четвртак, 26. септембар 2019.

“Za njihovo dobro” - Sistematski pregledi za sistematsku izbornu prevaru zloupotrebom ličnih podataka?!



piše: Slobodan Vasković

Da li političari, posebno u osvit predizborne kampanje, žele dobro zravlje građanima ili, pak, njihove lične podatke, koje bi mogli iskoristiti da dopišu sebi glasove, pitanje je na koje bi odgovor trebalo da daju istražni organi.

Kako istražni organi ne postoje, već su dio izbornih prevara, akcije preventivne besplaten zaštite djeluju, prije svega, kao akcije prikupljanja ličnih podataka građana, njihovih matičnih brojeva, koji se zloupotrebljavaju na dan glasanja.

Na sam dan glasanja prozivaju se putem telefona svi građani koji su u akciji “za tvoje dobro” sveobuhvatno “pregledani, posebno njihovi lični podaci, pa ako nisu izašli na izbore, onda već neko glasa za njih. U korist onih koji su se preventivno pripremili za takav vid moguće izborne krađe.

U tom svjetlu može se posmatrati i “zdravstvena akcija” aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, koji je na svom tviter profilu, 18.09.o.g., objavio da slijedi sistematski pregled u svim mjesnim zajednicama. Nosilac sistematskog pregleda je Dom zdravlja Banjaluka.

“Za tvoje dobro” - projekat sveobuhvatne, preventivne, za gradjane besplatne zdravstvene zastite. Sastanak rukovodstva Doma zdravlja BL i Gradske uprave sa predstavnicima savjeta svih mjesnih zajednica. Projekat spreman i počinjemo u Motikama 6. oktobra, objavio je Radojičić, 18.09.o.g..


Gdje je kvaka: Preventivna zdravstvena zaštita je redovna aktivnost Domova zdravlja i po zakonu i po ugovoru sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

Upravo zbog toga je Radojičićeva najava krajnje intrigantna: Ili Domovi zdravlja ne vrše svoju ulogu ili, pak, on i njegov štab žele da se “zdravstvenom akcijom” dokopaju ličnih podataka građana, pa po uhodanom receptu na izbore?!

Moji izvori tvrde da je riječ o ovom drugom i da je zbog toga sa čela Doma zdravlja pometena dugogodišnja direktorica Gordana Tešanović, a na njenu poziciju, kao vršilac dužnosti, postavljena Nevena Todorović.

Todorović i Tešanović
Interesantno je da je Radojičić akciju “sistematskog pregleda” identifikacionih dokumenata građana najavio 18.09., a da je dan kasnije, 19.09., Todorovićeva, odbornica SNSD-a u Skupštini Grada, zasjela u direktorsku fotelju.

Sofisticirano, bez dileme i unaprijeđeno u odnosu na prikupljanje ličnih podatak i njihovu zloupotrebu koju je, kako se u krivičnoj prijavi protiv njega tvrdi, počinio Vlado Đajić, koji se nalazi na čelu UBKC Banjaluka. 

O tome možete sve pročitati u tekstu koji je objavio direct-portal.com, 05.10.2018. godine.

Krivičnu prijavu podnio je Transparensi internešnal BiH.
  

Transparensi internešnal BiH (Transparency International BiH) podnio je prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP) zbog zloupotrebe ličnih podataka lica koji se predstavljaju kao „prijatelji doktora Vlade Đajića“, kandidata Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na predstojećim izborima. 



Naime, ova lica pozivaju građane, koji su kao pacijenti ostavili svoje lične podatke na pregledima Centra za prevenciju moždanog udara, da izađu na izbore i daju podršku kandidatu Vladi Đajiću.

Na ovaj način prekršen je Zakon o zaštiti ličnih podataka, kao i Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje da pacijent ima pravo na povjerljivost ličnih informacija koje je saopštio nadležnom doktoru. Takođe, postoje i osnovi sumnje da je tako počinjeno i krivično djelo Neovlašćeno korišćenje ličnih podataka koje predviđa Krivični zakonik Republike Srpske.

Veliki broj građana je na besplatnim zdravstvenim pregledima Centra za prevenciju moždanog udara ostavio svoje lične podatke, uključujući i brojeve telefona, dajući svoj pristanak na njihovo korišćenje u zdravstvene svrhe, ali ne i u svrhe izborne promocije.
TI BiH je zbog osnova sumnje da su lični podaci pacijenata dalje neovlašteno korišteni u svrhe zbog kojih nisu prikupljeni podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.


TI BiH upozorava da je ovo još jedan primjer u izbornoj kampanji da pojedini kandidati, ili lica koja ih podržavaju, ne prezaju od kršenja propisa i najbeskrupuloznijih metoda, koja uključuju i zloupotrebu pacijenata, sve sa ciljem ostvarenja političkih interesa.