe” kadrova.


Sve to se dešava na insistiranje Milorada Dodika i Siniše Kostreševića, direktora Policije, koji je Dodikov kadar od najvećeg povjerenja.


Kostrešević je već otpočeo čistku Lukačevih ljudi na nižim organizacionim nivoima MUP-a RS, koji su pod ingerenciijama direktora Policije; Radi se to “u tišini”, ali svakodnevno.



Biće interesantno vidjeti kako i koliko će Lukač ponovo poviti “kičmu” pred Dodikom, kao što je to bio slučaj sa imenovanjem Siniše Kostreševića na pozicijun direktorta Policije.


Tim aktom, Dodik je zadao težak udarac Lukaču, a sada ga “pritišće” na veliku čistku, jer su imenovanja na najvažnije pozicije u MUP RS (načelnike Uprava) u opisu poslova Ministra unutrašnjih poslova.


Posljednja velika čistjka u MUP RS desila se 25.01.2019., kada je Lukač smijenio jedanaest najviših funkcionera MUP RS.


Tada je “počistio” i Kostreševića kojeg je sa pozicije načelnika Uprave krim policije “smjestio” kao “savjetnika” u svoj kabinet, gdje je skupljao prašinu. Na njegovo mjesto imenovan je Kovrlija.


Kostrešević se, zahvaljujući Dodiku, vratio 01.08.2020. i to na jednu od najznačajnijih funkcija, što je bio težak poraz Lukača.


Lukač I Kostrešević su u neprijateljskim odnosima i na tom polju se ništa nije promijenilo, niti će se promijeniti.


Ništa bolji odnosi nisu ni između Dodika i Lukača. Dodik čini sve da vrati punu konttrolu nad MUP-om RS i marginalizuje Lukača i njegov uticaj. Prava bitka tek slijedi.