четвртак, 19. септембар 2019.

KRIMINAL/AMSTERDAM: Ubijen Derk Wiersum, advokat ključnog svjedoka protiv kartela Tito i Dino

Marokanca Ridouana Taghia policijske agencije povezuju sa narko kartelom „Tito i Dino“. Vođa kartela Edin Gačanin godinama živi u Dubaiju gdje se, prema informacijama holandskih medija, posljednjih mjeseci skriva i Ridouan Taghi koji je prvooptuženi u predmetu u okviru kojeg je trebao svjedočiti Nabil Bakkal,čiji je advokat ubijen u srijedu u Amsterdamu. DEA svrstala Gačanina među 50 najvećih dilera na svijetu


Piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)
Holandski advokat Derk Wiersum ubijen je u srijedu u Amsterdamu neposredno nakon što je izašao iz svoje kuće. Tamošnji mediji objavili su da je Wiersuma upucao čovjek s kapuljačom koji je, potom, pješke pobjegao s mjesta zločina. Wiersum je bio advokat zaštićenog svjedoka u predmetu protiv narko mafije u Holandiji. Jedan od kriminalaca kojeg holandski i svjetski mediji vezuju sa ovim slučajem je Ridouan Taghi, član narko kartela o kojem je Žurnal posljednjih mjeseci pisao, a na čijem je čelu bosanskohercdegovački državljanin Edin Gačanin koji se trenutno nalazi u Dubaiju. I Ridouan Taghi se, sumnjaju policijske agencije, nalazi u Dubaiju.

KOKAINSKI MONOPOL
„Međunarodna kriminalna grupa koja krijumčari kokain iz Južne Amerike u Evropi čiji je član i Edin Gačanin sastoji se od većeg broja lica različitog prijekla koji su investitori i organizatori kupovine, krijumčarenja  i prodaje velikih količina kokaina. Radi se o sljedećim licima: Ridouan Taghi, Edin Gačanin, Richardo Riquelmem Raffaelle Imperiale zvani Pasta i Noufal Fassih zvani „Mr.Couscous“. Navedena lica su u proteklim godinama investirala u kupovinu velikih količina kokaina u Južnoj Americi koji je prokrijumčaren u Evropu, uglavnom u Holandiju, Roterdam, i Antverpen u Belgiji“, navedeno je u jednom od policijskih dokumenata u čijoj je izradi učestvovalo više policijskih agencija.


Prema procjenama holandske policije i američke agencije DEA-e članovi ovog kartela imaju monopol na uvoz kokaina u Evropu. Tako je u dopisu kojeg je holandsko tužilaštvo iz Brede u maju ove godine poslalo bh. pravosudnim institucijama navedeno da se ovaj kartel može dovesti u vezu sa zapljenom oko 14 tona kokaina u periodu od 2016. go 2018. godine. Kokain je, između ostalog, zaplijenjen u Šri Lanci (928 kilograma), Antverpenu (5300 kilograma), u Peruu (2045 kilograma) namijenjenih Holandiji, te u Španiji (5883 kilograma). Holandski tužilac označio je Edina Gačanina kao vođu ovog narko kartela poznatog kao „Tito i Dino“. 

MEĐU 50 NAJVEĆIH
Američka DEA, navode izvori Žurnala, uvrstila je Edina Gačanina među 50 najvećih narko bossova na svijetu, a sumnja se da je ova grupa prometovala kokainom vrijednim oko 23 milijarde eura. Kao član Gačaninovog kartela u policijskim je dokumentima naveden i Ridouan Taghi, marokanski kriminalac za kojim je holandsko pravosuđe raspisalo međunarodnu potjernicu i koji je prvoosumnjičeni u predmetu u okviru kojeg je trebao svjedočiti Nabil Bakkali čiji je advokat Derk Wiersum jučer ubijen. 

Ovaj kartel robu je nabavljao uglavnom u Peruu, u mjestu Tujillo, gdje su četiri porodice samo za njih proizvodile kokain. 
„Za svaku od ovih kriminalnih grupacija vezano je po jedno lice od povjerenja Edina Gačanina, a sve osobe vode porijeklo sa prostora bivše Jugoslavije“, navele su policijske agencije. 

Kada su, nakon informacija DEA-e, u Južnoj Americi presretnute dvije pošiljke na transportu su bili angažovani bh. državljani David Cufaj i Smajo Šikalo koji je, inače, prvi komšija Edina Gačanina iz naselja Buljakovo u Sarajevu. Šikalo je policijskim agencijama nakon hapšenja otkrio sve informacije  o čemu je DEA u novembru prošle godine o svemu detaljno informisala holandsko pravosuđe. 

Da su o kartelu Edina Gačanina dobili informacije od DEA-e potvrdili su i holandski tužioci u svom dopisu pravosudnim institucijama BiH. Na području Peruua za ovaj kartel su radili Jairo Andres Alvarez Rivvila zvani Coya, te Alquibar Trujillo Malagon. Osim njih, na području Holandije je, prema policijskim informacijama, bio angažovan i Jerron Jeep Van der Greer koji je bio zadužen za investiranje novca na području Dubaija. 
Preko Edina Gačanina drogu je nabavljao i srbijanski trgovac kokainom Zoran Jakšić. 

U dokumentima koji su u posjedu Žurnala navedeno je da je član kartela i rođak Edina Gačanina, Mirza Gačanin, još 2007. godine, prilikom izdržavanja kazne zatvora u Njemačkoj, tamošnjoj policiji kazao da je velike količine kokaina prebacivao „i za lice po imenu Safet Balić“. 

Policijske agencije, međutim, sumnjaju da se, zapravo, radi o crnogorskom državljaninu Safetu Kaliću koji je slovio za jednog od saradnika Darka Šarića. Najmanje 10 miliona maraka, prema procjenama holandske policije, oprano je na teritoriji BiH. Osim Alema Hodovića i Gordana Memije čiji su kontakti sačlanovima kartela Edina Gačanina dokumentovani, Žurnal je prikupio dodatnu dokumentaciju koja dokazuje i da je sarajevski biznismen Dževad Halilović učestvovao u pranju najmanje 2 miliona maraka. U narednim danima objavićemo detalje tih transakcija, kao i imena drugih osoba koje su primale novac od članova kartela Tito i Dino. 
(zurnal.info)