четвртак, 5. септембар 2019.

Još tri mjeseca pritvora za ubice koji su pokušali likvidirati Vasiljevića; Jurošević, organizator likvidacije, i dalje u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj; Naručioca pokušaja ubistva još uvijek niko ne traži

Slobodan Vasiljević
piše: Slobodan Vasković

Vrhovni sud RS, Rješenjem od 30.08.2019., produžio je priitvor osumnjičenim za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića za još tri mjeseca.

Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Nebojši Petkoviću, Miljanu Miliću, Milutinu Kandiću, Goranu Čalmiću i Nebojši Ozimkoviću ovim Rješenjem produžen je pritvor za još tri mjeseca i može trajati najduže do 02.12.o.g., dok Čalmiću može trajati najduže do 03.12.o.g.”, odgovorio mi je predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić.

Rješenjem su ubice koje su pokušale likvidirati Vasiljevića, 01/02.06., ostali iza rešetaka da čekaju suđenje, ali i izručenje Slaviše Juroševića koji se još uvijek nalazi u ekstradicionom pritvoru u Grčkoj, u Solunu. 



Juroševića je uhapsila grčka granična policija 04.07. ove godine, dok se sa porodicom vraćao sa odmora.

Na odmor je otišao nakon neuspjele likvidacije Vasiljevića, kojeg su on i sedmorka, što se nalazi u pritvoru već četvrti mjesec, pokušali ubiti na najjeziviji i izuzetno okrutan način - udarcima metalnim šipkama, kako bi ga ponizili i u smrti.

Ubistvo Vasiljevića je planirano još od početka februara, a Jurošević je sedmorki obećao 100.000 KM, dok se ne zna koliko je obećano njemu, jer ovaj monstruozni zločin ima naručioca kojeg, nažalost, MUP RS i ne traži. 

Slaviša Jurošević
Uz to, kako sam ranije pisao, u pokušaj likvidacije Vasiljevića, kao logistika, uključeni su bili i pojedini pripadnici policijskih stanica u Milićima, Vlasenici i Šekovićima, ali, uprkos materijalnim dokazima za to, nijedan od njih nije suspendovan.

“Ovom sudu nije poznato da li je nadležni sud u Grčkoj donio odluku o ekstradiciji Slaviše Juroševića”, naveo je još predsjednik Okružnog suda Ibrahimefendić.

Isto mi je potvrđeno i iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.




Jurošević je i ranije imao nekoliko dokazanih pokušaja likvidacije, ali je uvijek prolazio nekažnjeno o čemu svjedoči i činjenica da je nakon ranjavanja Ljubiše Pantića kažnjen “zbog narušavanja javnog reda i mira”, a kazna je iznosila 800 KM.


Jurošević na računu jedne od banaka iz RS ima preko 400.000 KM i vodi se, kako nezvanično saznajem, finansijska istraga oko toga odakle mu toliki novac.

Jurošević se, nezvanično, optužuje za pokušaj još jednog teškog ubistva, ali i za nekoliko silovanja i brojna premlaćivanja.

Vasiljević, kojeg su pokušali likvidirati, bio je duže od mjesec dana u komi, imao je desetak fraktura lobanje, polomljena mu je noga, zadobio je niz teških povreda po cijelom tijelu, ai je uspio da preživi surovi napad i njegov oporavak ide veoma dobro.
(nastaviće se)